Tribunalul Maramures a obligat Statul Roman sa le resituie unui moldovean cu dubla cetatenie (moldoveneasca si ucraineana) si sotiei sale ucrainence aproape 400.000 de dolari, confiscati in 2017 la granita cu Ucraina. Banii nu au fost declarati la intrarea in tara, fiind gasiti cu ocazia controului vamal sub rotata de rezerva a Maserati-ului cu care cei doi au intrat in Romania.
1 mai 2017. Vamesii romani de la Biroul Vamal Sighetu-Marmatiei anunta ca in urma unui control realizat la intrarea in tara asupra unui Maserati inmatriculat in Ucraina "au descoperit 400.000 USD intr-o cavitate a autoturismului, amplasata in portbagajul acestuia, sub locasul rotii de rezerva". Masina era condusa de un tanar de 24 de ani, cu dubla cetatenie, moldoveneasca si ucraineana. Tanarul era insotit de sotia sa, o ucraineanca in varsta de 23 de ani.
Pentru ca, potrivit legii, orice suma mai mare de 10.000 de euro trebuie declarata la intrarea in tara, lucru pe care soferul Maserati-ului si sotia sa nu l-au facut, vamesii i-au amendat cu 5.000 de lei pe fiecare dintre ocupantii masinii. In plus, dupa ce i-a lasat fiecaruia o suma echivalenta cu 10.000 de euro, vamesii au confiscat suma de 378.130 de dolari.
Moldoveanul si sotia sa au contestat in instanta procesul-verbal intocmit de vamesii de la Sighet, cerand restituirea banilor. In proces, cei doi au aratat ca banii au o provenienta legala si erau adusi in Romania pentru a fi depusi la banca in vederea achizitiei unor utilaje. Cei... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:03
Gardienii Revolutiei iranieni au confiscat o noua nava, in Golful Persic, pe care o suspectau de contrabanda cu petrol.
Agentia de stiri ISNA, citata de The Guardian, relateaza ca nava transporta 250,000 litri de pacura spre Emiratele Arabe Unite.
Vasul a fost retinut in apropiere de insula iraniana Ormuz, in Golful Persic.
Echipajul care se afla la bord a fost retinut si predat autoritatilor legale din sudul provinciei Hormozgan.
Acest incident vine in contextul in care tensiunile internationale au escaladat, in weekend, in urma unui atac la o instalatie petroliera importanta din Arabia Saudita.
Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac cu drona sambata dimineata devreme, atacul fiind revendicat, in cursul zilei, de rebelii yemeniti Houthi.
Acesta este al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.
Atacul a determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei zilnic, circa 50% din productia totala a Aramco, cu efecte imediate pe piata mondiala.
Iata aici detalii: Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere - SUA acuza Iranul, Arabia Saudita spune ca poate si vrea sa riposteze. Efecte la nivel mondial
Amintim ca in luna iulie Iranul a confiscat un petrolier britanic langa stramtoarea Ormuz. ...citeste mai departe despre "Iranul a confiscat o nava in Golful Persic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 16:48
Politistii din Bucuresti au indisponibilizat 12 camioane cu marfuri contrafacute, dupa controlul de amploare facut la Complexul Europa.
In urma perchezitiilor, au fost gasite tigari de contrabanda, sisteme de supraveghere video, bani si o arma. 22 de persoane au fost retinute, iar 500 de standuri au fost sigilate.
"Incepand cu luna februarie 2019, politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Politia Sectorului 2 au documentat activitatea infractionala a unor persoane, desfasurata in zona unui complex comercial situat pe raza sectorului 2. In vederea administrarii intregului material probator necesar solutionarii cauzei, la data de 31 iulie a.c., politistii au pus in aplicare 53 de mandate de perchezitie domiciliara, la domiciliile si locurile frecventate de persoane despre care existau date conform carora ar fi comercializat tigarete provenite din contrabanda.
Totodata, politistii au verificat peste 400 de standuri si au sigilat aproximativ 500 de standuri unde se comercializau produse purtatoare der marca protejata sau contrafacute", a transmis, joi, Politia Capitalei.
