APIA a achitat peste 1,3 miliarde lei pentru platile pe suprafata

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 15:32
1259 citiri
APIA a achitat peste 1,3 miliarde lei pentru platile pe suprafata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit, din 16 octombrie pana in prezent, peste 1,3 miliarde lei, reprezentand avansul de 70 % din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), se arata intr-un comunicat remis luni de institutie.

Potrivit datelor APIA, pana in prezent, au fost platiti 778.000 de fermieri.

Directorul general al APIA, Melinda Kerekes, recomanda fermieriilor notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin.

"Procesul de autorizare a dosarelor continua, insa efectuarea platii este conditionata de solutionarea tuturor discrepantelor identificate in urma controalelor, in special a celui prin teledetectie.

Toti fermierii pentru care, in urma controlului, au fost identificate neconformitati fata de datele din cererea de plata, sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA, iar efectuarea platii se va face cu atat mai repede cu cat dosasele sunt clarificate", a precizat Melinda Kerekes.

APIA anunta recent ca a incheiat noi conventii cu BRD - Groupe Societe Generale SA si cu CEC Bank pentru a facilita accesul fermierilor la credite.

Potrivit conventiei, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.

Astfel, banca va acorda, credite in lei, in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente.

In cazul beneficiarilor care au primit avansuri in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din PNDC, iar in cazul beneficiarilor care nu au primit avans in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS si PNDC.

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#apia, #plati, #fermieri , #stiri Societe Generale