Ghidul afaceristului strain in Rusia. Cum se supravietuieste in lumea oligarhilor lui Putin

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:34
2755 citiri
Ghidul afaceristului strain in Rusia. Cum se supravietuieste in lumea oligarhilor lui Putin
Foto: Wall Street Journal

La aproape un sfert de secol de la sfarsitul Uniunii Sovietice si a epocii Perestroika, Rusia ramane un taram greu de explorat pentru investitorii straini.

Chiar daca prabusirea economiei centralizate a permis deschiderea pietei rusesti pentru multe companii straine, ciudateniile mediului de afaceri din Rusia de astazi pot fi deslusite doar printr-o atentie sporita acordata cercului politico-economic dominat de Vladimir Putin.

Ultimii 25 de ani au marcat o evolutie paralela a institutiilor cu rol regulator in piata si a sistemului de justitie, alaturi de noi practici ale abuzului de putere, protectionism si coruptie.

Iata si un ghid de supravietuire pentru afaceristii straini din Rusia, intocmit de Peter Rodgers pentru revista Quartz.

Afacerile, mana in mana cu politica

Cele doua sisteme paralele ale Rusiei te fac sa intelegi din start ca aici este un loc in care afacerile evolueaza mana in mana cu puterea politica.

Companiile locale si cele internationale prezente pe piata din Rusia sunt fortate sa recurga la negocieri aprinse pentru stabilirea regulilor jocului.

Exista un set formal de reguli, exprimate destul de explicit in sistemul legislativ rusesc si altele de natura informala.

Sub Putin, Rusia a dezvoltat o retea unica de guvernare informala, cunoscuta si sub numele de "Putin sistema", bazata pe acordarea de stimulente, control si transferuri de capital reglate de la nivelul Puterii.

O lume provocatoare

Pentru afacerile internationale, Rusia ramane o provocare imensa. Toate standardele etice in afaceri tind sa fie ignorate in Rusia.

De exemplu, pentru un britanic obisnuit sa respecte cu strictete legislatia cu privire la interdictia de a oferi mita sau alte foloase necuvenite, Rusia va fi un taram al haosului.

In Rusia de astazi, pentru a trece cu bine prin hatisul birocratic, spaga se ofera de la nivel local si regional pana la liderii din fruntea tarii.

Dreptul la proprietate, ce gluma!

Ca o dovada despre cat de defect este mediul de afaceri din Rusia, sa observam problemele ridicate de dreptul la poprietate in Rusia.

Acesta ar trebui garantat printr-un sistem judiciar independent care sa asigure baza dezvoltarii unei economii de piata cu drepturi depline pentru a atrage investiile straine.

Din nefericire, Rusia este o adevarata jungla din acest punct de vedere, atat rusii, cat si investitorii straini fiind panditi de pericolul iminent de a fi deposedati de proprietatile lor.

Un exemplu usor de urmarit este inclusiv plasarea capitalului autohton al oligarhilor rusi in proprietati detinute pe alte piete, unde sunt siguri ca acestea sunt ferite de o eventuala confiscare din partea statului.

Sechestrul bunurilor

O alta consecinta a regulilor ascunse ale jocului practicat de oficialitatile rusesti o reprezinta larga raspandire a practicii de sechestrare a bunurilor sau "reiderstvo".

Inclusiv expertii Institutului Regal de Afaceri Internationale Chatham House descriu metoda ca fiind unul dintre principalele riscuri la care se supun investitorii din Rusia.

Stilul sechestrelor aplicate in Rusia implica o larga complicitate a autoritatilor fiscale, juridice si politienesti pentru realizarea unui abuz de putere in tranferul bunurilor din proprietatea privata.

In cadrul sistemului judiciar rusesc abuzul de putere selectiv practicat de autoritati prin lansarea unor acuzatii nefondate impotriva unor firme ramane o cale eficienta de control exercitat asupra pietei locale.

Ca exemplu, condamnarea si incarcerea lui Mikhail Khodorkovsky de catre regimul Putin s-a soldat si cu dezmembrarea imperiului "Yukos" cladit de acesta si impartirea firmelor intre diverse companii controlate de statul rus.

Alte cazuri similare, de nivel mai mic se intampla constant in Rusia.

Bariere multiple

Pericolul sechestrului pus pe proprietate, dublat de o legislatie fragila, un sistem juridic lipsit de independenta si coruptia pregnanta din politica, sfera economica si birocratica functioneaza ca un set de bariere pentru firmele occidentale care ar vrea sa patrunda pe piata din Rusia.

Toate acestea reprezinta, de asemenea, si o piedica in modernizarea afacerilor actuale din tara.

Ce rost ar avea sa cauti solutii de eficientizare si de asigurare a transparentei in afaceri cand un sistem opac iti ofera oricand sansa de a da spaga pentru o mai buna pozitionare a firmei si confiscarea unei afaceri a rivalilor?

Sistem marca Putin

"Sistema lui Putin" este fara urma de transparenta in mediul de afaceri din Rusia, in schimb incurajeaza dezvoltarea regulilor nescrise ale jocului, printre care asigurarea protectiei politice, sechestrarea afacerilor incomode si dezvoltarea coruptiei sistemice.

Pentru majoritatea investitorilor straini, mediul de afaceri din Rusia pare strain, descurajator si provocator.

Pentru a reusi in Rusia trebuie sa cunosti atat regulile scrise cat si cele nescrise ale jocului, ca si importanta fiecarui actor din sfera politica si administrativa.

Putin este designerul acestui sistem, ceea ce inseamna ca nu ai la indemana decat doua optiuni: intri in joc sau te retragi.

"Cand esti la Roma, fa ce fac romanii", pare sa fie noul proverb favorit al liderului de la Kremlin.

#investitii straine Rusia, #mediu afaceri Rusia, #bunuri sechestrate Rusia, #coruptie Rusia , #Afaceri