Obama: Credibilitatea economica a SUA a fost subminata de criza bugetara

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 09:30
1550 citiri
Obama: Credibilitatea economica a SUA a fost subminata de criza bugetara

Criza fiscala care tocmai s-a incheiat a subminat credibilitatea Statelor Unite in strainatate si a redus cresterea economica, a declarat joi presedintele Barack Obama, aratand ca nu exista castigatori din aceasta situatie, relateaza CNBC.

Cu cateva ore inainte de acest discurs, Obama a semnat acordul de compromis aprobat de Congres dupa mai multe saptamani de blocaj. Plafonul datoriilor a fost prelungit pana pe 7 februarie, iar activitatile guvernamentale vor fi finantate pana pe 15 ianuarie.

"Nu exista castigatori, ultimele cateva saptamani au provocat daune economiei. Nu cunoastem inca amploarea daunelor, dar toti analistii considera ca a fost incetinita cresterea economica", a spus presedintele.

El a aratat ca numai riscul producerii unui default (incapacitate de plata) a majorat costurile de imprumut ale SUA, care s-au adaugat la deficit.

Din cauza incertitudinilor, multi consumatori si-au redus cheltuielile si jumatate dintre directorii de companii au afirmat ca blocarea activitatilor institutiilor federale i-a determinat sa isi reduca planurile de angajari, pentru urmatoarele sase luni, a mai spus Obama, adaugand ca americanii s-au saturat de Washington.

"Stim ca familiile au ramas fara salariile sau serviciile pe care se bazau. Stim ca posibilii cumparatori de case au obtinut mai putine ipoteci", a continuat presedintele.

Unii membri ai Congresului au sustinut ca au blocat activitatea guvernului in beneficiul economiei, dar Obama considera ca nimic nu a subminat mai mult economia in ultimii trei ani decat aceste tactici de fabricare a crizelor.

Increderea americanilor in economie a scazut in octombrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza ingrijorarii privind impactul blocajului politic asupra cresterii economice, potrivit indicelui lunar Bloomberg Consumer Comfort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Obama criza bugetara SUA, #plafon datorie SUA, #criza fiscala Statele Unite, #Obama credibilitate economica SUA, #crestere economica sua , #Presedintele SUA