Care sunt prioritatile economice ale Aliantei Romania Dreapta (ARD)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 17:57
2547 citiri
Care sunt prioritatile economice ale Aliantei Romania Dreapta (ARD)

Alianta Romania Dreapta a prezentat, marti, o sinteza a programului de guvernare. Printre prioritatile economice ale Aliantei se numara introducerea cotei unice de impozitare de 12%, cresterea salariului minim si reducerea CAS.

Masurile mentionate sunt salutate de catre analistii economici, insa cu anumite rezerve. Spre exemplu, Mircea Cosea remarca faptul ca initiativele au fost discutate inca din 2010, insa atunci, guvernul Boc si Fondul Monetar International le-au respins.

"Am fost suprins ca Alianta Romania Dreapta a preluat aproape ad literam masurile din 2010, fara sa tina seama ca anumite conditii s-au deteriorat. Atunci, bugetul ar fi putut suporta o anumita perioada de timp pierderile temporare, pe care aceste masuri le-ar fi generat.

Deocamdata, ele sunt periculoase pentru buget si greu de acceptat de Fond. Principial insa, sunt corecte".

Analisti: ARD propune masuri fiscale principial corecte, dar periculoase pentru buget

SALARIUL MINIM

Mai exact, ARD isi propune cresterea salariului minim de la 700 de lei, la 850 de lei la 1 ianuarie 2013 si la 1000 de lei in ianuarie 2015, mentionand ca astfel, angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru, iar angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim.

CAS

Urmand aceeasi filosofie, ARD vrea reducerea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) cu 5% din contributia angajatorului, incepand cu 2015.

"Pe termen mediu si lung, reducerea CAS va conduce la cresterea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate. In acest fel pensiile si serviciile medicale asigurate nu vor mai fi platite din imprumuturi", se arata in document.

COTA UNICA

Alianta Romania Dreapta isi propune scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%.

"Se pot discuta niste ajustari in materie de taxare, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie clar si ce reduci in materie de cheltuieli. Din acest punct de vedere, ei sunt mai ambigui. Daca te prezinti cu o platforma electorala care spune ca va taia cheltuielile intr-o directie, vor fi multi nemultumiti. Toate partidele pun in fata masurile bine primite, precum scaderea impozitelor. Cam acesta este jocul", a declarat analistul financiar, Aurelian Dochia, pentru Business24.

SPRIJINIREA MEDIULUI DE AFACERI

Programul de guvernare prevede o serie de masuri pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum credite subventionate pentru inceperea unei afaceri, de catre romanii care se intorc in tara.

De asemenea, este prevazuta scutirea, timp de un an, de la impozitul pe profit, a firmelor infiintate de tineri, cu cel putin cinci angajati. De aceeasi scutire ar beneficia si companiile care angajeaza tineri, pe o perioada de cel putin cinci ani.

In plus, ARD doreste continuarea programului START.

Programul de guvernare mai prevede introducerea simetriei in sanctionarea nerespectarii clauzelor contractuale sau a legislatiei generale, intre sectorul privat si cel de stat.

"Consideram ca ar fi util ca pe langa masurile anuntate, sai aiba in vedere si altele. Dorim sa militeze pentru diminuarea birocratiei. In Romania, antreprenorii efectueaza de aproape sapte ori mai multe plati intr-un an, decat media europeana", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii.

INFRASTRUCTURA

In ceea ce priveste infrastructura Alianta Romania Dreapta doreste finalizarea investitiilor deja incepute. O importanta majora o au finantarile europene si parteneriatele public-private.

Se propune introducerea de programe tip "Rabla" pentru parcul naval si demararea activitatilor de constructie a aeroportului Galati-Braila.

Programul de guvernare mentioneaza infiintarea Fondului Roman pentru Infrastructura, ca fond public de investitii, cu management privat, listat la bursa.

AGRICULTURA

La capitolul agricultura, ARD precizeaza ca "Romania poate deveni un exportator major de alimente. Agricultura ramane unul din sectoarele cu cel mai important potential de crestere".

Pentru sustinerea acestui sector, alianta are in vedere dezvoltarea Programului Prima Ferma ECO.

"Pana la ferma ECO, trebuie sa fim productivi in agricultura, in conditiile in care avem peste patru milioane de hectare care nu se lucreaza. Agricultura ecologica presupune costuri mai ridicate si beneficii mai mici, cel putin in prima etapa de dezvoltare", a declarat Tudor Dorobantu, secretar general AGROSTAR.

De asemenea, se pune problema crearii unui fond mutual de interventie in caz de dezastre naturale in agricultura, precum si a unui fond mutual de creditare.

"Fondul mutual si alte lucruri deosebit de minunate le-am cerut si cu ani in urma. Avem doua banci de stat, Eximbank si CEC Bank. Am dorit ca aceste doua banci sa vina alaturi de fondurile europene ca sa avem sustinere, pentru ca suntem decapitalizati", a adaugat Dorobantu.

CRESTERE ECONOMICA

In ceea ce priveste cresterea economica, ARD a identificat "trei sectoare strategice prioritare in care putem deveni competitivi pe termen scurt si mediu", si anume energie si industrii extractive, agricultura si industrie alimentara precum si industriile creative (software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, inventica industriala si inteligenta artificiala, arhitectura si regenerare urbana, arta si design etc).

Mai mult, alianta pune problema crearii unui Minister al Competitivitatii Economice, insa atributiile lui exacte nu sunt specificate.

In orice caz, printre masurile propuse pentru imbunatatirea competitivitatii economice se regaseste introducerea unei "suprafetei de aur" in supermarketuri, dedicata produselor romanesti.

De asemenea, se are in vedere "initierea introducerii sistemului de inchiriere a bunurilor de consum, de folosinta indelungata direct de la producator, cu obligativitatea acestuia de a le prelua si a le distruge ecologic la expirarea duratei de folosinta".

PRIVATIZARI

ARD are in vedere privatizarea companiilor de stat, mentionand CFR Marfa si TAROM. De asemenea, programul de guvernare prevede continuarea procesului de privatizare a companiilor din domeniul energiei.

FONDURI EUROPENE

Planul ARD in privinta fondurilor europene vizeaza, in urmatorii doi ani, absorbtia a cel putin 80% din fondurile structurale si de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013.

"Ma intreb de ce au pus 80% si nu au pus 99% ca tot acelasi lucru e...Ca dorinta, ne dorim cu totii, dar ce facem?", se intreaba analistul financiar Aurelian Dochia.

In ceea ce priveste fondurile care vor fi alocate in exercitiu bugetar 2014-2020, absorbtia fondurilor va fi de 75% in proportie anuala medie, pe intervalul 2014-2016.

EUROPA

Unul din obiectivele guvernarii ARD este intrarea Romaniei in ERM-2 in cursul anului 2013, in vederea adoptarii monedei europene.

"Total nefezabil. Exista niste proceduri tehnice care trebuie indeplinite si nu mai exista pur si simplu timp pentru asa ceva. In 2013 nu se mai poate face nimic", considera Dochia.

Aderarea la spatiul Schengen in 2013, chiar si in doua etape, este un alt obiectiv al planului de guvernare.

Alianta Romania Dreapta sprijina crearea Uniunii bancare si sustine cuprinderea tuturor statelor UE in aceasta structura.

Citeste integral documentul Program de guvernare Alianta Romania Dreapta

#program guvernare ARD, #prioritati economice ARD, #planuri economice ARD, #program economic ARD , #Program guvernare