Conventiile pe care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) le semneaza cu bancile pentru finantarea agricultorilor sunt conditionate, din acest an, de volumul creditelor acordate de banca, in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala la care bancile in general sunt mai reticente in acordarea de credite.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, in conditiile in care absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite si in special dobanzi care descurajeaza potentialii beneficiari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a derulat consultari cu bancile care au durat circa un an si in urma carora a fost adoptat cadrul legislativ prin care se conditioneaza participarea la schemele de finantare din sectorul agro-alimentar.
Cadrul legislativ mentionat stabileste si un nivel maxim redus al dobanzilor practicate (pentru FEGA - ROBOR 6M + 4% si FEADR - ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) pentru a incuraja fermierii si beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurala sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, arata MADR.
"Astfel, MADR prin APIA semneaza in fiecare an o serie de conventii care permit agricultorilor sa obtina credite in conditii favorabile de la banci in contul adeverintelor eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierii in cauza urmeaza a beneficia de plati directe, plati pe suprafata din Pilonul II dezvoltare... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 12:41
Banca Transilvania va acorda finantari fermelor de pasari si porcine pe baza conventiilor cu APIA si a fondurilor de garantare, in limita a 80% din valoarea subventiei, pentru acoperirea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatii fermelor.
Banca Transilvania a incheiat doua conventii tripartite cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), respectiv cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru a finantarea agricultorilor intreprinzatori.
Banca a acordat anul trecut credite in valoare de peste 100 milioane lei prin doua linii de creditare, respectiv creditele Agricole BT acordate in functie de scoring si Creditele pe baza subventiilor derulate prin APIA.
Banca Transilvania mizeaza, si in acest an, pe cresterea volumului de credite pe care le acorda fermierilor. Potrivit bancii, unul dintre obiectivele pentru acest an este dezvoltarea relatiei cu clientii locali si a parteneriatelor cu institutii publice si private din domeniul agriculturii, conventiile tripartite semnate cu APIA, FGCR si FNGCIMM fiind un prim pas in acest sens, in 2012. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 16:46
Banca Comerciala Carpatica anunta ca va continua si in 2012 creditarea beneficiarilor subventiilor APIA, demarata in 2011, in baza creditului APIA pentru bunastarea pasarilor si porcinelor, lansat de banca in luna iunie a anului trecut.
"In luna februarie 2012 am semnat cu APIA, FNGCIMM si FNGR o noua conventie privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, respectiv a bunastarii si protectiei porcinelor valabila in 2012.
Astfel, Banca Comerciala Carpatica ofera maxim 80% din suma cuvenita din ajutoarele de stat APIA, iar Fondul de Garantare poate garanta pana la 80% din valoarea creditului acordat de banca", declara George Ciobanasu, director general adjunct Banca Comerciala Carpatica.
Banca Comerciala Carpatica ofera in prezent clientilor sai produse de prefinantare a subventiilor APIA: creditul APIA FERMA zootehnica (bovine, ovine, caprine), creditul APIA AXA II, creditul APIA SAPS si creditul APIA pentru bunastarea pasarilor si porcinelor. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 16:38
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat o conventie cu UniCredit Tiriac Bank privind finantarea capitalului de lucru al fermierilor din sectorul zootehnic.
De asemenea, au fost semnate conventii tripartite cu APIA si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic.
Totodata, UniCredit Tiriac Bank intentioneaza sa semneze in perioada imediat urmatoare conventia privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, respectiv a bunastarii si protectiei porcinelor.
Politica Agricola Comuna (PAC) este sustinuta de doua instrumente financiare, respectiv Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), din care este finantat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) care sprijina in special platile directe la hectar (SAPS) si programul de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.
Pentru SAPS, Romania va beneficia in 2012 de peste 1 miliard de euro din FEGA, iar una dintre prioritatile bancii va fi acordarea de facilitati de finantare fermierilor care vor depune cererea de plata pe suprafata incepand cu data de 1 martie.
UniCredit Tiriac Bank este parte a... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:01
ProCredit Bank anunta ca incepand cu luna septembrie acorda finantare beneficiarilor de subventii oferite prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in cadrul schemei unice de plata pe suprafata (SAPS), in baza conventiei incheiate cu APIA, potrivit NewsIn."Linia de credit are maturitate maxima pana la data de 30 iunie 2012, data limita pentru incasarea ultimelor transe din subventiile APIA - SAPS de catre agricultori.
Valoarea maxima care poate fi acordata de catre banca este de 80% din valoarea subventiei ce urmeaza a fi incasata de la APIA in baza schemei unice de plata", se arata intr-un comunicat.ProCredit Bank accepta garantii flexibile pentru acordarea finantarii (cesiune de creanta pe sumele incasate de la APIA sau contract de garantie personala, in functie de suma acordata). In plus, solicitantii pot beneficia de garantia oferita de Fondul de Garantare a Creditului Rural, care poate acoperi pana la 80% din valoarea liniei de credit acordate.Banca precizeaza ca de aceasta facilitate pot beneficia atat clientii actuali ai bancii, cat si clientii noi. mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 12:58
Banca Comerciala Romana (BCR) acorda credite pe termen scurt agricultorilor, dupa ce a semnat, recent, conventii tripartite semnate cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a anuntat marti banca, transmite NewsIn."BCR acorda credite pe termen scurt agricultorilor care urmeaza sa primeasca de la bugetul de stat subventii in cadrul schemelor de sprijin financiar pe suprafata, pentru sectorul vegetal si zootehnic si respectiv in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic", a afirmat directorul executiv al Directiei Institutii Financiare din BCR, Ramona Ivan, citata in comunicat.De asemenea, BCR a incheiat cu FGCR conventii bilaterale pentru garantarea in proportie de 50% a acestor categorii de credite.BCR acorda beneficiarilor de subventii de la APIA credite pentru finantarea capitalului de lucru pentru activitatea curenta, in valoare de pana la 70% din subventia ramasa de incasat de la APIA, in cazul schemei de sprijin pentru suprafata, si de pana la 90% din subventia ramasa de incasat, in cazul schemei de sprijin financiar pentru sectorul vegetal si zootehnic."Aceste trei tipuri de imprumuturi de la BCR pot fi obtinute de producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, care prezinta Adeverinta de inregistrare fermier emisa de APIA prin care se confirma eligibilitatea acestora la obtinerea finantarii", se spune in comunicat.BCR, controlata de banca austriaca Erste,... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 13:03