Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch confirma ratingul de triplu A pentru SUA si mentine perspectiva negativa

Fitch confirma ratingul de triplu A pentru SUA si mentine perspectiva negativa


Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul maxim de triplu A pentru Statele Unite si a mentinut perspectiva negativa, precizand ca economia, diversificata si prospera, este subminata de inabilitatea administratiei de a cadea de acord asupra masurilor de reducere a deficitului, relateaza Reuters.

"Incertitudinea privind policile fiscale si de cheltuieli, asociata cu asa-numitul "varf fiscal" (fiscal cliff) apasa asupra perspectivei economice pe termen scurt", a precizat Fitch intr-un comunicat.

O perspectiva negativa ofera Fitch intre 12 si 18 luni pana cand este de asteptat sa ia o hotarare privind creditul suveran al SUA, impingand o decizie dincolo de urmatorul ciclu de alegeri pentru presedintie si Congres.

Cu exceptia cazului unor socuri ostile considerabile, "Fitch nu se asteapta sa decida asupra perspectivei negative pana in a doua parte a anului 2013", a mentionat agentia de evaluarea financiara.

In urma cu aproape un an, agentia rivala de credit Standard & Poor's a luat decizia istorica de a reduce ratingul SUA, coborandu-l o treapta, la AA+. Moody's Investors Service mentine ratingul maxim AAA. Toate cele trei agentii au perspective negative, deciziile S&P si Moody's nefiind asteptate mai devreme de 2013.

Riscurile suplimentare pentru perspectiva creditului SUA, a precizat Fitch, izvorasc din politica fiscala incerta, precum si din criza datoriilor si recesiunea din Europa. Agentia de rating a subliniat de asemenea capacitatea redusa a stimulentelor fiscale si monetare ale SUA, facand referire la politica privind o rata dobanzii apropiata de zero, instituita de Rezervele Federale ale SUA si care este de asteptat sa ramana in vigoare pana in a doua parte a anului 2014.

Fitch anticipeaza o rata a cresterii economiei americane de 2,6% in 2013 si o coborare a ratei somajului sub 8%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 998 ori