Administratia presedintelui Donald Trump analizeaza daca sa impuna delistarea companiiilor chineze de la bursele americane, masura care ar fi o escaladare radicala a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, au declarat trei surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Masura ar face parte din eforturile mai largi de a limita investitiile americane in companii chineze, au spus doua dintre surse. Una dintre persoane a declarat ca masura ar fi motivata de ingrijorarea tot mai mare legata de securitate, provocata de activitatile companiiilor.
Principalii indici bursieri americani au scazut in urma informatiilor, care au aparut cu cateva zile inainte de aniversarea de catre China a 70 de ani de la crearea republicii populare, pe 1 octombrie.
Actiunile grupului Alibaba au inchis in scadere cu 5,95%, iar cele ale Baidu cu 3,67%. Indicele iShares China Large-Cap ETF a pierdut 1,15%.
Titlurile Intercontinental Exchange, proprietara New York Stock Exchange, au scazut cu 1,88%, iar actiunile operatorului Nasdaq au coborat cu 1,7%.
Nu este clar cum ar avea loc delistarea.
In luna iunie, parlamentari din ambele partide au introdus un proiect de lege pentru a obliga companiile chineze listate la o bursa in SUA sa se supuna supravegherii autoritatilor de reglementare, oferind acces inclusiv la auditori, in caz contrar riscand delistarea.
Autoritatile chineze au fost reticente mult timp sa permita autoritatilor de reglementare straine sa inspecteze... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 13:12
Producatorii chinezi de telefoane ar putea avea mult de castigat de pe urma disparitiei de pe piata a Galaxy Note 7 de la Samsung.
Analistii IT sustin ca va fi lasat un gol pe piata smartphone-urilor care e posibil sa fie umplut de companiile din Beijing.
In acest mod, companii chineze precum Huawei, Oppo, Vivo si Xiaomi pot creste productia telefoanelor din gama lor de top, potrivit South China Morning Post.
Decizia de a opri productia Galaxy Note 7 si de a retrage telefoanele de pe piata, ca urmare a cazurilor de explozie, reprezinta o lovitura de imagine pentru Samsung.
Dar ghinionul unora poate fi norocul altora.
Analistul Huang Leping, de la firma de cercetare a pietei Nomura, sustine ca absenta de pe piata smartphone-urilor a lui Galaxy Note 7 in ultimul trimestru al anului va rezolva problema legata de disponibilitatea componentelor-cheie, precum ecranele AMOLED, dar va si ajuta companiile chineze sa-si accelereze vanzarile.
Ideea e ca furnizorii nu vor mai ...citeste mai departe despre "Dezastrul Galaxy Note 7 e o molima pentru Samsung, dar poate fi o mana cereasca pentru companiile din China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 08:48
Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear.
Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation, si compania mentionata au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, "cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara Chineza", arata The Guardian.
Mai mult, potrivit procurorului general adjunct al SUA, John P. Carlin, "Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat, ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA, pentru a furniza asistenta pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China".
Potrivit procurorului, Allen Ho a facut toate acestea fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al ...citeste mai departe despre "Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:05
Companiile chineze sunt interesate de cumpararea activelor din Romania si Slovacia pe care compania italiana Enel vrea sa le vanda, pentru a-si reduce datoria, potrivit CEO-ului Enel, Francesco Starace.
Exista companii din China interesate sa cumpere atat in Romania, cat si in Slovacia", a declarat Starace, transmite Mediafax.
CEO-ul Enel a precizat ca State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilitati din lume dupa venituri, s-a aratat interesata sa cumpere operatiunile de distributie si vanzare din Romania.
In ceea ce priveste Slovacia, Starace nu a mentionat ce firma din China vizeaza preluarea participatiei de 66% a Enel la Slovenske Elektrarne.
In schimb, companiile CEZ si EPH din Cehia si-au manifestat deja interesul pentru cel mai mare producator de energie din Slovacia.
Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).
Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.
