Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria

Marti, 06 August 2013, ora 11:24
1262 citiri
Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria

Cand se intalnesc liderii europeni, obiectul discutiei lor este in principal zona euro, ca si cum celorlalti, aflati la egalitate de drepturi cu ei, le-ar fi recomandat doctorul sa fiarba in suc propriu si numai celor din respectiva zona de lux le-a dat privilegiul sa primeasca suc unii de la altii, daca eventual sucul lor s-a terminat si se arde cratita.

Rezulta ca si clubul euro este format din doua mici Europe, din care una cere pentru ca n-are, iar cealalta are, dar ofera cu taraita, ba chiar cu razgandita, si pune conditii, exasperand preopinentul, scrie Project Syndicate.

Austeritate sau crestere economica?

Cea de a treia Europa este clubul din afara clubului, caruia orice membru dinauntru ii poate spune nix, daca incearca sa bata la usa euro, fara sa observe afisul de afara, pus special pentru el: closed.

La margine de tot se afla Romania si Bulgaria, o Europa micuta si plapanda, care nici nu indrazneste sa apese pe clanta la usa cu inscriptia closed, dar pandeste portita de serviciu pe care e pus lacatul, iar alaturi cartea de vizita: Schengen.

Citeste mai multe despre Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria pe Ziare.com.

#viteze Europa, #fragmentare Uniunea Europeana, #loc Romania UE, #dezvoltare economica Romania , #Europa