Veniturile bugetare: Bulgaria si Polonia au reformat Fiscul, Romania umbla la taxe si impozite

Vineri, 09 August 2019, ora 12:58
1164 citiri
Veniturile bugetare: Bulgaria si Polonia au reformat Fiscul, Romania umbla la taxe si impozite
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.

Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.

Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).

Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.

Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.

Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala

Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.

Reforma legislatiei a fost prioritara si a beneficiat de sprijinul nemijlocit al guvernului, fiind facuta cu ajutorul unor experti internationali. A fost crescuta capacitatea analitica a agentiei fiscale, inclusiv prin chestionare adresate contribuabililor, cu impact pozitiv asupra conformarii voluntare, a eficacitatii si eficientei colectarii.

Cresterea capacitatii operationale s-a concretizat prin realizarea unei baze informatice la nivel national accesibila online, unificarea serviciilor oferite de agentie, simplificarea formularelor, etc.

A fost realizat un sistem integrat de management al veniturilor cu o infrastructura IT moderna, reusita implementarii acestuia fiind datorata utilizarii unui know-how extern si a unui contractor profesionist. Proiectul de modernizare a administratiei fiscale (RARP) a fost finalizat cu succes, intarzierile la conformarea la plata s-au redus considerabil, iar veniturile fiscale s-au majorat ca procent din PIB in conditiile reducerii poverii fi ...citeste mai departe despre "Veniturile bugetare: Bulgaria si Polonia au reformat Fiscul, Romania umbla la taxe si impozite" pe Ziare.com

#reforma fisc Romania Bulgaria Polonia , #Stiri Macroeconomie