Starace a declarat, insa, ca "nu este un fapt" iesirea de pe piata in tarile unde Enel a scos active la... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:30
Compania China National Electric Engineering este interesata de realizarea, in parteneriat cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), a unui grup de 300 MW la termocentrala Halanga, din judetul Mehedinti, investitie evaluata la 350 milioane de dolari, a anuntat Rodin Traicu, membru in Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor.
"S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem in faza elaborarii caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China National Electric Engineering", a spus Traicu, la conferinta Focus Energetic.
Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie va avea loc licitatia, apoi, in 30 de zile, va fi semnat contractul.
Intrebat ce scop au astfel de proiecte, din moment ce in Romania exista deja excedent de productie la energia electrica, Traicu a afirmat ca acestea sunt gandite in contextul concurentei care va exista din 2018 la nivel regional si din 2020 la nivel european.
Prezent la acelasi eveniment, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a aratat ca Romania exporta de mai bine de o luna intre 700 si 900 MW, dupa ce institutia pe care o conduce a desfiintat taxele de import-export, pentru a facilita aceste activitati.
Companiile chineze s-au aratat interesate sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 15:56
Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare. R.P. Chineza ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import)", a spus Constantin.
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.
Potrivit seful MADR, reusita evenimentului de la Bucuresti depinde "de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte".
"Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 14:56
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim si presedintii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului.
"Prin aceasta scrisoare de intentie, garantam companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent si perfect concurential, precum si respectarea tuturor angajamentelor si regulamentelor europene. Scrisoarea de intentie se refera strict la ceea ce este in curtea noastra, dar, in cazul in care exista interes pentru cumpararea Arpechim, vom incerca sa asiguram conditiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discutiilor cu reprezentantii chinezi.
Documentul a fost semnat la cererea reprezentantilor companiilor chineze, urmand ca, dupa o analiza mai amanuntita, acestia sa decida daca vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.
"Ne-am intalnit undeva la mijloc, aceasta scrisoare de intentie fiind un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare in ceea ce priveste relatiile noastre cu partea chineza. Exista un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte. In perioada urmatoare, ne vom intalni si cu alti investitori, care si-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima suta de metri", a precizat Gerea.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:16
Grupul de hackeri Anonymous a atacat zeci de site-uri ale unor institutii guvernamentale si companii chineze, scrie Wall Street Journal in editia electronica.
"Draga Guvern chinez, nu esti infailibil, acum sunt atacate site-uri, maine va cadea regimul. Asteptati-va la orice din partea noastra, nu iertam niciodata. Ceea ce ii faceti acum marelui popor chinez, maine vi se va intampla si voua. Fara mila", se arata in mesajul semnat de grupul Anonymous.
Mesajul a fost transmis pe 30 martie pe Twitter.
Printre site-urile guvernamentale atacate se numara cel al camerelor de comert din districtele Chengdu si Qingniwaqiao. De asemenea, au fost vizate de atacuri agentii guvernamentale din orasele Taizhou, Zhongshan si Jiazhou. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:50
Romania si Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care cauta in Europa locatii pentru facilitati de productie cu acces bun la piata Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse. "Vin chinezii", noteaza publicatia austriaca. Marile companii chineze gasesc locatii pentru fabrici in Romania si Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decat in regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuseste, astfel, sa intre pe usa din dos pe piata din Uniunea Europeana.
Compania chineza Great Wall Motors construieste cu un partener bulgar o fabrica in orasul Loveci, din nordul Bulgariei. In urma investitiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge sa produca aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV.
In Romania, compania Shantuo investeste 20 de milioane de dolari intr-o fabrica pentrru asamblarea de tractoare. Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a afirmat intr-un interviu acordat Die Press ca interesul Chinei pentru investitii in Bulgaria a crescut considerabil in ultimele luni.
"Doua treimi din investitii si doua treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multa diversificare", a spus oficialul.
China este interesata si de proiecte de infrastructura energetica si de transport. Banca Chineza pentru Dezvoltare a promis finantari generoase pentru dezvoltarea generarii de energie eoliana in Romania. Atragerea investitiilor chineze are si o parte negativa, avertizeaza... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 23:12