Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Autostrazii Ploiesti- Brasov, pana luni, ultima zi de depunere a cererii de participare, anunta Guvernul.
Sursa citata mentioneaza ca ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din Romania, depuse la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sunt analizate de catre o Comisie de evaluare. Comisia include si experti cooptati, reprezentanti ai partenerului public.
Ofertele au fost deschise in prezenta investitorilor privati care au depus solicitarea de participare la acest proiect, precieaza sursa citata.
Din acest moment, procedura legala prevede urmatoarele actiuni:
1. Comunicarea, in aproximativ cinci zile, a candidatilor selectati, in vederea depunerii ofertei tehnice si financiare;
2. Depunerea ofertelor detaliate in termen de 60 de zile de la comunicarea acceptarii;
3. Negocierea competitiva a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;
4. Desemnarea partenerului privat castigator si a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobarii Guvernului;
5. Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;
6. Constituirea societatii de proiect de catre CNAIR si partenerul privat.
"Numarul ofertelor depuse arata atat interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat, cat si increderea mediului... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 18:27
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o ordonanta de urgenta care reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat, care are ca obiect realizarea sau reabilitarea si extinderea unor bunuri apartinand patrimoniului de stat.
OUG ofera si posibilitatea realizarii unor proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public.
Printre elementele principale ale parteneriatului public-privat se afla durata de cel putin 5 ani a raporturilor contractuale, care sa permita partenerului privat recuperarea investitiei si realizarea unui profit rezonabil, finantarea proiectului, in principal din fonduri private si, dupa caz, prin punerea in comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor intre partenerul public si partenerul privat, in functie de capacitatea fiecarei parti contractante de a evalua, gestiona si controla un anumit risc, transmite Guvernul.
Finantarea investitiilor se va asigura integral de catre partenerul privat sau de ambele parti, iar cota de contributie a partenerului public la finantarea investitiilor, reprezentata de resurse financiare de alta natura decat fonduri externe nerambursabila si contributia nationala aferenta unor astfel de fonduri nu poate depasi 25 la suta din valoarea totala a investitiei.
De asemenea, actul normativ adoptat joi de Guvern prevede realizarea, in termen de un an, a unui Fond special de finantarea a contractelor de parteneriat public-privat care intra in categoria proiectelor... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 18:41
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, subliniaza ca in noua lege a parteneriatului public-privat a fost reglementata posibilitatea denuntarii unilaterale a contractului de catre partenerul public numai in conditiile in care exista necesitatea ocrotirii unui interes public (national sau local) si cu obligativitatea compensarii partenerului privat in cazul in care acesta este prejudiciat.
"Acest drept al partenerului public de a pune capat contractului in mod unilateral chiar si in absenta unei culpe a partenerului privat este consacrat in toate actele normative care reglementeaza achizitiile publice si concesiunile in dreptul romanesc", arata Sova intr-o postare pe blogul sau.
El precizeaza ca aceste modalitati de reglementare a principiului denuntarii unilaterale de catre partenerul public a contractului sunt cuprinse in acte normative care s-au mentinut in vigoare si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar acele prevederi nu au constituit subiect de observatii in sensul incalcarii principiilor de transparenta, predictibilitate etc. din partea reprezentantilor Comisiei Europene.
"Art. 38 nu acorda un drept discretionar partenerului public de a denunta contractul, este necesara analizarea si a altor dispozitii ale legii parteneriatului public-privat si a legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica si concesiune. Astfel, denuntarea unui contract de parteneriat... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 11:30
Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul public-privat.
Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.
Motivele cererii de reexaminare sunt specificate intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
- clarificari legate de motivele exceptionale ce duc la incetarea contractului
Astfel, presedintia arata ca "se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului", situatii mentionate in Art. 38 din noua Lege.
Citeste mai multe despre Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:16
Camera Deputatilor a aprobat, marti, pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, ministrul Dan Sova aratand ca actul normativ este necesar pentru ca, desi exista legea 178/2010, nu s-a facut niciun proiect.
"Exista un vid legislativ, in ciuda faptului ca noi avem o lege a parteneriatului public-privat 178/2010. In temeiul acelei legi nu s-a facut niciun proiect pana astazi si motivul pentru care nu s-a facut niciun proiect este ca insasi legea bloca parteneriatele, pentru ca interzicea participarea parteneriatului public la finantarea investitiei in PPP, ori practica europeana si logica reglementarii in PPP este tocmai ca autoritatea publica sa fie cea care finanteaza, dar pe terrmen foarte lung, dupa ce initial partenerul privat construieste pe banii lui obiectivul de interes pentru comunitate", a spus Dan Sova in plenul Camerei.
