Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globala in 2020, care ar putea fi mai rea decat cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta la o redresare in 2021.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat actiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sanatate si protejarea companiilor si angajatilor afectati, dar si masurile luate de bancile centrale pentru relaxarea politicii monetare, transmite Reuters.
"Vor fi necesare chiar mai multe masuri, in special pe frontul fiscal", a declarat seful FMI, dupa o teleconferinta cu guvernatorii bancilor centrale si ministrii de Finante ai G20 (cele mai puternice tari ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidaritatii pe plan global.
Fondul Monetar International va majora semnificativ finantarea de urgenta, in conditiile in care deja 80 de tari au cerut ajutor. FMI este pregatit sa mobilizeze toata capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurari Georgieva.
Oficialul FMI a declarat: "Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile si toate tarile trebuie sa lucreze impreuna pentru a proteja oamenii si a limita pagubele economice".
Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se asteapta acum "la o recesiune cel putin tot atat de rea ca in timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea", a avertizat... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 09:57
Coronavirusul va provoca recesiune economica la nivel global, avertizeaza Standard & Poor's (S&P).
Agentia de rating a anuntat ca virusul a perturbat grav activitatea economica la nivel global, estimarea fiind mult mai severa decat cele anuntate anterior.
"Datele din China arata ca economia sa a fost lovita mult mai grav decat a fost estimat initial, desi a inceput o usoara stabilizare", a declarat Paul Gruenwald, economist-sef la S&P Global Ratings, citat de CNN.
Potrivit acestuia, desi focarul de coronavirus pare sa se fi stabilizat in mare parte din Asia, activitatea economica in aceste zone a incetinit mult mai mult decat se astepta initial.
"Avem China ca model pentru modul in care raspandirea virusului s-ar putea stabiliza, iar societatea ar putea incepe sa revina la normal", precizeaza Paul Gruenwald. Insa ingrijorarile Chinei cu privire la pagubele din economie sunt foarte mari.
"Dupa cum se vede, in China, restrictiile ar putea fi ridicate mai greu decat s-a crezut initial, deoarece problemele in ceea ce priveste sanatatea publica persista", a mentionat economistul sef al S&P Global Ratings.
El a precizat ca situatia urmeaza sa se agraveze in SUA si Europa.
"Europa si Statele Unite urmeaza o cale similara, pentru ca restrictiile impuse vor duce la scaderea activitatii in trimestrul doi al acestui an", a subliniat el.
De altfel, si Goldman Sachs precum si alte banci estimeaza o contractie economica abrupta, mai ales in al doilea trimestru al... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:38
Reprezentantii Saxo Bank au luat in calcul trei scenarii posibile pe burse, ca urmare a epidemiei de coronavirus, astfel ca in cel mai bun caz se poate ajunge la o recesiune tehnica globala, iar in cel mai pesimist scenariu PIB-ul global intra intr-o scadere fara precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 incoace.
"Cel mai bun scenariu - o forma in V intarziata. Acesta implica inca o recesiune tehnica globala si o perturbare semnificativa suplimentara in trimestrele al doilea si al treilea, dar devine clar in aceasta perioada ca eforturile de carantina incetinesc suficient evolutia epidemiei, asa incat aceasta va trece de punctul critic in cele din urma. O evolutie-cheie care ar putea determina un scenariu in forma de V este anuntarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin in productie in cateva luni - desi nu avem capacitatea de a evalua sansele acestei evolutii", sustin reprezentantii Saxo Bank, intr-o analiza remisa vineri AGERPRES.
Potrivit acesteia, cel de-al doilea scenariu prevede o redresare in forma de U.
"Cazul de baza este acela in care carantina impusa oficial si auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge in vacante sau de a reduce in general activitatea publica inseamna o recesiune accentuata, diferita de orice alt eveniment de la Marea Recesiune incoace", potrivit analizei.
Totodata, al treilea scenariu este si cel mai pesimist, si prevede o redresare in forma de L.
"Nu ne dorim sa ajungem... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:23