Ingrijorarile provocate de noile masuri de combatere a pandemiei de COVID-19 si ritmul lent al vaccinarilor din Europa au dus la scaderi ale preturilor petrolului. Analizele arata ca acestea au scazut marti cu peste 6%.
Cotatia petrolului Brent a coborat cu 5,7%, la 60,94 dolari pe baril, iar in timpul tranzactiilor a atins un minim de 60,50 dolari pe baril, transmite Reuter.
Pretul petrolului West Texas Intermediate a scazut cu 5,8%, la 57,94 dolari pe baril, dupa un minim de 57,32 dolari pe baril.
Economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare scadere din 1975. Redresarea e asteptata in acest an
Ambii indici au fost tranzactionati aproape de cel mai redus nivel atins dupa 9 februarie.
"Drumul catre redresarea cererii de petrol pare sa fie plin de obstacole, in timp ce lumea continua sa se lupte cu pandemia de Covid-19", a declarat Bjornar Tonhaugen, director pentru piete ale petrolului la firma Rystad Energy.
Extinderea restrictiilor din Europa sunt determinate de riscul producerii unui al treilea val al pandemiei de Covid-19 provocat de o noua varianta a coronavirusului.
Germania, cel mai mare consumator de petrol din Europa, a anuntat ca extinde restrictiile pana pe 18 aprilie.
Aproape o treime din Franta a intrat in carantina sambata, dupa cresterea numarului de cazuri de Covid-19 in Paris si parti din nordul Frantei.
Aprecierea dolarului are la randul ei un efect negativ asupra preturilor petrolului.
In data de 6 martie, preturile... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 09:21
La numai o luna dupa ce a lansat mai multe stimulente pentru a sustine economia zonei euro, Banca Centrala Europeana se afla in fata unei perioade extrem de dificile avand in vedere ca prognozele estimate la finele anului si planul de combatere a pandemiei au fost date peste cap.
Noile cazuri de COVID-19, multe dintre ele puse pe baza noi tulpini de coronavirus din Marea Britanie, restrictiile din Franta si Germania, dar si din alte state europene, cumulate cu livrarea extrem de anevoioasa a vaccinului, pun la indoiala ritmul de recuperare economica a Uniunii Europene.
Potrivit sefei BCE, Christine Lagarde, revenirea economica s-ar putea produce chiar in 2021, dar numai daca restrictiile impuse la nivel national de diferite autoritati europene se vor ridica la finele primului trimestru, iar distribuirea vaccinurilor isi va relua fagasul normal si prognozat la sfarsitul anului trecut.
Cu toate acestea, UE pierde in fata Marii Britanii la capitolul distribuirii de vaccin tocmai printr-o birocratie stufoasa care impiedica masuri rapide. Intre timp, fanii Brexit-ului vad aceasta rupere de UE ca fiind una favorabila tocmai prin prisma faptului ca Marea Britanie a livrat mai multe vaccinuri la suta de locuitori decat UE.
Intr-un interviu pentru Reuters, Lagarde afirma ca un impact al restrictiilor se va vedea in previziunile Bancii Centrale Europene. Mai mult, o revenire la nivelul PIB-ului real de dinainte de pandemie ar trebui sa se produca undeva la mijlocul lui... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:45
Muncitorii europeni vor suferi din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 pentru mai mult timp decat companiile, arata un sondaj realizat de Bacna Central Europeana (BCE) si citat de Bloomberg.
Unele din cele mai mari companii din Europa afirma ca adoptarea accelerata a tehnologiilor digitale si imbunatatirea proceselor vor mari productivitatea, 55% din firmele care au participat la studiul BCE spunand ca se asteapta ca pe termen lung sa angajeze mai putini muncitori.
Actuala criza economica provocata de pandemia de COVID-19, considerata cea mai grava criza inregistrata de Europa dupa al Doilea Razboi Mondial, a dus la o crestere consistenta a disponibilizarilor si a numarului de persoane trimise in somaj tehnic. Acest lucru s-a intamplat dupa ce companiile au fost nevoite sa isi reduca activitatea pe fondul restrictiilor impuse pentru a combate raspandirea coronavirusului.
Sondajul realizat de BCE, la care au participat 72 de companii de top, sugereaza ca firmele ar putea sa isi revina mai repede din cutremurul cauzat de pandemie decat gospodariile.
