Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 20:11
62 citiri
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Datele privind comerțul cu cupru dintre cele două state arată discrepanțe uriașe FOTO ilustrativă Pixabay

Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei investigații publicate de Reuters luni, 15 aprilie. Ancheta vizează specific grupul Russian Copper Company (RCC), aflat sub incidența sancțiunilor.

Sârma de cupru nouă ar fi fost mărunțită în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură de către un intermediar, cu scopul de a o face greu de diferențiat de resturi neferoase. Unul dintre scopurile presupusei scheme ar fi să le permită importatorilor și exportatorilor să profite de diferențele tarifare dintre cuprul nou și cel considerat deșeu, susțin trei surse citate de Reuters. Diferențele sunt semnificative. Taxa la exportul de deșeuri de cupru, în Rusia, era 10%, la finalul anului trecut, mai mare decât tariful de 7% la vânzarea transfrontalieră de sârmă de cupru. În schimb, China nu impune tarife pe importul de deșeuri, dar taxează cuprul nou cu 4%.

Datele consultate de agenția de presă arată o discrepanță între statisticile de comerț ale celor două state. Dacă, pentru China, informațiile obținute arată o creștere a tranzacțiilor cu resturi de cupru din Rusia din decembrie, datele obținute de la un furnizor privat arată că exporturile de deșeuri, din perspectiva Rusiei, au fost în cantități neglijabile. Diferența pentru aceeași perioadă este de peste 6,500 de tone.

Autoritatea vamală din Rusia a transmis că nu mai furnizează date despre comerțul internațional. Aceste informații nu au mai fost făcute publice din aprilie 2022, la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Autoritățile din regiunea Xinjiang nu au răspuns încercărilor publicației de a le contacta. În acest context, grupul RCC a transmis doar că este furnizor numai pentru companii rusești.

Odată cu începutul războiului, companiile rusești au fost plasate sub sancțiuni economice de Uniunea Europeană și mai multe puteri economice, printre care Statele Unite. China a devenit un partener strategic important pentru exporturile rusești, iar firmele chinezești au fost și ele puse sub sancțiuni pentru că ar susține mașinăria de război a Rusiei.

Măsurile restrictive impuse de vest pot pune probleme în procesarea plăților și în obținerea împrumuturilor, dacă acestea s-ar face în dolari americani sau ar fi procesate de bănci din State, spre exemplu. De altfel, mărunțirea cuprului nou face materialul mai greu de identificat și urmărit până la sursă, conform Reuters.

...citeste mai departe despre "Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale" pe Ziare.com

Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Apple a lansat o campanie agresivă de discounturi pe site-ul său oficial Tmall din China, oferind reduceri de până la 2.300 de yuani (318 USD) la anumite modele de iPhone-uri, transmite...
#razboi Rusia Ucraina, #China, #Xinjiang, #cupru, #sanctiuni economice Rusia , #Stiri Macroeconomie