Germania, Franta si Italia ocupau primele trei locuri in topul tarilor care controlau, in 2017, subgrupuri de intreprinderi din Romania, iar din numarul total al multinationalelor controlate din strainatate, 13.195 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 62.507 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine, potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate luni.
In Romania, in anul 2017, au fost identificate 80.905 grupuri de intreprinderi, din care 4.910 grupuri de intreprinderi rezidente (6% din total) si 75.995 grupuri de intreprinderi multinationale (293 controlate din interior, respectiv 75.702 controlate din strainatate).
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania activau in comert (35% din total) . In constructii si industria prelucratoare isi desfasurau activitatea 11% dintre companii, activitati stiintifice si tehnice derulau 9% din totalul grupurilor de intreprinderi, iar in tranzactii imobiliare - 8%.
Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta si Italia. Astfel, subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania reprezinta 16,9% din total, urmate de cele controlate din Franta (11,7%) si Italia (9,5%) . mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 10:57
In anul 2016 doar 1,2% din companiile din Uniunea Europeana erau controlate de o firma din strainatate insa aceste companii erau responsabile pentru 15,3% din forta de munca ocupata din UE si 25% din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar, arata datele publicate joi de Eurostat.
In randul statelor membre UE, tarile unde companiile controlate de firme din strainatate sunt responsabile pentru cea mai mare pondere a valorii adaugate sunt Ungaria (51,4%), Slovacia (48,1%), Luxemburg (44,6 %) si Romania (43,3%).
La polul opus, in patru state membre UE companiile controlate de firme din strainatate au fost responsabile in 2016 pentru mai putin de 20% din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar: Cipru (13,4%), Italia (15,8%), Grecia (16,3%) si Franta (16,4%).
Eurostat informeaza ca intre 2010 si 2016 ponderea valorii adaugate realizata de companiile controlate de firme din strainatate in UE a crescut cu 2,3 puncte procentuale.
Datele publicate anterior de INS referitoare la prezenta comerciala a intreprinderilor multinationale sau a filialelor intreprinderilor straine (FATS) arata ca la sfarsitul anului 2016 numarul de intreprinderi active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de 465.607. Din totalul intreprinderilor active din anul 2016, intreprinderile FATS au totalizat un numar de 27.662, ceea ce reprezinta o pondere de 5,9%. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 10:13
Criza de mana de lucru in Europa de Est a devenit atat de problematica incat risca sa franeze cea mai dinamica piata a constructiilor de pe continent cu repercusiuni pentru economiile din regiune, in timp ce cresterea nationalismului in tari precum Polonia si Ungaria a generat ostilitati impotriva imigrantilor care ar putea ocupa locurile de munca vacante, transmite Bloomberg.
"Jumatate dintre muncitorii pe care ii am in echipa nu pot sa isi faca treaba, iar cealalta jumatate au nevoie de mai multa pregatire", spune Vasile Kocori, un maistru la firma de constructii Skanska Property Romania care lucreaza in prezent la proiectul de birouri Equilibrium din nordul Bucurestiului. Una din provocarile cu care s-a confruntat Vasile Kocori a fost gasirea de muncitori calificati pentru constructia de cladiri de birouri astfel ca a fost nevoit sa ii atraga de la alte proiecte si sa ii redirectioneze pe cei mai putini experimentati spre alte proiecte din Bucuresti.
Muncitorii din Europa de Est au migrat spre Occident in cautarea unor salarii mai bune in timp ce banii mergeau in directia inversa spre Est si au transformat fostele metropole comuniste precum Bucurestiul, Budapesta sau Varsovia. Exodul care a inceput odata cu extinderea Uniunii Europene in 2004 a ajuns la un total de peste cinci milioane de muncitori din Polonia si Romania iar constructorii din aceste tari au devenit o prezenta frecventa in orase precum Londra, Berlin sau Madrid.
Intrebarea care se pune acum este... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:23
Cele mai performante 50 de companii din Romania au avut anul trecut o cifra de afaceri totala de aproape 4 miliarde de euro, cu 47% mai mult fata de 2012, si nicio companie inclusa in clasament nu are afaceri sub 25 de milioane de euro, potrivit Top 50 Best Performers, realizat de Coface.
"Companiile din clasament au reusit sa obtina in 2013 o cifra de afaceri totala de aproape patru miliarde de euro, cu mult mai mare in comparatie cu editiile precedente (cu 47% fata de 2012 si respectiv cu 29% fata de 2011), inversandu-se astfel tendinta de reducere a calibrului firmelor observata in clasamentul de anul trecut si confirmandu-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activitatii si asigurarea unui cat mai bun echilibru financiar in paralel cu eforturile de dezvoltare comerciala", se arata intr-un comunicat al Coface.
Comparativ cu studiile din anii anteriori, calibrul firmelor prezente in Top50 Best Performers 2013 a crescut semnificativ, astfel ca, in actuala editie nu mai figureaza nicio companie cu cifra de afaceri de sub 25 de milioane de euro.
