Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce conditioneaza conventiile APIA cu bancile pentru finantarea fermierilor

Ce conditioneaza conventiile APIA cu bancile pentru finantarea fermierilor


Conventiile pe care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) le semneaza cu bancile pentru finantarea agricultorilor sunt conditionate, din acest an, de volumul creditelor acordate de banca, in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala la care bancile in general sunt mai reticente in acordarea de credite.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, in conditiile in care absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite si in special dobanzi care descurajeaza potentialii beneficiari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a derulat consultari cu bancile care au durat circa un an si in urma carora a fost adoptat cadrul legislativ prin care se conditioneaza participarea la schemele de finantare din sectorul agro-alimentar.

Cadrul legislativ mentionat stabileste si un nivel maxim redus al dobanzilor practicate (pentru FEGA - ROBOR 6M + 4% si FEADR - ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) pentru a incuraja fermierii si beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurala sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, arata MADR.

"Astfel, MADR prin APIA semneaza in fiecare an o serie de conventii care permit agricultorilor sa obtina credite in conditii favorabile de la banci in contul adeverintelor eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierii in cauza urmeaza a beneficia de plati directe, plati pe suprafata din Pilonul II dezvoltare rurala, plati complementare directe din bugetul national pentru bovine, ovine si sectorul vegetal, precum si plati pentru bunastarea animalelor", mentioneaza sursa citata.

Agricultura beneficiaza de plati europene si subventii nationale de peste 3 miliarde de euro anual. Potrivit MADR, rata de absorbtie a fondurilor europene pentru dezvoltare rurala a ajuns la aproape 60% din 8,124 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1639 ori