Rezultatele "par sa reflecte modul in care afacerile au invatat sa isi mentina productia in pofida restrictiilor asupra fluxului fortei de munca datorate distantarii sociale si au identificat castiguri privind eficienta legate de acestea", noteaza in raport cercetatorii BCE Eduardo Maqui si Richard Morris.
CITESTE SI:
Scotia intra din nou in carantina la nivel national. Restrictiile vor fi in vigoare pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 17:56
Germania vrea ca statele alpine sa tina inchise statiunile de schi pentru a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, dar va fi greu de gasit un acord in acest sens cu vecina sa Austria, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, relateaza Reuters si dpa.
"Sezonul de schi se apropie. Vom incerca sa ne coordonam in Europa in ce priveste o posibila inchidere a tuturor statiunilor de schi", a declarat Merkel in parlament.
"Din pacate, auzind declaratiile din Austria, se pare ca nu va fi prea usor, dar vom incerca din nou", a adaugat ea.
In "primul val" de coronavirus de la inceputul acestui an, se considera ca multi germani s-au infectat in statiunea de schi austriaca Ischgl.
Luna trecuta, Germania a emis avertismente de calatorie in privinta regiunilor de schi din Austria, Italia si Elvetia. Atat Germania, cat si Austria, Italia si Franta au ordonat ca si partiile de la cele mai mari altitudini sa ramana inchise, deocamdata, in speranta ca toate statiunile sa poata beneficia apoi din plin de sezonul de varf - daca rata infectiilor va scadea.
Austria, unde noul lockdown national urmeaza sa fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat in ultimele luni ca vrea sa permita desfasurarea sporturilor de iarna, cu precautiile corespunzatoare, si a respins vehement ideea de a inchide statiunile de schi. Germania este principala sursa de turisti straini a Austriei, mentioneaza Reuters.
Zilele trecute, si premierul italian Giuseppe Conte le-a cerut italienilor sa... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 15:13
Dupa ce in primavara inchiderea granitelor si instaurarea carantinarii la nivel national parea solutia agreata la comun de majoritatea tarilor lumii pentru a opri raspandirea pandemiei, al doilea val al infectarilor este combatut prin strategii adaptate la situatia regionala sau nationala.
Cu sistemele de sanatate solicitate aproape la capacitatea maxima, evolutia COVID-19 in lume este mult mai alarmanta decat ne-am fi imaginat la inceput.
Ziare.com va prezinta un tablou al situatiei epidemice in lume dupa mai bine de opt luni de la izbucnirea crizei sanitare.
Cifrele referitoare la evolutia situatiei epidemice corespund zilei de 30 octombrie, asa cum au fost ele raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Romania
In ultimele 24 de ore au fost raportate 6.546 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare numar de imbolnaviri de la inceputul pandemiei. Alti 103 romani au murit, iar in sectiile de terapie intensiva din toata tara se afla internati 917 pacienti cu COVID-19.
Pana vineri, 30 octombrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 235.586 de cazuri, in timp ce 167.897 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cel mai mare numar de decese s-a inregistrat pe 28 octombrie 2020. Atunci autoritatile au transmis ca 107 de romani au murit din cauza coronavirusului.
In prima luna de la debutul epidemiei in Romania, pe 26 martie, 123 de persoane erau declarate ca purtatori ai virusului.
Evolutia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din tara a fost una... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:28
Secretarul de stat, Raed Arafat, le-a cerut structurilor judetene care se ocupa de gestionarea pandemiei sa ii trimita situatia tuturor medicilor si asistentilor medicali care invoca motive medicale sau de alta natura pentru a nu se implica in lupta impotriva pandemiei. Arafat nu solicita numele cadrelor medicale, ci o situatie cu numarul acestora.
Potrivit digi24.ro, centrele judetene de coordonare si conducere a interventiei sunt solicitate sa ceara "in regim de maxima urgenta" de la spitalele implicate in lupta COVID o situatie cu "personalul medical (medici, asistenti medicali - numeric) care sufera de afectiuni medicale ce nu permit desfasurarea activitatii acestora in tratarea pacientilor infectati cu SARS-CoV-2", precum si o situatie cu "personalul medical (medici, asistenti medicali - numeric) care a invocat alte forme/metode de evitare ori de sustragere de la activitati medicale din zona COVID-19 (concedii prelungite, inclusiv medicale sau fara plata)".
