Bancile nu vor mai putea "capusa" fondurile europene fara sa cofinanteze proiecte

Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:15
2440 citiri
Bancile nu vor mai putea "capusa" fondurile europene fara sa cofinanteze proiecte

Autoritatile din Agricultura au decis sa puna conditii bancilor care transfera fondurile europene catre beneficiari. In schimbul taxelor si comisioanelor incasate "fara prea mari eforturi", bancile ar trebui sa vina pe piata cu produse destinate fermierilor.

Intr-un proiect cu fonduri europene, banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer.

"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic. Si atunci, am discutat cu bancile si am spus: sunteti beneficiari ai acestor fonduri europene, sa incercam pentru cei care primesc subventiile acestea sa le cream un pachet, astfel incat sa aiba o dobanda mult mai mica, din simplul motiv ca au cont la bancile respective", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin intr-un interviu acordat Business24.

Ba mai mult decat atat, intr-o alta declaratie, ministrul Constantin a spus ca, daca va fi cazul, banii vor fi transferati printr-o singura banca, dar care sa acorde linii de finantare avantajoase pentru fermieri.

La randul sau, Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat ca in viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 banii catre beneficiari vor fi transferati prin banci care au credite pentru cofinantarea proiectelor.

Decizia vine in contextul in care, pana acum, agriculturii au obtinut foarte greu credite de la banci. Desi institutiile financiare "se lauda" cu oferte pentru creditarea afacerilor din agricultura, banii ajung cu greu la fermierii care nu pot dovedi atat de usor bonitatea.

"Ei (n.red bancherii) au exagerat un pic poate mai mult, in sensul ca au devenit atat de restrictivi incat fermierii n-au putut sa se mai apropie de banci - in sensul ca au cerut, in loc de 110 la suta, cat trebuia sa depuna gaj, 150-160 la suta. Fermierii n-au mai avut posibilitatea sa identifice gajul pentru creditele pe care trebuia sa le avanseze. Nu mai pun la socoteala dobanzile destul de mari, care, sigur, au influentat foarte mult aceasta situatie", a declarat in acest sfarsit de saptamana, Nicolae Popa.

Fondurile europene, asul autoritatilor la negocieri

Prin urmare, pentru urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020, autoritatile vor negocia cu bancile pentru a putea transfera fondurile europene. In schimb, institutiile bancare trebuie sa vina cu oferte pentru creditarea agricultorilor. Miza este mare: 21 de miliarde de euro.

"Incercam sa convenim cu ei asupra unui program viitor, in sensul ca toate sumele pe care le avem la dispozitie, aproape 21 de miliarde de euro, sa le rulam prin aceste banci care vor sa vina langa noi si care sa ne ofere un pachet de finantare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobanzi mult mai mici. Ma gandesc ca interesul este comun. Trebuie sa puna creditele in miscare si punandu-le in miscare realizeaza si profit", a afirmat Popa.

Ofertele bancilor, multe pe hartie, putine in practica

Bancile in Romania se intrec in oferte pentru creditarea fermierilor. Cele mai multe merg pe varianta sigura si ofera credite punte pentru sustinerea culturilor pana cand fermierii primesc subventiile de la APIA.

Exemple de credite acordate fermierilor romani

Finantarea fermierilor si solutiile Ministerului

Ministerul Agriculturii a gasit, pentru moment, solutia pentru finantarea fermierilor. Autoritatile pun la dispozitia fermierilor un fond de microcreditare.

Practic, fermierii vor primi microcredite de maximum 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole. Fondul va fi "accesat si derulat" de catre institutii financiare bancare si nebancare.

#credite fermieri 2013, #credite fermieri fonduri europene, #fonduri europene conditii , #Agricultura