Europa Centrala si de Est n-a scapat nici pana in ziua de astazi de eticheta "raiul evazionistilor". O dovedeste demiterea de luna trecuta a sefului ANAF Romania, Gelu Diaconu, invinuit ca ar fi directionat preferential fonduri europene.
Romania conduce de altfel in topul negativ al colectarii veniturilor din impozite, iar Polonia si Ungaria nu sunt nici ele prea departe. In schimb, guvernele locale vad partea plina a paharului si incearca sa-si redreseze bugetele mizand pe recuperarea acestor taxe care au ramas neplatite, se arata intr-o analiza a agentiei Bloomberg.
Media UE in privinta colectarii impozitelor este de 39%, din aceasta privinta Romania fiind cel mai slab cotat stat din Uniune, cu doar 28% din impozite colectate.
Polonezii reusesc sa stranga aproximativ 32% din impozitele datorate de firme, in vreme ce ungurii colecteaza 38%. Cehii sunt singurii platitori de taxe din zona care depasesc media UE, cu 48%.
"In intreaga regiune se depun eforturi pentru a creste veniturile fiscale, semnalele sunt pozitive. Dar cei mai multi bani rezultati din aceste eforturi sunt deja antamati in bugete", observa Roxana Hulea, analist in cadrul sucursalei londoneze a Societe Generale.
Frauda TVA din Romania a fost imputata in ultimele saptamani florariilor, saloanelor de infrumusetare si unuia dintre miliardarii de top ai tarii, fortat sa restituie statului 2,5 milioane lei, scrie Bloomberg.
Ungaria a adoptat un sistem de monitorizare a caselor de marcat, care... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 18:00
Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana la ponderea veniturilor bugetare obtinute din taxe si contributii sociale obligatorii, cu doar 27,4% din PIB, potrivit raportului Taxation Trends in the European Union pe anul 2015, care prezinta sintetic datele comparabile pentru tarile membre dupa definitivarea PIB (ceea ce inseamna situatia pentru anul 2013).
Pentru a vedea care sunt explicatiile acestei stari de fapt, am selectat pentru fiecare din statele UE cifrele care arata contributia capitalului si a muncii la bugetul public (am utilizat ordinea tarilor in functie de consumul individual pe locuitor, care descrie cel mai bine nivelul de trai).
Citeste mai departe despre "Taxele Romaniei si incasarea lor: Solutiile altora si cele pe care (NU) ni le permitem" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 08:50
Comisia Europeana a constatat ca Romania a inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma ANAF, dar are inca probleme cu colectarea taxelor, in special la TVA, deficitul de colectare in acest caz fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeana.
"Evaluarea Comisiei este ca s-au inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma in curs a ANAF, dar colectarea veniturilor ramane scazuta in continuare, iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE", a declarat, joi, Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Ea a subliniat si importanta coordonarii politicilor nationale la nivel european, avand in vedere ca efectele masurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la granita tarii respective.
Romania, codasa in UE la incasarea TVA
"In cadrul semestrului european, in fiecare an, Comisia emite recomandari specifice de tara si pentru... citeste mai departe despre "Inca nu suntem in stare sa colectam taxele: Codasi la TVA - Avertismentul CE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 20:01
Este cunoscut faptul ca veniturile la pensie vor fi semnificativ mai mici fata de cele pe care le vom avea in timpul vietii active. Cu cat mai reduse, insa, este o estimare personala iar majoritatea prefera sa pastreze o abordare optimista ca pana atunci, lucrurile se vor schimba in bine.
Banca Mondiala si Comisia Europeana nu sunt insa la fel de increzatoare. Analizele lor arata mai degraba ca cei care au acum in jur de 30-35 de ani, cand vor iesi la pensie, vor avea o pensie de la stat in valoare de aproximativ o treime din venitul de dinainte de pensie.
Si aceasta din cauza piramidei demografice disproportionate. Privita de multe ori ca o inventie pur statistica, aceasta piramida releva realitati dureroase: avem prea putini oameni care muncesc legal si platesc contributii la stat. Daca, in prezent, sunt aproape 1,1 persoane care platesc contributii sociale pentru a sustine 1 pensionar, cand vor iesi la pensie cei care au acum 30-35 de ani, vor fi aproximativ 0,77 persoane care vor munci si vor plati contributii sociale pentru 1 pensionar. Astfel, o valoare in scadere de contributii sociale colectate va trebui sa acopere pensiile unui numar in crestere de pensionari.
