Coronavirus: Sunt statele mai slab dezvoltate din UE mai periclitate?

Joi, 27 Februarie 2020, ora 22:33
849 citiri
Coronavirus: Sunt statele mai slab dezvoltate din UE mai periclitate?
Foto: Arhiva Pixabay

Responsabilii din domeniul sanatii spun ca situatia creata de COVID-19 este ingrijoratoare, dar avertizeaza fata de crearea de panica. Unele state UE sunt mai pregatite sa faca fata coronavirusului. Si Romania?

Odata cu sporirea temerilor fata de o pandemie, inmultirea cazurilor pe continent ne determina sa ne punem intrebarea daca si in ce masura suntem pregatiti sa luptam contra raspandirii coronavirusului (COVID-19).

La prima vedere pare ca Uniunea Europeana si in special Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) au reactionat constructiv, in ciuda recentei raspandiri in Italia, Franta si alte state europene occidentale a coronavirusului.

Intr-o declaratie facuta postului Deutsche Welle, ECDC apreciaza ca UE si Spatiul Economic European "sunt pregatite pentru a sustine eforturile de combatere a amenintarii si dispun de planuri de combatere a unei pandemii, care ar putea fi activate" de catre autoritatile nationale de resort.

Statele mai bogate dispun de o infrastructura medicala mai dezvoltata, fiind capabile sa combata mai lesne coronavirusul decat tarile mai sarace si mai slab dezvoltate ale UE.

Ne facem griji mai mari de Africa decat de Romania

Dar aceasta logica nu trebuie neaparat sa corespunda realitatii. Sa luam exemplul Romaniei. Aproximativ 1,3 milioane de romani lucreaza in Italia si e probabil ca multi dintre acestia, mai ales cei din nordul Italiei, sa revina in Romania odata cu raspandirea COVID-19. Ne-am putea gandi ca resursele si capacitatile guvernului roman nu pot face fata, avand in vedere problemele economice si de infrastructura ale tarii. Dar nu e asa.

"Deja la inceputul lunii februarie, guvernul a comandat echipamente de protectie, iar capacitatea de testare a fost pusa la punct [pentru a se pregati pentru relocarea romanilor]", spune Menno Douwe de Jong, profesor de virologie clinica la Departamentul de Microbiologie Medicala al Universitatii din Amsterdam.

Adrienne Rashford, care conduce departamentul OMS pentru interventii in astfel de cazuri, subliniaza ca o buna planificare este cheia succesului in atare situatii si nu neaparat puterea economica a unui stat. "Pentru tarile pregatite sa combata raspandirea unei maladii nu venitul conteaza inainte de toate, ci o buna coordonare si o buna comunicare cu comunitatea", a declarat Rashford in dialog cu DW.

Si Menno Douwe de Jong considera ca Romania nu-i provoaca asa de mari griji "precum aproape intreg continentul african" - in pofida uno ...citeste mai departe despre "Coronavirus: Sunt statele mai slab dezvoltate din UE mai periclitate?" pe Ziare.com

#state UE coronavirus , #Stiri Administratie