Sursa citata a precizat ca au fost ridicate si indisponibilizate produse cu marca protejata sau contrafacute care au fost incarcate in 12 camioane, sumele de 55.400 de lei si 10.500 de euro, sisteme de supraveghere video, 46.000 de tigarete si un pistol cu bile.
De asemenea, au fost retinute 22 de persoane, urmand a fi prezentate magistratilor, printre acestea... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 13:23
Peste 80 de tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia si 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate in cadrul actiunii "Demetra", prin care se verifica circuitele de comercializare a legumelor si fructelor.
Potrivit unui comunicat transmis, duminica, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, incepand de joi au avut loc mai multe controale la nivel national pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele si fructele provenite atat din comertul intracomunitar, cat si din import.
Actiunea este parte a operatiunii de control "Demetra", aflata sub coordonarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de catre inspectorii ANAF.
Dupa amenintarile lui Dragnea, institutiile au blocat zeci de mii de tone de legume si fructe la intrarea in tara
Pana acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe si 3 depozite.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sanctiuni in valoare totala de 602.200 de lei.
A fost retinuta oficial si dirijata catre neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria si Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, - 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 13:53
Inspectorii antifrauda au aplicat in complexul comercial Dragonul Rosu amenzi in valoare de 4,52 milioane de lei si au confiscat numerar, venituri si marfuri fara acte justificative de 23,46 milioane de lei, a anuntat, marti, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"In perioada 17-24 martie, in cadrul operatiunii 'Integrum', inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF au verificat 175 de firme si au identificat atat abateri minore, pentru care au aplicat cinci avertismente, dar si alte contraventii, care nu intra sub incidenta Legii prevenirii, pentru sanctionarea carora au dispus 313 sanctiuni cu amenda contraventionala, in cuantum total de 4,52 milioane lei, si confiscari de numerar, venituri si marfuri fara acte justificative, in valoare totala de 23,46 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF.
Potrivit documentului, de la inceputul operatiunii 'Integrum' inspectorii antifrauda au dispus sanctiuni contraventionale (amenzi contraventionale si confiscari de numerar, venituri si marfuri fara acte legale de provenienta) in valoare totala de 36,12 milioane lei.
Din totalul marfurilor confiscate, 78% reprezinta articole de imbracaminte si incaltaminte.
Operatiunea 'Integrum' a fost declansata deoarece inspectorii DGAF au identificat lanturi tranzactionale frauduloase de aprovizionare cu bunuri si marfuri, fara documente justificative, care se depoziteaza in... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 13:45
Justitia engleza i-a confiscat fiului fostului premier moldovean Vladimir Filat aproape o jumatate de milion de lire sterline, apreciind ca aceasta suma provine "din activitatea ilegala a tatalui sau".
Justitia a dispus sa-i confiste aproape 500.000 de lire sterline (570.000 de euro) fiului fostului premier moldovean Vladimir Filat, care utiliza un automobil de lux marca Bentley si platea o chirie lunara in valoare de 30.000 de lire sterline la Londra.
Anchetatorii au stabilit ca fondurile lui Vlad Luca Filat, in varsta de 22 de ani, proveneau "din activitatea ilegala a tatalui sau", a anuntat joi, intr-un comunicat, Agentia britanica de lupta impotriva crimei (NCA).
Fiul sau, care s-a mutat la Londra in iulie 2016, pentru a studia, a atras atentia anchetatorilor prin cheltuielile sale "extravagante", intre care achizitionarea unui automobil marca Bentley in valoare de 200.000 de lire sterline, in contextul in care nu are venituri cunoscute in Regatul Unit, precizeaza NCA.
El detinea trei conturi la banca HSBC, "alimentate cu depozite importante de catre societati straine, in principal cu sediul in Turcia si Insulele Caiman", a anuntat agentia. Multiple depozite in numerar au fost, de asemenea, inregistrate in reteaua bancii, intre care peste 98.000 de lire sterline depuse in doar trei zile.
