Cum ne protejăm de hackeri în perioada sărbătorilor. Atacurile cibernetice cresc cu 30% în acest sezon

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 11:14
0 citiri
Cum ne protejăm de hackeri în perioada sărbătorilor. Atacurile cibernetice cresc cu 30% în acest sezon
Cum ne protejăm în perioada sărbătorilor de atacurile cibernetice FOTO Pixabay

Cu toții ne lăsăm purtați de magia sărbătorilor în această perioadă festivă și ne dorim ca de Crăciun sau Revelion să ne petrecem timpul alături de cei dragi, să le facem un cadou minunat sau să călătorim, însă ce se întâmplă cu securitatea noastră cibernetică atunci când vrem să ne rezervăm bilete sau să comandăm online cadouri? Experții avertizează asupra creșterii infracțiunilor cibernetice de sezon și au oferit câteva sfaturi despre cum ne putem securiza conturile online de sărbători.

Atacurile ransomware în perioada sărbătorilor au crescut cu 30% în fiecare an, din 2018 până în 2020, în comparație cu media lunară, potrivit concluziilor companiei de securitate cibernetică Darktrace. Motivele acestei creșteri sunt multiple, spune Ed Soukis, președintele Colegiului SANS Technology Institute, care formează experți în securitate cibernetică: ”Sunt atât de multe lucruri pe care le faci în timpul sărbătorilor: petreceri, cadouri, cumpărături, asta și asta. Ai mai puțin timp și atenție pentru a fi în gardă, iar infractorii știu acest lucru”, a declarat Skoudis pentru Euronews Next.

De asemenea, fluxul de bani din perioada sărbătorilor de sfârșit de an le conferă infractorilor ”momentul perfect al anului” să țintească atât persoanele fizice, cât și companiile, care din lipsă de personal adesea își ”lasă garda jos”, potrivit companiei de tehnologie Proton, axată pe confidențialitate, informează G4Media.

Hackerii sunt, de asemenea, conștienți că retailerii online prelucrează cantități mari de date, cum ar fi informații despre carduri de credit și că prin atacurile lor au șanse mai mari de a obține informații personale care ar putea fi folosite pentru escrocherii, potrivit firmei de tehnologie.

Infracțiuni cibernetice de care trebuie să vă feriți în perioada sărbătorilor

Pe măsură ce cumpărăturile online ajung la punctul culminant al anului, la fel se întâmplă și cu „confirmările false ale comenzilor de la marile companii de comerț electronic”. În caz de dubiu, experții îi îndeamnă pe utilizatori să se abțină de la a da click pe link-uri.

De asemenea, cei care se conectează la rețelele WiFi din aeroporturi sau la rețelele publice ar trebui să fie prudenți deoarece datele personale pot fi deturnate și dispozitivele pot fi corupte.

„Utilizarea unui VPN este cea mai bună protecție pe care utilizatorii o pot avea atunci când se conectează la o rețea WiFi publică deoarece va cripta traficul de rețea. Chiar dacă cineva le interceptează datele, tot nu le poate vedea fără să le decripteze”, a declarat un purtător de cuvânt al Proton pentru Euronews Next.

Skoudis recomandă, de asemenea, ca oamenii să fie deosebit de atenți la clonarea vocii, o tehnică de falsificare care a luat amploare odată cu apariția inteligenței artificiale pentru toți.

„Dacă pot obține un minut sau cam așa ceva din înregistrarea audio a cuiva, pot introduce asta într-o IA și o pot antrena, iar apoi te pot face să spui orice vreau”, a spus Skoudis.

„Imaginează-ți că un infractor îți sună familia cu vocea ta, spunând: „Doamne, am avut un accident de mașină și am nevoie să sunați imediat la acest număr”. Persoana pe care o suni va confirma evenimentele, spunând că este medic, și îți va cere fișa medicală sau te va pune în legătură cu departamentul de facturare, care va cere adăugarea unui card de credit la dosar”, a explicat el.

„Este cu adevărat insidios și îi presează pe oameni”, a precizat expertul cibernetic.

Cum să vă securizați conturile online înainte de sărbători

Deși putem folosi parole puternice, un software actualizat și autentificarea cu mai mulți factori pentru a ne proteja de infractori în mediul online, se pot lua măsuri suplimentare înainte de cea mai veselă perioadă a anului

Directorul SANS, care a organizat cea de-a 20-a ediție a Holiday Hack, un joc online de sensibilizare a utilizatorilor de toate nivelurile cu privire la securitatea cibernetică, spune că una dintre cele mai importante măsuri este să aveți acces la adresele de e-mail folosite ca backup-uri ale căsuțelor poștale principale.

„Îi îndemn pe toți să verifice de două ori dacă mai au acces la conturile de e-mail de rezervă pentru contul lor principal de e-mail”, a spus Skoudis.

„Atât de multe conturi trimit un e-mail la adresa de e-mail principală dacă v-ați uitat parola. Dar ce se întâmplă dacă nu puteți accesa adresa de e-mail principală?”, a întrebat el, subliniind că solicitările de parole pentru conturile principale ajung de obicei în căsuța de e-mail de rezervă.

Un atacator ar putea chiar să se conecteze la contul principal de e-mail și să-i schimbe parola, lăsându-vă blocat dacă nu puteți accesa contul de rezervă, căruia i-ar fi trimis un mesaj de tipul „Mi-am uitat parola”, precizează expertul.

În ceea ce privește partea mai practică, expertul recomandă, de asemenea, salvarea numerelor de telefon ale băncii și ale cardului de credit pe telefoane, astfel încât acestea să poată fi contactate în caz de escrocherie.

„Vine un e-mail, dai click pe el și primești o escrocherie. Două minute mai târziu îți spui ‘la naiba, tocmai am primit o înșelătorie’. Sună imediat la compania de carduri de credit și la bancă. Cu cât acționezi mai repede, cu atât este mai puțin probabil ca ei să poată transfera banii”, a conchis el.

...citeste mai departe despre "Cum ne protejăm de hackeri în perioada sărbătorilor. Atacurile cibernetice cresc cu 30% în acest sezon" pe Ziare.com

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#sarbatori iarna, #atac cibernetic, #Internet, #hackeri, #securitate cibernetica , #Stiri Internet