Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Companiile din acest sector au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior.
Pentru Romania, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura.
"In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante - sume de incasat pentru lucrari efectuate - mult mai mari decat cifra de afaceri anuala" a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri.
Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:40
Constructorii romani sunt din ce in ce mai interesati de contractarea unor lucrari externe, destinatiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mica, dar si in Serbia si Albania, a declarat, joi seara, Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, la o conferinta de specialitate.
"Riscul major al statului roman in a nu plati lucrari de mult realizate este de a lovi direct in competitivitatea firmelor romanesti facand astfel ca acestea sa nu mai poata fi prezente la lucrarile finantate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimam ca zona europeana, ca si zona americana va fi segmentata de cateva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui sa lucreze pentru acestea. (...)
De asemenea, suntem foarte atenti ca, pe langa banii europeni, sa cream un cadru care sa permita parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investitii straine necesare dezvoltarii locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, potrivit Agerpres.
Conferinta, "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor", organizata de Patronatul Societatilor din Constructii, a dezbatut teme complexe pentru prezentul si viitorul acestui domeniu.
"Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:29
Volumul lucrarilor de constructii a scazut, in primele opt luni, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,6%, respectiv cu 2,8%, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica.
In perioada 1 ianuarie - 31 august 2013, comparativ cu acelasi interval din 2012, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 0,6%. Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o scadere cu 10,3%. Cresteri au fost la lucrarile de reparatii capitale (cu 29,3%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 16,5%).
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu 2,1% si la cladirile nerezidentiale cu 1,8%. Cladirile rezidentiale au crescut cu 13,1%.
Tot in primele opt luni din 2013, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 2,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scadere evidentiata prin lucrarile de constructii noi (cu 11,1%). Lucrarile de reparatii capitale si lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 32,5%, respectiv cu 12,3%.
Crestere de 11,8% la constructia cladirilor rezidentiale
Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 5,6%, respectiv cu 0,4%. Cladirile rezidentiale au crescut... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 10:31
Romania a avut, in luna iulie 2013, comparativ cu luna iunie 2013, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, 8,6%, in conditiile in care la nivelul UE s-a inregistrat o crestere de 0,7%, iar in zona euro volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o crestere de 0,3%, arata datele prezentate miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
In randul statelor membre, lucrarile de constructii au crescut in noua state, au scazut in alte patru state si au ramas stabile in Olanda.
Romania se situeaza pe primul loc in UE si in ceea ce priveste cresterea lucrarilor de constructii in ritm anual, luna iulie 2013 comparativ cu luna iulie 2012, cu un avans de 14,2%. Aceasta in conditiile in care lucrarile de constructii in UE au inregistrat o scadere de 1,1% iar in zona euro au scazut cu 1,2%. Doar sase state membre, in frunte cu Romania, au inregistrat o crestere a lucrarilor de constructii in ritm anual in luna iulie.
In cazul Romaniei, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,2% in primele sapte luni din 2013 comparativ cu perioada similara din 2012, iar scaderea ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a fost de 4,1%.
In luna iulie 2013, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna iunie 2013 cu 5% ca serie bruta, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 8,5%. Fata... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:44
Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut in primele noua luni cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 29.587, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Scaderi importante s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Nord-Est (-499 autorizatii), Sud-Muntenia (-374 autorizatii), Sud-Est (-372 autorizatii) si Nord-Vest (-208 autorizatii).
In regiunea de dezvoltare Vest s-a inregistrat o crestere cu 189 autorizatii.
In luna septembrie s-au eliberat 3.521 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 11,8% fata de luna august 2012 si cu 8,4% fata de luna septembrie 2011, din care 64,2% sunt pentru zona rurala.
Scaderea ar putea continua si in urmatoarea perioada. Managerii estimeaza, in urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. Potrivit datelor INS, jucatorii de pe piata de profil estimeaza scadere a numarului de salariati.
Scaderea volumului productiei industiale, in urmatoarele trei luni, va conduce la o crestere moderata a preturilor lucrarilor de constructii. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 11:12
Romania ocupa locul 72 din 185 de tari unde este cel mai bine sa faci afaceri, tara noastra pastrandu-si locul din 2011 in "Raportul Doing Business 2013 elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.
In Romania sunt necesare doar 10 zile pentru infiintarea unei companii, tara noastra situandu-se pe locul 68 dupa criteriul "Inceperea unei afaceri". In schimb, la indicatorul "Obtinerea permiselor de constructie", Romania se afla pe locul 129, la "Obtinerea electricitatii", pe locul 168.
Potrivit raportului, care masoara reglementarile adoptate in perioada iunie 2011-mai 2012, Romania a facut mai usoara inceperea unei afaceri prin reducerea timpului cerut pentru obtinerea unui certificat de atestare fiscala de la agentia de administrare fiscala, scrie Mediafax.
De asemenea Romania si-a consolidat cadrul legal pentru tranzactii garantate permitand extinderea automata a garantiilor reale catre produse si venituri si inlocuirea garantiei suplimentare.
Romania, pe locul 72 la capitolul "Unde este cel mai usor sa faci afaceri", se situeaza dupa tari precum Malayezia, Thailanda, Mauritius, Arabia Saudita, Armenia, Chile, Africa de Sud, Columbia, Oman, dar inaintea unor state precum Italia, Grecia, Republica Moldova, Croatia, Albania, Serbia, China. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 11:20
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in ianuarie cu 14,9% fata de aceeasi luna din 2011, in conditile in care, in zona euro s-a inregistrat un declin de 1,4%, iar la nivelul blocului comunitar de 1%, arata datele publicate luni de Eurostat.
Cele mai importante cresteri anuale au fost inregistrate in ianuarie in Polonia (34,2%), Romania (14,9%) si Suedia (7,3%), cele mai mari scaderi consemnandu-se in Slovenia (-19,7%), Portugalia (-11,9%) si Spania (-11,5%).
Raportat la decembrie 2011, constructiile au crescut in Romania cu 1,9%, fata de o scadere de 0,8% in zona euro si de 4,1% la nivelul blocului comunitar.
Cresteri mai mari s-au inregistrat in Slovenia, de 17,4%, Germania (4,3%) si Portugalia (2,5%), scaderi importante consemnandu-se in Cehia (-20,1%), Marea Britanie (-13,8%) si Italia (-7,8%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in septembrie pentru 14 state membre UE. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 16:39
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in decembrie cu 3,1% fata de aceeasi luna din 2010, in conditile in care, in zona euro, avansul a fost de 7,8%, iar la nivelul blocului comunitar de 7,4%.
Cele mai importante cresteri anuale au fost inregistrate in decembrie in Germania (44,3%), Cehia (16,1%) si Polonia (14,9%), cele mai mari scaderi consemnandu-se in Slovenia (-21,9%), Bulgaria (-11,1%) si Portugalia (-10,8%), arata datele publicate vineri de Eurostat.
Raportat la noiembrie 2011, constructiile au scazut in Romania cu 0,6%, fata de un avans de 0,3% in zona euro si un declin de 0,4% la nivelul blocului comunitar.
Cresteri mai mari s-au inregistrat in Cehia, de 5,5%, Slovacia (3,8%) si Polonia (2,9%), scaderi importante consemnandu-se in Marea Britanie (-10,5%), Slovenia (-8,1%) si Germania (-6,4%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in septembrie pentru 14 state membre UE. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 14:51
Managerii firmelor romanesti anticipeaza o relativa stabilitate in industria prelucratoare si servicii in perioada ianuarie-martie, o scadere moderata in comertul cu amanuntul si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare.
Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), din luna ianuarie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +40%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +21%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2012, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 15:52