Regele Willem-Alexander al Olandei a investit, joi, un nou guvern sub conducerea premierului conservator Mark Rutte, punand astfel capat celor mai lungi negocieri pentru formarea unei coalitii din istoria tarii.
Alegerile de la 15 martie au erodat baza partidelor traditionale, ceea ce a dus la nevoia gasirii unui acord intre patru formatiuni politice, relateaza Reuters.
Acest al treilea guvern condus de Rutte de la venirea sa la putere in 2010 mizeaza pe cea mai puternica crestere economica din ultimul deceniu, de peste 3%, insa are o majoritate cu doar un mandat in plus in ambele Camere ale Parlamentului. Prin urmare, orice plecare a unui parlamentar al coalitiei ar pune in pericol planurile de guvernare.
Negocierile au durat 225 de zile, in contextul in care partidele au avut neintelegeri in chestiuni precum imigratia, eutanasia sau nivelul taxelor pentru companii.
Conform unui acord guvernamental de la inceputul lunii, de ample reduceri fiscale vor beneficia deopotriva companiile si angajatii. Acest lucru ar trebui sa duca la cresterea puterii de cumparare a consumatorilor, iar economia Olandei, a cincea din zona euro, ar urma sa devina mai atractiva pentru investitorii straini.
Din coalitie fac parte partidul liberal VVD, al lui Rutte, partidul de centru D66 si partidele crestin-conservatoare CDA si Uniunea Crestina, ceea ce marcheaza un viraj spre dreapta comparativ cu guvernul care isi incheie acum mandatul si din care au facut parte VVD si Partidul... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 15:10
Parlamentul European a votat, miercuri, in favoarea propunerii Consiliului UE de a acorda Bulgariei si Romaniei accesul partial la Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) din spatiul Schengen.
Cele doua state vor putea consulta si verifica datele din sistemul Schengen, fara a avea dreptul sa introduca informatii noi, sa le modifice sau sa le stearga pe cele existente, relateaza Novinite.
"Bulgaria si Romania trebuie sa adere la Schengen cat mai curand posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informatii privind Vizele este un pas inainte in privinta intaririi controlului frontierelor externe ale UE", a declarat imediat dupa vot presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) le permite statelor din zona Schengen sa faca schimb de date privind vizele, sprijinind punerea in aplicare a politicii comune privind vizele UE.
Sistemul are o componenta informatica centrala si o infrastructura de comunicatii care leaga aceasta unitate centrala de cele nationale.
Decizia politica finala privind posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa devina parte a spatiului Schengen si privind oprirea controalelor sistematice la frontierele cu tarile vecine ale UE trebuie luata in unanimitate de catre toti membrii Consiliului European.
Inca din iunie 2011, Parlamentul European a adoptat o rezolutie legislativa potrivit careia Bulgaria si Romania sunt pregatite sa se alature zonei Schengen, iar Consiliul EU a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 07:51
Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa intre in viitorul apropiat in Schengen sau sa adopte moneda euro, reactii ce survin la o zi dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor tari in spatiul Schengen si extinderea zonei euro catre toate statele UE.
"Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs", a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.
"Decizia nu va fi luata astazi", a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justitie si afaceri interne, noteaza portalul italian lumsanews.it.
Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani si cu privire la extinderea zonei euro si adoptarea monedei comune de catre Romania si Bulgaria. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaueble, a salutat initiativa lui Juncker aflata "pe linia de baza a conceptelor noastre de politica europeana", dar a amintit ca pentru ca alte tari sa se poata alatura zonei euro "este necesar sa indeplineasca toate criteriile", iar o adoptare "prematura" a monedei comune poate genera multe probleme, dand ca exemplu cazul Greciei.
Este evident ca statele care intra in zona euro "trebuie sa fie capabile sa gestioneze o moneda stabila si puternica, asupra careia nu vor putea sa intervina cu devalorizari", a explicat oficialul german.
El a mentionat de asemenea ca Germania doreste "o Europa puternica", si ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 20:03
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, in cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, ca Romania si Bulgaria trebuie acceptate cat mai rapid in spatiul de libera circulatie Schengen.
"Este timpul sa aducem Romania si Bulgaria in zona Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditiile tehnice.
Croatia merita calitatea de membru deplin, daca vrem ca UE sa ne uneasca continentul, mai degraba decat sa il imparta. Trebuie sa mentinem o perspectiva credibila pentru deschidere catre tarile din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre", a spus Juncker.
Citeste si 5 state in frunte cu Franta vor sa schimbe regulile in Schengen. Iata ce urmarescCum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti
Presedintele Comisiei Europene le-a cerut statelor din Europa, in special celor din estul continentului, sa se uneasca, ceea ce ar putea fi un avertisment direct catre tari precum Polonia si Ungaria.
"Europa se intinde din Spania catre Bulgaria. Europa trebuie sa respire cu ambii plamani: plamanul estic si plamanul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca", a spus Juncker.
Jean-Claude Juncker a laudat zona euro si sustine ca o piata unica puternica este calea catre o Uniune Europeana mai puternica.
"Toate statele membre, cu exceptia a doua, sunt obligate sa adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 11:25
Romania indeplineste de mai multi ani conditiile de aderare la spatiul Schengen, iar daca pana acum nu s-a luat o decizie in acest sens motivul tine de considerente politice, legate de nivelul ridicat de coruptie care exista in tara, a declarat premierul Dacian Ciolos aflat intr-o vizita oficiala la Paris, intr-un interviu pentru presa franceza.
