Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania se indreapta spre cea mai severa recesiune de la criza financiara din 2009

Germania se indreapta spre cea mai severa recesiune de la criza financiara din 2009


Consiliul inteleptilor - cei cinci economisti care sfatuiesc Guvernul de la Berlin - au avertizat luni ca pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca Germaniei cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2009, transmit Reuters si Bloomberg.

Chiar daca majoritatea restrictiilor de circulatie sunt ridicate la mijlocul lunii mai, permitand economiei sa se redreseze pe perioada verii, PIB-ul Germaniei ar urma sa se contracteze cu 2,8% anul acesta, si sa creasca in mod potential cu 3,7% anul viitor, conform raportului Consiliului german al expertilor economici.

Daca restrictiile dureaza mai mult sau productia va fi si mai mult timp oprita, cea mai mare economie europeana ar putea inregistra un declin de 5,4%. Orice varianta ar reprezenta cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2009.

Traditionalele masuri de stimulare pentru sprijinirea activitatii economice pe termen scurt nu par promitatoare, in contextul masurilor de izolare adoptate pentru a tine sub control pandemia. In schimb, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe gestionarea asteptarilor cetatenilor si oamenilor de afaceri pentru perioada de dupa restrictii, pentru accelerarea redresarii, apreciaza consilierii economici. Acestia cred ca autoritatile trebuie sa comunice la timp ce instrumente au facut disponibile si sa precizeze clar ce criterii trebuie indeplinite pentru ridicarea restrictiilor.

Un angajament clar la nivelul zonei euro pentru furnizarea de instrumente fiscale suplimentare, daca va fi necesar, ar putea ajuta de asemenea la stabilizarea pietelor financiare, sustin expertii.

Parlamentarii germani au votat saptamana trecuta in favoarea suspendarii, pentru prima data, a prevederii din Constitutie referitoare la frana datoriei, pentru a finanta un pachet de masuri fara precedent, ce totalizeaza 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), menit sa amortizeze efectele negative ale pandemiei.

Masura reflecta sporirea temerilor in cercurile guvernamentale privind impactul profund al epidemiei asupra celei mai mari economii europene, in conditiile in care marile firme industriale opresc productia, sectorul serviciilor este profund afectat, iar activitatea economica este pe cale de disparitie.

In anul 2009, pentru a frana acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special in Constitutia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frana datoriei, Guvernul federal poate contracta datorii noi pana la echivalentul a 0,35% din produsul intern brut. Insa Berlinul poate depasi acest prag daca Germania este lovita de un dezastru natural sau in "situatii de urgenta exceptionala", care sunt dincolo de controlul statului si afecteaza in mod semnificativ situatia financiara a tarii.

Dupa ce au devenit clare implicatiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativa a cheltuielilor si renuntarea la politica "schwarze Null" (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi imprumuturi, iar de sase ani raporteaza excedente.

Aceasta politica a fost din ce in ce mai criticata in ultimele luni, economisti importanti din Germania si din afara cerand Guvernului sa profite de ratele scazute ale dobanzilor pentru a-si asuma noi datorii si a investi in infrastructura Germaniei.

Conform unei estimari a Ministerului de Finante, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel putin 5%.

"Toate masurile au ca obiectiv sprijinirea afacerilor intr-un mod rapid si nebirocratic. O mare parte din masuri reprezinta furnizarea de lichiditati", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1284 ori
Citeste mai multe desprerecesiune Germania