Parteneriat public-privat: Statul poate inlocui fara licitatie firma care nu respecta conditii

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 14:16
2123 citiri
Parteneriat public-privat: Statul poate inlocui fara licitatie firma care nu respecta conditii
Foto: rocketlawyer.com

Guvernul va putea inlocui, din proprie initiativa sau la cererea finantatorilor, firma angajata intr-un proiect de parteneriat public-privat si care nu isi respecta obligatiile contractuale sau fata de finantatori, fara insa sa initieze o noua procedura de atribuire,cu licitatie sau cerere de oferte.

Lipsa unei noi proceduri de atribuire va fi posibila daca aceasta varianta este inclusa in documentatia initiala de atribuire si in contractul de parteneriat public-privat. O noua procedura de atribuire este tratata ca "necesitate" doar daca in documentatia de atribuire si in contract nu a fost inclusa acea varianta.

Prevederea a fost introdusa in proiectul legii privind parteneriatul public-privat, aprobat recent de Guvern si transmis Parlamentului, intr-o forma care difera insa de cea trimisa Comisiei Europene spre consultare.

Astfel, documentul aprobat de Guvern stabileste ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste din orice motiv obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.

"Inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire numai daca aceasta posibilitate a fost prevazuta in cadrul documentatiei de atribuire initiale intr-o modalitate clara, precisa si neechivoca, indicandu-se cauzele unei astfel de inlocuiri potentiale si conditiile in care poate fi realizata, si daca aceasta posibilitate a fost inclusa in cadrul contractului de parteneriat public-privat. In absenta indeplinirii tuturor acestor conditii, orice inlocuire a partenerului privat necesita declansarea unei noi proceduri de atribuire", este decizia Guvernului.

Forma proiectului aprobat de Guvern difera insa la acest capitol de cea transmisa Comisiei Europene spre consultare, inainte de aprobare.

Astfel, proiectul postat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine cu mentiunea "Forma transmisa spre consultare Comisiei Europene" prevede clar ca inlocuirea firmei angajate pentru un proiect de parteneriat public-privat va fi efectuata numai printr-o procedura de selectie.

"In cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste din orice motiv obligatiile potrivit contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat in urma unei proceduri de selectie a unui nou partener privat. Conditiile unei astfel de inlocuiri vor putea fi convenite printr-un contract incheiat intre partenerul public si finantatorii proiectului. Contractul de parteneriat public-privat va contine in acest caz prevederi corespunzatoare care sa permita partnerului public inlocuirea partenerului privat", prevedea proiectul transmis la Bruxelles.

Aprobarea sau macar discutarea proiectului de lege privind parteneriatul public-privat nu a fost anuntata de Guvern, la finalul sedintelor.

Legea parteneriatului public-privat aprobata in urma cu trei ani si abrogata acum de Guvern includea, inca din prima sectiune, o serie de principii de baza, printre care:

-nediscriminarea (definita in lege prin asigurarea conditiilor de manifestare a concurentei reale pentru ca orice investitor privat, indiferent de nationalitate sau cetatenie, sa poata participa la procedura de selectie pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat si sa aiba sansa de a deveni contractant)

-tratamentul egal (stabilirea si aplicarea oricand pe parcursul procedurii de incheiere a contractului de parteneriat public-privat de reguli, cerinte, criterii identice pentru toti investitorii privati, astfel incat acestia sa beneficieze de sanse egale de a participa la procedura de selectie si de a deveni contractant)

-transparenta (aducerea la cunostinta publicului a tuturor informatiilor referitoare la aplicarea procedurilor de incheiere a contractului de parteneriat public-privat).

Proiectul de lege aprobat de Guvern nu mai face referire la aceste principii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#parteneriat public privat, #modificari parteneriat public privat, #licitatie parteneriat stat , #Angajati