El a aratat ca "avantajul mare al noii legi este ca da posibilitatea unei autoritati centrale sau locale ca pe banii pe care ii are sa faca mai multe obiective in acelasi timp, sa le termine rapid in loc sa astepte pana i se aproba creditele la bugetul de stat sau pana are bani in buget".
Proiectul de lege a fost criticat de catre Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fara succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 14:04
Senatul a adoptat marti proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, care prevede stabilirea unui cadru juridic necesar printre altele pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii straine.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop crearea unui cadru juridic adecvat in vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investitii straine, crearea de locuri de munca, imbunatatirea performantelor sectorului public in implementarea proiectelor publice, identificarea de noi posibilitati de atragere de fonduri europene.
Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere a proiectului de parteneriat public-privat institutional si contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul public si regimul garantiilor ce pot fi constituite de compania de proiect, prevederile din continutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului si durata acestuia.
Autoritatea competenta in implementarea legii este Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, care va emite si normele de aplicare.
La nivelul legislatiei nationale, proiectul de lege abroga in integralitate prevederile Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, avand in vedere, in principal, suprapunerea de reglementare si similitudinile cu Ordonanta de urgenta a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:42
Avand in vedere ca, in cei trei ani de la intrarea in vigoare a Legii 178/2010 a parteneriatului public privat nu s-a incheiat nici macar un singur contract de parteneriat public privat, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a trimis spre aprobare in Parlament o noua lege a parteneriatului public privat.
Astfel cum se precizeaza in expunerea de motive, noul act normativ a fost elaborat in cadrul unui grup de lucru coordonat de cadre didactice ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, care si-a propus sa transforme parteneriatul public privat intr-un instrument viabil, destinat sa asigure conlucrarea sectorului public si a celui privat pentru realizarea de proiecte publice.
Precizam ca ne vom referi, in cele ce urmeaza, la forma revizuita a noii legi, astfel cum a fost aceasta trimisa de Guvern spre aprobare Parlamentului, si nu la forma initiala trimisa spre consultare Comisiei Europene, care continea o serie de prevederi "discutabile", la care s-a renuntat in varianta trimisa Parlamentului, semn ca initiatorii legii au tinut cont de "sfaturile" Comisiei Europene.
Ce proiecte se pot realiza in parteneriat public privat
Potrivit noii legi, parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau utilizarea unui serviciu public.
Pentru a face obiectul unui parteneriat public privat, proiectul... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:30
Guvernul va putea inlocui, din proprie initiativa sau la cererea finantatorilor, firma angajata intr-un proiect de parteneriat public-privat si care nu isi respecta obligatiile contractuale sau fata de finantatori, fara insa sa initieze o noua procedura de atribuire,cu licitatie sau cerere de oferte.
Lipsa unei noi proceduri de atribuire va fi posibila daca aceasta varianta este inclusa in documentatia initiala de atribuire si in contractul de parteneriat public-privat. O noua procedura de atribuire este tratata ca "necesitate" doar daca in documentatia de atribuire si in contract nu a fost inclusa acea varianta.
Prevederea a fost introdusa in proiectul legii privind parteneriatul public-privat, aprobat recent de Guvern si transmis Parlamentului, intr-o forma care difera insa de cea trimisa Comisiei Europene spre consultare.
Astfel, documentul aprobat de Guvern stabileste ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste din orice motiv obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.
"Inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire numai daca aceasta posibilitate a fost prevazuta in cadrul documentatiei de atribuire initiale intr-o modalitate clara, precisa si neechivoca, indicandu-se... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 14:16
Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor, relateaza Mediafax.Prevederea a fost inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX si care modifica Legea parteneriatului public-privat, dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul acestei legi incalca normele UE in domeniu.
"In cazul in care un ofertant depune o oferta cu un pret neobisnuit de scazut, partenerul public are dreptul sa o descalifice, daca in urma analizei unor detalii solicitate in scris de la ofertant aceasta nu este sustinuta din punct de vedere tehnic, financiar, logistic ori nu corespunde din alte puncte de vedere stabilite de catre partenerul public prin anuntul de selectie", se arata in document.
Proiectul nu include si definitia pretului considerat "neobisnuit de scazut", dar legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului.
In document mai este stabilit ca, in cazul nefinalizarii discutiei cu niciunul dintre investitorii care au depus oferte pentru un contract de parteneriat public-privat, autoritatea... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 16:53