Romania a inregistrat un deficit in comertul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro in primele noua luni ale anului 2020, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES.
Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, insumand 5,21 miliarde de euro, insa avansul importurilor a fost de 6%, pana la 6,46 miliarde de euro.
Potrivit datelor MADR, cantitatea totala de produse agroalimentare exportate in perioada ianuarie-septembrie 2020 in tarile intra si extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare fata de cea importata, insa Romania a continuat sa exporte materii prime si sa aduca din import produse procesate cu valoare adaugata mare.
Astfel, in primele noua luni din acest an s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare si s-au importat 7,91 milioane de tone.
Carnea de porc ocupa acceasi prima pozitie ca si in anii trecuti in topul produselor importate de tara noastra, astfel ca in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 au fost aduse aproape 192.000 de tone de carne de porc din statele UE si din tari terte, pentru care s-au cheltuit 433,17 milioane de euro. Locul al doilea a fost ocupat de produsele de brutarie, patiserie si biscuiti, cu 120.330 de tone in valoare de 262,17 milioane de euro, iar pe pozitia a treia, preparatele folosite pentru hrana animalelor: 398.501 tone pentru care s-au cheltuit... mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 19:42
Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarea USR si UDMR asupra legii prin care o suprafata de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
USR a anuntat, in septembrie, ca, alaturi de UDMR, a depus o sesizare de neconstitutionalitate in cazul acestei propuneri legislative, prin care o suprafata de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului in proprietatea Camerei de Comert.
"Nu este corect sa legiferam politici publice prin intermediul carora sa poata fi date noi 'tunuri imobiliare'. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenta noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expozitiei. Daca se doreste valorificarea si dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizata o procedura transparenta de licitatie. Sustinem dezvoltarea si investitiile, dar nu acordarea cu dedicatie de terenuri in plina campanie electorala", declara deputatul Cristina Pruna, membra in Comisia pentru industrii si servicii.
Potrivit USR, legea incalca principiul bicameralismului. "In Camera decizionala, Camera Deputatilor, propunerea legislativa a fost modificata substantial, ceea ce a condus la o configuratie diferita fata de textul adoptat de Senat si de finalitatea urmarita de initiator", explica sursa citata.
USR semnaleaza, totodata, incalcarea art. 1 alin (5) din Constitutie prin lipsa studiului de impact... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 07:16
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a constatat marti ca Statele Unite au incalcat regulile comerciale internationale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, in razboiul comercial al presedintelui Donald Trump cu Beijingul, decizie care a nemultumit puternic Washingtonul, transmite Reuters.
Potrivit Washingtonului, tarifele impuse in urma cu doi ani pentru bunuri din China, in valoare de peste 200 de miliarde de dolari, au fost justificate pentru ca China obliga companiile sa transfere tehnologie si proprietate intelectuala.
O comisie a OMC formata din trei persoane a afirmat insa ca tarifele americane au incalcat reglementarile comerciale pentru ca au fost impuse numai Chinei si au fost peste nivelul maxim acceptat de SUA. Washingtonul nu a explicat inca adecvat de ce sunt justificate exceptiile, a conchis comisia.
"Acest raport al comisiei confirma ce afirma administratia Trump de patru ani: OMC este complet inadecvata pentru a opri practicile daunatoare ale Chinei in domeniul tehnologiei", a afirmat reprezentantul pentru Comert al SUA, Robert Lighthizer, intr-un comunicat.
Ministerul Comertului din China a afirmat ca Beijingul a sustinut sistemul comercial multilaterial si a respectat regulile si deciziile OMC, sperand ca Washingtonul va face acelasi lucru.
Statele Unite pot face apel impotriva hotararii de marti a OMC. Insa, acest lucru ar pune cazul intr-un vid legislativ, deoarece Washingtonul a blocat deja numirea... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:15
Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in termeni nominali, a scazut, in luna aprilie 2020, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cu 25,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 16,9%, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Datele INS arata ca afacerile din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, s-au diminuat cu 25,1% in aprilie fata de martie, ca urmare a activitatilor derulate in: comertul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-31,3%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-25,2%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-22,8%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-22,3%), comertul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-14,9%) si comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-11,4%).
In acelasi timp, cifra de afaceri din acelasi sector de activitate, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 16,9% raportat la perioada de referinta.
Potrivit INS, la nivel comparativ aprilie 2020 vs aprilie 2019, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:56
Sistemul de TVA al Uniunii Europene va fi mai bine echipat pentru a face fata fraudelor din sectorul comertului electronic, ca urmare a noilor norme convenite vineri de ministrii de Finante din statele membre, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acordul pune la dispozitia autoritatilor antifrauda, pentru prima data, date relevante cu privire la achizitiile online pentru a le ajuta in lupta lor impotriva fraudelor in materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an in UE. Alte decizii adoptate astazi de ministrii europeni de Finante in domeniul TVA vor contribui la reducerea birocratiei pentru IMM-uri si vor simplifica normele in materie de TVA si de accize pentru fortele armate ale statelor membre ale UE.
"Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de masuri vizand simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilitatilor de frauda si facilitarea activitatilor comerciale licite. Este clar ca statele membre sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste aceste obiective si sper ca aceasta dinamica poate duce la o reforma ampla a intregii legislatii care sta la baza sistemului", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Noile norme convenite astazi vor intari capacitatea statelor membre de a lupta impotriva fraudelor in materie de TVA din domeniul comertului... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:48
Investind bani in achizitionarea de accesorii pentru comert, omul de afaceri asteapta un randamentul maxim.
Modele de rafturi pentru expunerea marfurilor in magazine, sunt cele mai potrivite in acest sens. Cu investitii minime, acestea ofera beneficii, adica publicitate eficienta si vanzari bune. Insa pentru amplasarea rafturilor si pentru ca potentialii client sa cumpere produse, ai nevoie de accesorii potrivite pentru orice tip de rafturi si magazine. Unele dintre aceste accesorii sunt: cosuri de cumparaturi, sina pentru preturi, agatatori pentru rafturi, opritoare pentru rafturi etc.
Diverse accesorii pentru rafturi si magazine
Rafturile pentru magazine sunt prevazute cu sina pentru preturi autoadeziva si transparenta. Se adapteaza cu usurinta la orice tip de raft. Magazinul online rafturionline.ro prezinta o selectie de cosuri de cumparaturi din plastic cu volumul de 22 litri. De aici poti cumpara cosuri de cumparaturi in culoarea de care ai nevoie. Un cos de cumparaturi selectat corect va accentua stilul si personalitatea magazinului tau. Datorita rezistentei la greutate si a pretului scazut, cosurile de cumparaturi din plastic sunt in prezent foarte populare.
Caracteristici accesorii
Cand cumperi accesorii potrivite pentru orice tip de rafturi si magazine, ia in considerare urmatoarele caracteristici:
Greutatea si dimensiunileMaterialul de fabricatieCaracteristici de design si culoare
Majoritatea accesoriilor sunt fabricate din plastic PVC si otel... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 11:07
Consumul, principalul motor al cresterii economice, incepe sa dea rateuri. Inflatia, blocajul financiar, deprecierea leului si scaderea vanzarilor creaza tot mai multe dificultati companiilor din comert. Peste 1200 de firme din acest sector au intrat in insolventa in primele opt luni din acest an. Numarul insolventelor din retail, din august, era de aproape 10 ori mai mare decat in ianuarie, arata o analiza Sierra Quadrant.
Intr-o economie extrem de fragila, cum este cea romaneasca, bazata in primul rand pe consum mai ales din import, intrarea unei firme in dificultate financiara poate crea probleme majore pe scara larga, afirma expertii.
Cum peste 90% dintre firmele romanesti sunt slab capitalizate, neavand la dispozitie resursele financiare pentru a rezista provocarilor, intrarea unui partener in insolventa poate atrage probleme financiare in cascada, pe tot lantul economic.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, analizate de Sierra Quadrant, 1244 de firme din sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul/ repararea autovehiculelor si motocicletelor (versiunea 2008) au intrat in insolventa la nivelul lunii august, un numar aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolventa in primele trei luni.
In ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate in insolventa (V2008), in februarie 299, iar in martie 468 de companii.
Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indica un numar de 1244 de companii in insolventa fata de 1769 in aceeasi perioada din... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 10:57
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si-a redus semnificativ estimarile privind evolutia comertului mondial in acest an si a avertizat ca ar putea avea loc un declin chiar mai accentuat daca urmeaza noi runde de taxe vamale, masuri retaliatorii, o incetinire a PIB-ului mondial si un Brexit dezordonat, transmite Reuters.
Potrivit celor mai recente prognoze ale OMC, in acest an comertul mondial va inregistra o crestere de 1,2%, mai putin decat avansul de 2,6% preconizat in aprilie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 2,7%, fata de 3% cat se estima anterior. Anul trecut, comertul mondial a crescut cu 3%.
"Inrautatirea perspectivelor comerciale este descurajatoare, dar nu este neasteptata", a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo, solicitand statelor membre sa rezolve disensiunile comerciale si sa coopereze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
Reducerea estimarilor reflecta previziunile privind o crestere economica mai lenta a economiei globale, partial din cauza tensiunilor comerciale, dar si din cauza unor factori ciclici si structurali - iar in Europa - incertitudinile legate de Brexit. "Riscurile la adresa estimarilor sunt negative si sunt dominate de politica comerciala", se arata in raportul OMC.
Daca tensiunile se vor atenua, comertul mondial ar putea atinge o crestere de pana la 1,6% si 3,7%, in 2019 si, respectiv, in 2020.
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este o institutie internationala care... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:54