Aceste trei conturi bancare au fost blocate in mai 2018, in baza unor noi dispozitii privind Criminal Finance Act din 2017, o lege in lupta impotriva spalarii banilor.... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 09:25
Bunurile confiscate de Fisc vor fi vandute online si piata va fi cea care aplica pretul corect, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Daca va uitati prin punctele vamale sunt masini care tin blocate toate punctele vamale. Sunt sute, mii de masini care zac, de ani de zile, rotile sunt deja dezumflate. Pe de alta parte, sunt bunuri confiscate de tot felul, confectii... bunuri care sunt in depozite, care sunt sparte, care sunt furate, casele care se confisca.
Ce face MFP sau ANAF? Cheltuie bani ca sa faca evaluari. Evaluari care nu sunt cele care justifica pretul, pentru ca ele nu se vor vinde la acel pret si din ce in ce ele se depreciaza.
Ce vrem sa facem? Toate aceste bunuri, masini, pot fi vandute online, se liciteaza, fara sa fac o evaluare ca stat, nu, piata e cea care aplica pretul corect.
Aceste site-uri care sunt foarte bine cunoscute, se face un protocol, marfa confiscata se vinde prin acest mecanism si fiecare isi obtine partea de profit.
Mai mult, casele, de ce sa stau eu sa fac o evaluare ca si stat, cand este valoarea pe care notarul o foloseste si atunci de la acea valoare plec si cine da mai mult ala obtine si casa. Nu trebuie sa mai cheltui bani ca stat", a explicat ministrul de Finante. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 10:27
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a somat, sambata, Cabinetul Dancila sa ia masuri cu privire la confiscarea in masa a autoturismelor inmatriculate in tara noastra ale romanilor din Italia. Solicitarea liderului liberalilor vine in contextul schimbarii Codului rutier italian.
"Guvernul Romaniei a atins un nivel de nepasare si incapacitate cronice, nefiind in stare sa mai apere interesele romanilor din strainatate sau macar sa fie la curent cu modul in care le sunt incalcate drepturi fundamentale, precum cel la proprietate sau libera circulatie. Incepand din 4 decembrie, in Italia a intrat in vigoare o modificare a Codului rutier italian prin care romanilor le este interzis sa mai conduca autoturisme inmatriculate in Romania, daca respectivii romani au o rezidenta care este mai mare de 60 de zile. In caz contrar, acestora le sunt confiscate masinile, iar masura este pusa in aplicare chiar in aceste zile", a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presa remis.
Liderul PNL reaminteste Executivului ca exista cadrul legal care sa permita intreprinderea masurilor de catre Executiv.
"Pentru informarea celor din Guvernul Romaniei care inca nu au aflat, este vorba de Legea nr. 132 din 1 decembrie 2018, publicata in Monitorul Oficial al Italiei in 3 decembrie 2018. Somez Guvernul sa intreprinda toate demersurile necesare fata de autoritatile italiene pentru a opri discriminarea la care sunt supusi cetatenii romani, care ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi in... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 15:10
Comisia Europeana a trimis joi un aviz motivat autoritatilor din Romania si Bulgaria in care solicita celor doua state sa puna integral in aplicare legislatia UE privind blocarea temporara (inghetarea) si confiscarea instrumentelor si a produselor infractiunilor savarsite in UE (Directiva 2014/42/UE), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva instituie norme minime privind inghetarea bunurilor in vederea unei posibile confiscari ulterioare si privind confiscarea bunurilor in materie penala.
Datorita reglementarilor UE in vigoare, autoritatile nationale pot sa confiste si sa recupereze cu mai multa usurinta produsele si instrumentele provenite din savarsirea de infractiuni in UE.
Potrivit legislatiei UE, "produse" inseamna orice avantaje economice obtinute direct sau indirect din savarsirea unei infractiuni, iar "instrumentele" sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infractiuni.
Inghetarea si confiscarea bunurilor dobandite in urma comiterii unei infractiuni ii priveaza pe infractori de activele dobandite ilegal.
Acesta este un mijloc esential de combatere a criminalitatii (organizate) si, totodata, o modalitate de a impiedica spalarea si reinvestirea produselor provenite din savarsirea de infractiuni in activitati comerciale licite sau ilicite.
Statele membre trebuiau sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana la 4 octombrie 2015.
Cu toate acestea, Bulgaria si Romania nu... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 16:00