Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

APIA a achitat peste 1,3 miliarde lei pentru platile pe suprafata

APIA a achitat peste 1,3 miliarde lei pentru platile pe suprafata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit, din 16 octombrie pana in prezent, peste 1,3 miliarde lei, reprezentand avansul de 70 % din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), se arata intr-un comunicat remis luni de institutie.

Potrivit datelor APIA, pana in prezent, au fost platiti 778.000 de fermieri.

Directorul general al APIA, Melinda Kerekes, recomanda fermieriilor notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin.

"Procesul de autorizare a dosarelor continua, insa efectuarea platii este conditionata de solutionarea tuturor discrepantelor identificate in urma controalelor, in special a celui prin teledetectie.

Toti fermierii pentru care, in urma controlului, au fost identificate neconformitati fata de datele din cererea de plata, sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA, iar efectuarea platii se va face cu atat mai repede cu cat dosasele sunt clarificate", a precizat Melinda Kerekes.

APIA anunta recent ca a incheiat noi conventii cu BRD - Groupe Societe Generale SA si cu CEC Bank pentru a facilita accesul fermierilor la credite.


Potrivit conventiei, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.


Astfel, banca va acorda, credite in lei, in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente.


In cazul beneficiarilor care au primit avansuri in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din PNDC, iar in cazul beneficiarilor care nu au primit avans in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS si PNDC.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1027 ori
Citeste mai multe despreapia plati fermieri