Doar Absurdistanul poate fi confiscat

Luni, 19 Iunie 2017, ora 21:43
747 citiri
Doar Absurdistanul poate fi confiscat

Pentru mine este halucinant titlul motiunii de cenzura, pe care PSD a introdus-o in Parlament contra propriului Guvern: "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor".

Mai, sa fie! Am ajuns ca votul nostru sa fie aparat de Dragnea! Hai, sa fim seriosi: in baza votului din decembrie, PSD l-a propus ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, foarte apreciat si laudat de insusi liderul partidului.

Presedintele tarii l-a nominalizat, iar Parlamentul l-a aprobat, cu o majoritate confortabila.

Acum, premierul lucreaza, conform mandatului primit de la Parlament si refuza sa primeasca de la altii alte mandate. Inseamna asta ca prim ministrul a confiscat Romania? Ma intreb, ce agramat a gasit nefericita formulare, infipta in titlul motiunii, doar ca sa impresioneze romanii sensibili si de buna credinta?

Am incercat sa ma clarific, cautand termenul in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, DEX. Si iata principala explicatie gasita la cuvantul cu pricina:

"CONFISCARE, s. f. Trecere gratuita (ca masura de siguranta sau ca sanctiune) in patrimoniul statului, in temeiul unei hotarari judecatoresti, a unui bun sau a tuturor bunurilor apartinand unei persoane (fizice sau juridice) ".

Agramatul cu pricina a crezut probabil despre confiscare ca e un fel de luare cu japca, un jaf, o talharie, dar nu e deloc asa. Ba chiar, daca te intrebi cum e, observi ca nu e in niciun fel.

Oricum ai intoarce-o, premierul nu poate trece Romania, nici macar gratuit, in patrimoniul statului, care se numeste chiar Romania si unde se afla de la inceputul inceputului.

In plus, daca te gandesti la temeiul unei hotarari judecatoresti sau la faptul ca Romania ar putea apartine unei persoane fizice sau juridice, incepe sa te apuce durerea de cap.

Hotarat lucru, PSD a incredintat unor ageamii misiunea de a redacta un act de extrema importata chiar pentru soarta partidului si a liderului sau.

Stiu, va zice cineva ca autorul s-a exprimat la modul figurat, ca a folosit o metafora, o figura de stil, ceva care sa impresioneze cititorul sau ascultatorul, sa-l incante si sa-l cucereasca emotiv.

Sa fim seriosi! Nu e vorba de o poezie. Avem in fata un act juridic, unul care poate ajunge in instante sau chiar la CCR. Expresiile metaforice mi se par incompatibile cu rigoarea ceruta textelor oficiale. Oricat de mare ti-ar fi talentul, te faci de ras daca-l folosesti scriind motiuni in versuri clasice sau in hexametri antici.

Cealalta formulare din titlu, "A ...citeste mai departe despre "Doar Absurdistanul poate fi confiscat" pe Ziare.com

#Dragnea motiune de cenzura, #Romania nu poate fi confiscata , #Stiri Guvern