Expertii Comisiei Europene au sosit la Bucuresti pentru evaluarea MCV

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:27
1910 citiri
Expertii Comisiei Europene au sosit la Bucuresti pentru evaluarea MCV

Expertii Comisiei Europene (CE) au inceput luni misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Acestia vor avea intalniri, pe durata vizitei de cateva zile, cu reprezentantii tuturor institutiilor monitorizate.

La evaluarea anterioara din luna aprilie, Ministerul Justitiei (MJ) a informat ca au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie, potrivit Agerpres.

"In cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului in modernizarea sistemului judiciar si prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar in implementarea noilor coduri, importanta asigurarii unui proces legislativ care sa se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectarii principiului egalitatii in fata legii, inclusiv in etapa de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti, asigurarea unui just echilibru intre libertatea presei si independenta justitiei, rolul esential pe care Strategia Nationala Anticoruptie il joaca in ultimul timp in prevenirea si combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care masurile de modernizare a sistemului judiciar il au asupra increderii cetatenilor in actul de justitie", arata MJ.

De asemenea, expertii s-au aratat interesati din sistemul judiciar, de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

Discutii cu ANI, DNA, Inspectia Judiciara, Curtea Constitutionala

Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice - controlul ex ante, dar si eventuale modificari legislative privind alesii locali.

La DNA, evaluarea a vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest sens si stadiul actual in cazul dosarelor de urmarire penala, practica instantelor si identificarea bunurilor provenite din infractiuni si confiscare.

Delegatia s-a intalnit cu reprezentantii Inspectiei Judiciare, temele de discutie fiind integritatea si independenta sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei. Cu conducerea Parchetului General expertii au abordat Codul penal si Codul de procedura penala (probleme legislative), continuarea unificarii jurisprudentei si caracterul disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, progrese in urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie si de conflicte de interese, rolul parchetelor in Strategia Nationala Anticoruptie.

Expertii au discutat si cu membrii CSM despre obiectivele noii conduceri, independenta justitiei - amenintari, masuri viitoare, reforma Constitutiei, relatia cu mass-media, probleme privind volumul de dosare, reorganizarea instantelor, integritatea sistemului judiciar.

Temele abordate cu reprezentantii puterii legislative au fost respectarea de catre Parlament a independentei sistemului judiciar, asigurarea ca nu exista exceptii de la aplicarea legilor privind incompatibilitatile, conflictele de interese si averile nejustificate si ca legile privind coruptia se aplica in mod egal tuturor cetatenilor - hotarari cu privire la cererile privind perchezitia, retinerea si arestarea parlamentarilor, precum si ca prin introducerea noului statut al parlamentarilor se mareste la maximum numarul de hotarari judecatoresti definitive care sunt executate automat. De asemenea, s-a discutat si despre reforma Constitutiei.

Membrii CCR si oficialii europeni au discutat despre reforma Constitutiei, Codul penal - probleme ridicate la Curte si calitatea si stabilitatea cadrului legislativ.

Pentru intrevederea cu reprezentantii ICCJ, subiectele fost noile coduri - probleme legislative, implementarea reformei si masuri viitoare-, practica judiciara si continuarea eforturilor cu privire la unificarea jurisprudentei, sporirea consistentei si efectului disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, practica instantelor in deciziile privind incompatibilitatea si la parchetele atasate instantelor din Bucuresti.

In aprilie a fost prima misiune de evaluare derulata in vederea pregatirii Raportului MCV care va fi dat publicitatii la finele anului 2014 sau inceputul anului 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport MCV, #Comisia Europeana MCV , #Legi europene