Comisia Europeana a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la masurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor in materie de TVA pentru vanzarile online de bunuri, masuri care asigura totodata faptul ca pietele online contribuie la lupta impotriva fraudei fiscale, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marti vor asigura introducerea armonioasa a noilor masuri privind TVA pentru comertul electronic convenite in decembrie 2017, care vor intra in vigoare in ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, sa ajute statele membre sa recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector - cifra care ar urma sa se ridice la sapte miliarde de euro pana in 2020.
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a declarat: "Pas cu pas, eliminam lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privand tarile Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii si investitii publice. In acelasi timp, aducem normele in materie de TVA in secolul XXI, adaptandu-le la o economie din ce in ce mai digitala si globalizata. Companiile ar trebui sa se poata bucura de o tranzitie lina catre sistemul mai amplu al TVA pentru comertul electronic in 2021".
Companiile din tari terte, inclusiv cele care utilizeaza depozite sau asa-numitele "centre de executare a comenzilor" in UE, pot vinde bunuri consumatorilor din... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:10
Incepand de luni, romanii pot face cumparaturi online de pe orice site din Uniunea Europeana, fara sa mai fie directionati catre un site din tara noastra.
Comisia Europeana a elaborat un regulament pentru comertul electronic, care va intra in vigoare pe 3 decembrie, in urma caruia discriminarile de acest tip vor fi interzise.
Asadar, daca pana acum romanii care voiau sa cumpere, de exemplu, haine sau produse electronice de la un brand international de pe un site dintr-o tara din UE erau directionati catre site-ul din Romania, de unde le achizitionau la preturi mai mari, astfel de practici vor fi interzise.
"Daca vrem sa cumparam un bilet la un concert de pe un site din Franta, pana acum eram redirectionati catre site-ul corespondent din Romania, unde preturile poate sunt mai mari. Nu exista acele oferte speciale. Acum, vom beneficia si de aceste discount-uri, reduceri, oferte speciale ca si cum am fi un cetatean francez", a declarat Stefan Turcu, purtator de cuvant la Comisia Europeana, citat de ProTV.
De exemplu, biletul de acces pentru parcurile de distractii, cum ar fi Disneyland, costa diferit in functie de tara, iar noi putem alege acum varianta cea mai ieftina.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a mai precizat ca, potrivit consumatorilor, in peste 60% dintre site-urile de pe care au incercat sa faca cumparaturi au intampinat probleme.
"Din ce ne-au spus consumatorii, in 63 la suta dintre site-urile pe care au incercat sa cumpere produse in... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:14
Comertul electronic va creste cu 8,8% pe an, pana in 2022, in cele sase piete mari ale Europei Centrale si de Est (ECE), pana la 20 de miliarde de euro, arata un raport al unei companii de consultanta imobiliara.
Potrivit sursei citate, exista suficient spatiu evolutiv pentru ca mai multe concepte sa continue sa infloreasca in conditiile unei cresteri solide a vanzarilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro, pana in 2022.
"In comparatie cu tarile din grupul Visegrad, care ar putea sa mai absoarba fara probleme o crestere de 5-10% a stocului de spatii de retail pana in 2022, in Romania si Bulgaria, potentialul ar putea fi de 20-30% avand in vedere gradul mai redus de dezvoltare din orasele regionale. In scenariul de baza, extinderea cererii prin intermediul canalelor online si a produselor livrate va genera, potrivit calculelor Colliers, o nevoie pentru 198.000 mp de spatii dedicate de logistica/depozitare pe an in ECE in perioada 2018 - 2022, considerand capacitatea actuala pe deplin utilizata. Spre comparatie, lantul de aprovizionare pentru retailul traditional va necesita 865.000 mp de spatii logistice sau de distributie pe an pentru a ajuta volumul mare de vanzari", arata estimarile raportului Colliers International, intitulat Survival of the fittest.
Raportul de specialitate releva, totodata, ca suprafata totala de 1,06 milioane mp de spatii logistice necesare vine ca urmare a unei cresteri de 9% a comertului online, parte a unui avans de 4,9%... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:03
In mod paradoxal, tara cu cea mai performanta retea de transmisie a datelor din UE nu reuseste sa starneasca apetitul consumatorilor pentru comertul online.
Doar 18% dintre romani au facut cumparaturi de pe site-uri anul trecut, dupa cum informeaza un comunicat de presa al agentiei de marketing si comunicare Perceptum.
