Seful APIA Harghita: Trebuie diversificata oferta de credite pentru agricultori

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:50
2693 citiri
Seful APIA Harghita: Trebuie diversificata oferta de credite pentru agricultori

Seful APIA Harghita crede ca bancile ar trebui sa fie mai deschise in a acorda credite tinerilor fermieri. In prezent, cele mai multe credite in agricultura sunt acordate pentru a prefinanta subventia pe suprafata primita de agricultori de la stat.

Haschi Andras a declarat pentru Business24 ca in judetul Harghita mai mult de 150 de fermieri au accesat aceasta forma de credit.

"Agricultorii romani nu mai sunt la fel de reticenti in a apela la banci pentru credite. Nu depinde neaparat de fermieri, ci tine de oferta bancilor. Cei mai multi fermieri apeleaza la banci pentru a-si lua banii in avans pentru subventia pe suprafata pentru anul 2012, ei putatnd obtine in jur de 90% din suma pe care o vor primi ulterior de la stat", a declarat directorul APIA Harghita.

Agricultorii pot obtine printr-un credit bancar plata in avans pentru subventia pe hectar pe care o vor obtine de la stat. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in acordarea unei sume uniforme pe hectar, ce se plateste o data pe an, indiferent de productia agricultorului, la 100 euro/ha.

Reprezentantul APIA, care ocupa in acelasi timp si functia de Presedinte a Tinerilor Fermieri din Romania crede ca bancile sunt mai reticente in a acorda credite tinerilor fermieri.

"Noi dorim ca bancile sa aiba un produs special pentru tinerii fermieri tinand cont si de varsta fermierului. Varsta il impiedica de foarte multe ori sa acceseze un anumit credit de la banca. Incercam sa obtinem produse speciale pentru tinerii fermieri pentru ca, in momentul de fata, cuvantul tanar doar il impiedica sa acceseze credite", a adaugat seful APIA.

Viitorul nu se arata roz pentru agricultorii romani, care, dupa recoltele slabe din acest an ar putea apela si pe viitor la ajutorul bancilor.

Directorul APIA Harghita a mentionat ca Romania ar putea fi nevoita sa se bazeze pe importurile pe cartofi in anul urmator.

"In Harghita pot sa spun ca recolta va fi catastrofala. Pot sa spun ca este tara cartofului si, din pacate, cultura cartofului anul acesta a fost compromisa. Subventia pe care o primeste un fermier pe un hectar de cartofi este minima fata de investitia pe care o realizeaza. Seceta a distrus aproape in totalitate cultura de cartofi si ceea ce este mai trist este ca doar in Romania a distrus seceta culturile de cartofi. Deci in urmatorul an o sa ne bazam pe importuri" a precizat Haschi Andras.

#subventii APIA agricultori, #APIA Harghita subventii, #declaratii director APIA Harghita , #Oferte banci