Sursa citata mai arata ca autoritatile vor sa stie astfel pe ce personal medical se pot baza in acest moment, avand in vedere ca toata lumea se asteapta ca in perioada urmatoare numarul cazurilor sa creasca, iar principala problema din spitale nu este neaparat lipsa aparaturii sau a paturilor, ci lipsa de personal. ...citeste mai departe despre "Raed arafat cere "in regim de maxima urgenta" o situatie a cadrelor medicale care "se sustrag" de la tratarea pacientilor cu COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 08:30
Potrivit unui raport realizat de Curtea de Conturi, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, pana la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale si bugetul asigurarilor de somaj se ridica la 5 miliarde de lei, marea majoritate, 73%, reprezentand plata indemnizatiei pentru contractele de munca individuale suspendate.
Cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, pana la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale si bugetul asigurarilor de somaj se ridica la 5 miliarde de lei. "Din aceasta suma, 73% reprezinta plata indemnizatiei acordate pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizatiile acordate altor categorii de personal ale caror activitati au fost intrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scazut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizeaza cheltuielile privind stocurile de urgenta medicala (266 de milioane de lei), iar restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc si alte cheltuieli specifice perioadei de urgenta", este concluzia celui mai recent raport al Curtii de Conturi, realizat la solicitarea Parlamentului.
Impactul financiar estimat de auditori in urma actiunilor de control este compus din venituri suplimentare, prejudicii si abateri financiar contabile. Astfel, veniturile suplimentare estimate se ridica la 647 de mii de lei. Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada supusa controlului sunt de 659 de milioane... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 11:20
Parlamentul European solicita Uniunii Europene sa impuna sanctiuni si sa opreaca platile catre Ungaria din cauza masurilor impuse prin prisma pandemiei de COVID-19.
Democratia si drepturile fundamentale sunt amenintate in Ungaria, au transmis eurodeputatii,
indemnand Comisia si Consiliul sa protejeze cetatenii maghiari si statul de drept.
"In cadrul unei dezbateri cu vicepresedintele CE, Věra Jourova si cu presedintia croata, majoritatea vorbitorilor au subliniat faptul ca masurile de urgenta luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea starii de urgenta pe durata nedeterminata, nu sunt in conformitate cu normele UE si au atras atentia asupra riscului din ce in ce mai mare la adresa democratiei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, mai multi eurodeputati au solicitat Comisiei Europene sa finalizeze examinarea modificarilor legislative si sa deschida procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Acestia au solicitat in mod expres ca platile catre Ungaria sa fie oprite, in cadrul noilor perspective financiare si al planului de redresare, daca principiile statului de drept nu sunt respectate. Acestia au criticat, de asemenea, atitudinea pasiva a Consiliului si au insistat asupra continuarii procedurii prevazute de articolul 7, initiate deja de Parlament.
Unii deputati au aparat deciziile adoptate de parlamentul ales in mod democratic in Ungaria si au comparat masurile exceptionale adoptate in... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:25
In cei peste 75 de ani ai sai de istorie, Fondul Monetar International nu a lansat niste proiectii asemanatoare cu cele de marti: economia mondiala va scadea cu 3% in 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influentata de contractiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% in zona euro si 5,2% in Japonia, scrie agentia EFE.
"Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Depresiune din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu", a explicat Gita Gopinath (foto), economistul sef de la FMI, intr-o conferinta de presa.
Prin comparatie, a precizat, criza financiara din 2009 a provocat o cadere a cresterii economice globale de 0,1%.
"Multe rezultate slabe ale cresterii sunt posibile si poate, chiar inclusiv, probabile (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra", a adaugat Gopinath, avertizand in legatura cu "nivelul foarte ridicat de incertitudine".
Scenariul de baza al Fondului vizeaza o recuperare graduala incepand cu al doilea semestru al anului, cu o crestere estimata de 5,8% a economiei globale.
Colaps economic generalizat?
Dar, deocamdata, previziunile sunt legate de un colaps economic generalizat pe toata Planeta: produsul intern brut al Marii Britanii va scadea cu 6,5 %; in Rusia, cu 5,5 %; in Africa de Sud, cu 5,8 %; Turcia va avea un regres de 5% iar Arabia Saudita de 2,3%.
Isi vor mentine cresterea pozitiva,... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 20:38