Este cel mai mic procent din Uniunea Europeana, conform statisticilor oficiale, pana si vecinii bulgari avand un public mai consistent - 27%.
Nu este totul pierdut, in conditiile in care potentialul pietei e-commerce din Romania este departe de a fi exploatat la adevarata sa valoare, dar acest lucru va necesita si noi strategii de vanzari si promovare, pentru a profita de avantajele comertului pe multiple canale, dupa cum estimeaza Raluca Ghilea, director executiv Perceptum.
"Cifrele biroului european de statistica arata ca, in Romania, comertul electronic este inca departe de potential, atat din perspectiva cumparatorilor, cat si a retailerior.
Pana in 2020, este posibil ca 80% din vanzari sa se faca fara a intra in contact cu un comerciant. Aceasta tendinta este evidenta, dar ea nu va duce la disparitia magazinelor fizice, dimpotriva. Ele vor ramane cele mai bune canale de consolidare a brandului.
Asta se intampla deja peste ocean si in multe state europene, unde companii mari au decis sa investeasca in reteaua de magazine, simultan cu strategia de vanzari online", explica directorul agentiei.
Datele colectate pana acum au dat la... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 15:59
E foarte comod sa navighezi pe Internet, sa gasesti lucrurile care-ti plac si sa le cumperi cu cateva click-uri, iar apoi sa le primesti acasa sau la birou. Tocmai pentru ca romanii au prins gustul cumparaturilor online, 2016 va fi anul in care comertul pe Net va depasi granita de 6 miliarde de lei si va ajunge la un nivel istoric.
Potrivit datelor analizate de specialistii KeysFin, care ofera informatii financiare despre firmele din tara noastra, cifra de afaceri din e-commerce-ul romanesc a crescut in ultimii ani, de la 1,68 miliarde de lei in 2011, la 5,47 miliarde de lei in 2015.
Cea mai semnificativa evolutie a fost marcata intre 2014 si 2015, cand business-ul din acest sector a avansat cu peste 2 miliarde de lei, potrivit analizei remise marti Ziare.com.
Cresterea afacerilor a venit pe fondul dezvoltarii spectaculoase a serviciilor de comert online, asigurate in prezent de peste 5.300 de firme, cu peste 2.600 mai multe decat in urma cu 5 ani.
Statisticile KeysFin ...citeste mai departe despre "De sarbatori, invadam mall-urile virtuale: Va fi un an record pentru comertul online" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 16:35
15 magazine stradale se inchid in fiecare zi in Marea Britanie, in locul acestora aparand peste noapte cabinete medicale, birouri ale agentiilor imobiliare sau tutungerii.
Magazinele de moda trec printr-o criza in insula, dupa cum relateaza The Guardian, iar analistii de piata din Regatul Unit cred ca tendinta va persista, publicul cumparator fiind din ce in ce mai orientat spre comertul online.
Absenta retailerilor de pe arterele comerciale din orasele britanice incepe sa devina sesizabila cu ochiul liber, dupa cum arata o analiza efectuata de companiile Local Data si Pricewaterhouse Cooper.
Lantul de magazine BHS a intrat in faliment, inchizand toate cele 164 de magazine detinute in regat, in vreme ce Gap a anuntat retragerea brandului Banana Republic din Marea Britanie.
Pentru retailerii din fashion care detin magazine fizice, piata britanica se transforma intr-un peisaj de cosmar: migratia clientilor catre online, reducerea cheltuielilor pe imbracaminte, incaltaminte si accesorii cu 700 de lire in medie si numarul mare de magazine pun mari probleme investitorilor.
"Este cea mai dura piata de retail din ce am vazut pana acum. Si asta inca nu-i nimic, de la anul va fi si mai rau. Sunt deja prea multe magazine si magazine online.
Zicala 'deschide un magazin si clientii vor aparea singuri' e valabila doar in visele copiilor mici, in afaceri, lucrurile nu stau deloc asa", considera Richard Hyman, analist pe piata de retail din Marea Britanie.
Spusele... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 10:20
Fermierii din zonele rurale din China pot sa isi caute parteneri in mediul online, gratie unui program de dezvoltare initiat de gigantul IT Alibaba.
