Guvernul impune taxe la contestarea fara succes a unui contract PPP

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 16:47
1548 citiri
Guvernul impune taxe la contestarea fara succes a unui contract PPP

Firmele care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat nu vor mai depune garantia de 2% din valoarea contractului, insa vor plati o suma fixa si o cota de pana la 1% din valoarea contractuala, conform Medifax. 

 

In acelasi timp, firmele care formuleaza plangeri la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), dar ale caror contestatii sunt respinse de catre Consiliu vor fi de asemenea obligate sa cedeze statului o suma fixa si unei cote procentuale din valoarea contractului. Suma va fi retinuta din garantia de participare impusa fiecarui ofertant in parte si nu va fi restituita decat daca firma in cauza contesta in instanta decizia CNSC si obtine in justitie castig de cauza.

Noile reguli au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea parteneriatului public-privat.

Prin actul normativ, Executivul a eliminat conditia impusa firmelor care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat de a depune o garantie de 2% din valoarea contractului, dar i-a obligat pe toti ofertantii sa constituie la licitatie o garantie de participare in cuantum de 1% din valoarea contractului.

 

In documentul obtinut de MEDIAFAX se arata ca garantia de 2% in cazul depunerii unei contestatii a fost eliminata pentru a facilita "accesul neingradit la justitie", dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca Legea parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in luna octombrie anul trecut, contravine normelor europene in domeniu. 

 

In acelasi timp insa, Executivul a impus un alte sistem de taxe, atat pentru cererile introduse la instantele judecatoresti privind contractele de parteneriat public-privat, cat si pentru firmele ale caror contestatii sunt respinse de catre CNSC. 

Astfel, ordonanta adoptata de Guvern stabileste ca, in vederea solutionarii contestatiilor pe cale administrativ-jurisdictionala, persoana care se considera vatamata are dreptul sa se adreseze Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, in termen de 10 zile de la data la care a luat cunostinta de un act al autoritatii publice considerat nelegal. In cazul depunerii unei contestatii, statul are dreptul sa incheie contractul de parteneriat public-privat numai dupa ce este comunicata decizia Consiliului.

CNSC va putea desemna un expert independent pentru lamurirea unor probleme de natura tehnica sau financiara, costul expertizei fiind suportat de partea care a formulat cererea de efectuare a acesteia.

 

In cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, Consiliul, pana la solutionarea fondului cauzei, poate sa dispuna, in termen de trei zile, la cererea partii interesate, suspendarea procedurii de selectie. Consiliul solutioneaza cererea de suspendare luand in considerare consecintele acestei masuri asupra tuturor categoriilor de interese ce ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public, se arata in ordonanta.  Autoritatea publica este obligata sa raspunda oricarei solicitari a CNSC si sa transmita orice alte documente relevante pentru solutionarea contestatiei, in maximum cinci zile, sub sanctiunea unei amenzi de 10.000 lei aplicata conducatorului institutiei publice parte a contractului. 

Daca reclamantul are castig de cauza, iar autoritatea publica nu respecta decizia CNSC, conducatorului institutiei i se va aplica o amenda pe fiecare zi de intarziere, ce consta in 20% din salariul minim lunar pe economie.

Ordonanta stabileste insa si ca CNSC poate respinge contestatia firmei ca fiind nefondata, tardiva, "lipsita de interes" sau de obiect, ca fiind introdusa de o persoana fara calitate sau neimputernicita, precum si pe orice alta exceptie de procedura sau de fond.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#parteneriat public privat, #cnsc, #legea parteneriatului public privat , #Publicitate