Companiile mari, cu afaceri de 50-100 milioane de euro, si-au consolidat pozitia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii fata de 5 in 2012), in timp ce firmele foarte mari (cu afaceri de peste 100 milioane de euro) genereaza in continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totala a celor 50 de firme din top, ponderea segmentului in functie de acest indicator crescand... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:36
Romania ocupa locul patru intre statele din Europa Centrala si de Est (ECE) cu 48 de companii prezente in Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface, locul cinci dupa afacerile realizate de acestea, de 46,4 miliarde euro, si pozitia a treia dupa profit, de 2,05 miliarde euro.
Fata de 2012, cand erau 54 de firme din Romania, 6 companii au parasit topul Coface.
"Din punct de vedere regional si in comparatie cu media UE, Romania s-a distins in 2013 cu o crestere economica de 3,5%. Desi numarul de firme din Romania aflate in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este incurajator pentru economia romaneasca ca cei mai mari jucatori economici ai sai au avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste performanta financiara, rezultatele pentru 2013 indicand o crestere medie de 6,3% a cifrei de afaceri si o rata a profitului net de 3,3%", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface Romania, citat de Mediafax.
Industria petroliera si a gazelor naturale se afla pe primul loc atat in regiune, cat si in randul companiilor din Romania, in topul celor mai performante domenii de activitate, acestea fiind urmate de sectorul energiei, cel auto si de retail.
Primele trei tari in functie de numarul companiilor din Top 500 sunt Polonia (148 de companii), Ucraina (90 de companii) si Ungaria (62 de companii). Romania imparte locul patru cu Cehia, prezenta tot cu... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 16:25
Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Companiile din acest sector au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior.
Pentru Romania, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura.
"In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante - sume de incasat pentru lucrari efectuate - mult mai mari decat cifra de afaceri anuala" a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri.
Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:40
Constructorii romani sunt din ce in ce mai interesati de contractarea unor lucrari externe, destinatiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mica, dar si in Serbia si Albania, a declarat, joi seara, Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, la o conferinta de specialitate.
"Riscul major al statului roman in a nu plati lucrari de mult realizate este de a lovi direct in competitivitatea firmelor romanesti facand astfel ca acestea sa nu mai poata fi prezente la lucrarile finantate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimam ca zona europeana, ca si zona americana va fi segmentata de cateva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui sa lucreze pentru acestea. (...)
De asemenea, suntem foarte atenti ca, pe langa banii europeni, sa cream un cadru care sa permita parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investitii straine necesare dezvoltarii locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, potrivit Agerpres.
Conferinta, "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor", organizata de Patronatul Societatilor din Constructii, a dezbatut teme complexe pentru prezentul si viitorul acestui domeniu.
"Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:29
Firmele romanesti care activeaza in domeniul constructiilor pot deveni, "cu usurinta" parteneri ai firmelor din Federatia Rusa, crede Cristian Erbasu, presedintele Patronatului.
Strategia Patronatului Societatilor din Constructii pentru perioada urmatoare vizeaza o prezenta din ce in ce mai accentuata a firmelor romanesti din constructii pe pietele externe, deoarece acolo exista potential de dezvoltare, a declarat, joi, presedintele Patronatului.
"Strategia patronatului pentru urmatorii trei ani are in vedere desfasurarea unui proces de internationalizare, deoarece pe unele piete externe din domeniul constructiilor exista potential de dezvoltare. La nivelul Romaniei, foarte multe proiecte si finantari sunt blocate, iar fondurile structurale nu mai reprezinta nici ele o alternativa", a afirmat Cristian Erbasu, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat ca a desfasurat o misiune economica in Federatia Rusa, unde a avut discutii cu conducerea Uniunii Constructorilor.
"Deoarece exista un nivel bun de acceptare la nivel uman si economic intre societatile din Romania si cele din Federatia Rusa, firmele din tara noastra pot deveni cu usurinta parteneri ai firmelor din Federatia Rusa", a afirmat Cristian Erbasu.
Acesta a precizat, totodata, ca pentru anul viitor se are in vedere organizarea de misiuni economice in Kurdistan, in Nordul Africii, dar si a unei noi misiuni in Federatia Rusa, respectiv la Moscova si la Minsk. De asemenea, la inceputul lunii februarie 2013... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 14:40
Sectorul constructiilor din Romania este in continuare intr-o faza critica, iar perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta.
Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 mentionati de analistii Coface sunt: cererea redusa din partea populatiei care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, precum si sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale, se arata intr-un studiu Coface.
"Perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra in vigoare incepand cu luna Februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare in euro si respectiv minim 40% pentru creditele in alte valute straine, rambursarea creditelor de consum in mai putin de cinci ani si garantii aferente de cel putin 133% din suma imprumutata". arata studiul.
Coface: Criza financiara a determinat ajustari masive in sectorul constructiilor
Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numarul de companii active din sectorul constructiilor s-a redus cu 16% in 2010 comparativ cu 2008. In aceeasi perioada analizata si pentru acelasi sector, numarul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:07