Pentru proiectul pilot a fost aleasa inca de anul trecut zona Shawan din regiunea autonoma uigura Xinjiang, localnicii primind instructiuni despre cum sa cumpere si sa vanda online, informeaza Daily Sabah.
200.000 de localnici din zona rurala a regiunii Xingjiang pot apela la centrul regional de e-commerce deschis de Alibaba ca sa afle cum pot vinde produsele din gospodariile lor.
Zona este vestita pentru piperul rosu si fructele uscate conservate de localnici dupa retete traditionale.
426 de fermieri locali au inceput deja sa vanda produsele agro-alimentare prin intermediul platformei comerciale Alibaba, iar veniturile raportate in regiune au crescut cu 120 milioane yuani (18 milioane dolari).
Succesul inregistrat de centrul de comert online din Shawan a convins autoritatile din regiunea autonoma sa continue proiectul si in alte zone, in vreme ce oficialii din alte regiuni ale Chinei, Yining, Kashgar si Hotan, au in plan initierea unor programe similare pentru a convinge forta de munca locala sa revina acasa sa sa nu mai migreze spre marile orase din China.
Dezvoltarea programelor de comert online in mediul rural este sustinuta de guvernul de la Beiing care a alocat anul acesta nu mai putin de 2 miliarde yuani (267 milioane dolari) pentru crearea unor astfel de centre in peste 200 de zone rurale situate in... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 08:05
Evolutia tot mai incurajatoare a comertului online din Romania atrage o multime de investitori in aceasta piata. Daca vrei sa investesti si tu, ai grija ca tehnicile prin care incerci sa-ti faci vizibila prezenta sa fie adaptate cerintelor momentului si pune-ti la punct o strategie pe termen mediu si lung.
Internetul poate fi un teritoriu plin cu zone de "nisip miscator" pentru antreprenori, iar ajutorul specialistilor in promovarea produselor si serviciilor sau in gestionarea continutului dintr-un site devine esential, explica Sorin Draghici, Managing Partner & New Business Development la Digital Workforce, intr-un interviu acordat Business24.
Piata e-commerce din Romania este in continua crestere, dar, cu toate acestea, multi antreprenori neglijeaza importanta continutului introdus pe blog. Cat de important este acest aspect in pozitionarea unui magazin in acest mediu concurential?
Intr-adevar, un studiu DWF realizat pe un esantion de 3.000 magazine online arata ca doar 1 din 12 magazine online a implementat un blog in cadrul platformei de e-commerce.
Prin intermediul blogului, magazinele online pot oferi informatii suplimentare despre produsele pe care le comercializeaza, dar se pot pozitiona si ca experti prin continutul creat pe nisa pe care ei activeaza.
Cu ajutorul blogului, magazinele pot targeta intentiile de informare ale potentialilor clienti, astfel ajutand la cresterea increderii pe care acestia o au in brandul lor.
Continutul de pe blog este... mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 00:00
Gigantul comertului online, Alibaba, a decis sa ia masuri radicale impotriva produselor contrafacute puse in vanzare pe platforma proprie. Decizia vine dupa ce compania fondata de Jack Ma s-a trezit acuzata de autoritatile mai multor state de incurajarea pirateriei.
Matthew Bassiur, fostul investigator al Apple si Pfizer pentru produse contrafacute, va ocupa pozitia de sef al departamentului similar din cadrul Alibaba, anunta CNBC.
Echipa completa
In vara acestui an, gigantul comertului electronic din China a angajat peste 300 de persoane care sa se alature departamentului de depistare a produselor contrafacute.
Bassiur va fi instalat in fruntea acestei echipe, rolul sau fiind de a tine legatura cu reprezentantii brandurilor internationale, autoritatile din diverse tari si alte organisme care ar putea ajuta compania sa lupte eficient impotriva incalcarii legii dreptului de autor si a falsurilor puse in vanzare.
"Vom continua sa luptam necontenit pentru indeplinirea angajamentelor noastre pe termen lung fata de publicul consumator si fata de proprietarii drepturilor intelectuale ale unor produse.
Facem apel la alte companii din industrie sa ni se alature pentru a scoate de pe piata actorii falsi", a declarant Jack Ma cu ocazia anuntului de angajare a lui Matthew Bassiur.
Gigantica corporatie din China a fost nevoita sa recurga la o astfel de masura dupa ce autoritatile americane au amenintat cu restrictionarea vanzarilor prin site-ul Alibaba sub... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:41
1