Situatia nu este singulara in Romania
Majoritatea statelor din Uniunea Europeana se confrunta cu aceasta problema, pe fondul scaderii natalitatii si cresterii sperantei de viata (Comisia Europeana estimeaza ca in Romania, speranta de viata dupa varsta pensionarii este de 14,8 ani pentru barbati... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 13:20
Potrivit calculelor Consiliului Fiscal referitor la gradul de colectare al veniturilor la buget pe categorii de taxe si impozite, patru dintre principalele impozite (pe venit, pe profit, CAS si accizele) se situeaza undeva in jur de 80%, in timp ce la TVA performanta este in scadere si se duce spre 40%.
Chiar si daca tinem cont de partea ce nu are cum sa fie taxata din motive structurale, colectarea TVA ramane punctul nevralgic al incasarilor bugetare.
Veniturile bugetare au reprezentat in 2013 32,7% din PIB iar veniturile fiscale 27,5%. Totodata, media statelor membre UE la acesti indicatori financiari a fost de 45,7%, respectiv 40,5%.
Prin urmare, exista un decalaj de circa 13% fata de media europeana, ...citeste mai departe despre "Cresterea taxelor versus rata de colectare. Povara pe cei care platesc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 12:40
Romania are, la ora actuala, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (UE), a declarat, sambata, la Digi24, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP).
"Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.
Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.
"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal (Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r.) si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe.
In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 15:06
Posta Romana va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate.
In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.
Anterior, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a afirmat ca, potrivit unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele.
"Cei care vor fi disponibilizati vor primi, in functie de vechime, intre 3 si 30 de salarii", a spus Smeeianu, marti, intr-o conferinta.
Un document discutat miercuri in sedinta Guvernului indica faptul ca procesul de disponibilizare va incepe la 1 iulie.
"Negocierile privind aplicarea normarii muncii purtate intre conducerea Postei Romane si sindicate s-au incheiat. Partile au convenit asupra unui numar de 3.650 de salariati, ce vor face subiectul disponibilizarii colective", se arata intr-un comunicat al companiei.
Negocierile s-au desfasurat intr-o comisie formata din reprezentanti ai Postei Romane si ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), infiintata in baza unui protocol semnat la 14 mai.
"In urma reverificarilor privind datele de trafic postal, efectuate de comisie, s-a stabilit de comun acord existenta unui numar de 3.650 de salariati excedentari ce vor face subiectul disponibilizarii colective.... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:09
Romania a colectat aproximativ 32-33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent de nivelul taxarii, afirma Florian Libocor, economist-sef BRD.
"In zona de buget sau de echilibru bugetar ceea ce conteaza enorm de mult este colectarea veniturilor. Aici Romania nu a excelat pana acum. Noi am colectat in jur de 32 - 33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent care a fost nivelul taxarii, ceea ce face trimitere la o stare de fapt, subliniata de multi, anume nivelul evaziunii fiscale" a declarat, miercuri, Florian Libocor, in cadrul celei de-a IX-a editii din suita de evenimente Business Days.
"In acea zona trebuie sa se intre la modul cel mai serios, pentru ca este ca si cum ati muncii si altii ar trage foloasele din munca pe care o faceti, ceea ce nu este corect. Este profund imoral si incorect", a continuat oficialul BRD.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pietele de export trebuie diversificate in conditiile in care aproximativ 79% din productia exportata merge catre UE.
"Trebuie sa diversificam pietele de export, productia de export. Avem cateva produse pe care le exportam. Avem o concentrare a exporturilor pe pietele europene, cateva dintre ele. Adica in jur de 70% din total exporturi merge catre Uniunea Europeana. Cehia este intr-o situatie si mai stransa, 82 - 83% din exporturi merg catre UE. Daca piata europeana se va contracta, incotro vei mai exporta? Avem piete traditionale pe care le-am parasit. Pietele traditionale... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:00
Romania are cel mai mare numar de taxe din Europa, dar incaseaza mai putin decat celelalte state din UE, a anuntat Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania.
Astfel, Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana ca pondere in PIB a incasarilor bugetare din impozite si taxe, a declarat Badin, citat de Agerpres.
"Ponderea in PIB de 27,2% a veniturilor tarii noastre din taxe si impozite se situeaza dupa Lituania, cu 27,1% din PIB, in timp ce media europeana depaseste 36% din PIB, iar in tarile nordice ajunge la aproximativ 50%", spune oficialul Deloitte.
In opinia sa, acest paradox ar putea fi determinat de neimpozitarea unor sectoare mari, precum agricultura. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:24