"Situatia se amelioreaza insa. Ultimele rapoarte europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care masoara progresele realizate in materie de reforma a sistemului judiciar si lupta contra coruptiei, sunt pozitive. In egala masura, noi am demonstrat in ultimele luni ca Romania, in colaborare cu agentia Frontex, este capabila sa protejeze frontierele Europei. Toate conditiile sunt asadar reunite pentru ca noi sa putem adera la spatiul Schengen", a spus Ciolos, pentru publicatia L'Express.
Ciolos le spune francezilor vorbe dulci: Cum ii atrage sa investeasca in Romania
El a precizat ca o prima etapa ar putea fi aderarea cu ...citeste mai departe despre "Ciolos, pentru presa franceza: Romania a aratat ca poate proteja frontierele Europei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:29
Ungaria ameninta ca poate bloca aderarea Croatiei la zona de libera circulatie Schengen, daca nu reuseste sa apere granitele externe ale blocului european, a declarat un consilier important al premierului ungar Viktor Orban.
"Daca Croatia renunta si spune 'nu', nu vreau sa apar granitele, atunci Ungaria nu poate decat sa spuna ca nu este pregatita de aderare la Schengen cand va veni momentul sa se decida asta", a spus Antal Rogan, seful cabinetului politic al lui Orban, scrie Reuters.
Cele doua tari sunt implicate intr-o disputa verbala intensa in ultimele zile, pe fondul miilor de imigranti care fug de razboi si saracie din Orientul mIjlociu si ajung in regiune in drumul lor catre Europa de vest.
"O conditie pentru intrarea in zona Schengen este ca tara sa se angajeze sa apere frontierele externe ale Europei. Daca esueaza vizibil sa faca asta, atunci nu este pregatita pentru calitatea de membru Schengen", a amenintat Rogen.
Declaratia acestuia este un ecou al unei luari de ...citeste mai departe despre "Ungaria ameninta si Croatia ca-i va bloca aderarea la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 15:46
Pozitia Comisiei Europene este ca atat Romania, cat si Bulgaria indeplinesc conditiile pentru a deveni membri ai spatiului Schengen.
Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al institutiei europene, Natasha Bertaud, in cadrul unei conferinte de presa de joi, raspunzand unei intrebari, informeaza Bulgarian News Agency.
"Acum, aceasta nu este o decizie a Comisiei, este o decizie politica ce trebuie sa fie luata de Consiliul Uniunii Europene si de Consiliul European", a mai spus purtatorul de cuvant al CE.
La randul sau, vicepremierul bulgar Maglena Kuneva a spus, miercuri, ca aderarea celor doua tari la spatiul Schengen este parte a solutiei la criza fara precedent a refugiatilor, care afecteaza Europa, scrie Novinite.
Potrivit oficialului bulgar, intrarea celor doua tari in zona de libera circulatie reprezinta parte a ecuatiei securitatii europene comune.
"O parte a solutiei refugiatilor in Europa este ca Romania si Bulgaria sa devina membri ai zonei Schengen", a ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Spatiul Schengen" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:42
Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca tara sa va fi de acord cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dupa ce va indeplini toate conditiile, adaugand ca, in opinia sa, mult mai importanta este economia, care poate aduce bunastare.
Ambasadorul, aflat la finalul mandatului din Romania, a spus ca "din toate regulile din UE, Schengen este un capitol particular", iar Parlamentul olandez ar fi de acord cu aderarea Romaniei, dupa ce Romania va indeplini toate cerintele referitoare la integrarea europeana, discutate in 2007, si va rezolva toate problemele semnalate in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Aderarea Romaniei la spatiul Schengen, conditie pentru primirea imigrantilor din afara UE?
Referitor la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dipomatul a explicat ca Parlamentul olandez isi bazeaza deciziile, in mare parte, pe MCV, dar si pe informatiile pe care le primeste de la ambasada.
"Acesta ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Olandei: Eu nu prea am inteles de ce e asa important Schengen, economia e mai importanta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 17:05
Prezent la Bruxelles, premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut o discutie cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la respectarea angajamentului de a primi un raspuns cu privire la aderarea in spatiul Schengen.
"Am discutat despre angajamentul luat ca in septembrie sa avem o data referitoare la aderarea in Schengen, ramane pentru noi o chestiune de ordin esential. Nu legam in optica noastra intrarea Romaniei in Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Stim ce avem de facut si dorim ca raportul din vara sa fie eminamente pozitiv.
Exista o preocupare referitoare la modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul parlamentelor si executivelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, a unor atitudini antieuropene. Si eu, si domnul presedinte Rompuy, consideram ca este nevoie de o dezbatere in interiorul acestui for cu factorii politici de inalta decizie asupra modului in care ne raportam la politica europeana.
Este normal sa fim pozitivi, onesti si interesati ca ideea europeana sa traverseze criza fara ca principiile UE sa aiba de suferit, este nevoie de un transfer cultural catre generatia care nu a cunoscut consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Europa unita se constuieste pe seama acestei generatii.
Primul ministru l-a invitat la Bucuresti pe Herman Van Rompuy cat mai curand posibil, dupa ce preparativele formale vor fi fost incheiate.
"In conceptia... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 14:35