Schengen: Comisia Europeana considera ca indeplinim criteriile pentru aderare

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 18:10
1692 citiri
Schengen: Comisia Europeana considera ca indeplinim criteriile pentru aderare

Comisia Europeana considera ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen, dar decizia apartine statelor membre ale Uniunii Europene, afirma vicepresedintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie.

Viviane Reding a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat ziarului iranian Tehran Times. Tema principala a interviului a fost "libertatea presei - o necesitate pentru democratii", insa Reding a facut o scurta referire si la extinderea Spatiului de libera circulatie Schengen.

"In privinta Spatiului Schengen, decizia de eliminare a controalelor vamale apartine statelor membre. Comisia Europeana considera ca atat Bulgaria, cat si Romania indeplinesc criteriile necesare pentru aderarea deplina la Schengen", a spus comisarul UE.

In ceea ce priveste libertatea presei, comisarul UE pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie a subliniat ca toate statele democratice au nevoie de o presa libera, explicand ca institutiile media reprezinta o necesitate pentru toate statele membre UE.

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen atunci cand vor exista conditii favorabile, a anuntat saptamana trecuta Presedintia lituaniana a Consiliului Uniunii Europene.

Romania si Bulgaria au prezentat la Consiliul JAI a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare. Romania si Bulgaria isi exprima "dezamagirea fata de imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea la Spatiul Schengen la acest moment si au reiterat ca au indeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in mod repetat in Concluzii ale Consiliului UE si ale Consiliului European, precum si in rezolutiile Parlamentului European pe acest subiect", potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe.

Surse din cadrul Presedintiei lituaniene a UE au declarat saptamana trecuta ca "oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care in mod traditional s-au opus aderarii in trecut". La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp. "Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen". Raportul MCV urmeaza sa fie publicat in ianuarie 2014.

#criterii aderare schengen, #Comisia Europeana Schengen , #Schengen