Ce este o licență de jocuri de noroc și de ce este importantă?

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 19:29
566 citiri
Ce este o licență de jocuri de noroc și de ce este importantă?
FOTO: pixabay.com

Deși de multe ori nu ne dăm seama, totul este reglementat în jurul nostru. De la tensiunea din priză până la conținutul de sare din cremwursti, totul trebuie să se conformeze cu anumite reguli de siguranță, sănătate și protecția consumatorului. Ei bine, reglementarea este cu atât mai importantă cu cât mai nocive pot deveni anumite produse, precum alcoolul și tutunul, și servicii, precum jocurile de noroc. Ei bine, aici intervin licențele.

Categorii speciale

Serviciile de cazinou și pariuri online sunt o categorie aparte de servicii de divertisment atât în lumea reală cât și online. Pe de o parte, ele au un potențial ridicat de a genera profituri pentru operatori și, indirect, de taxe pentru bugetul de stat. Conform asociației operatorilor de jocuri de noroc, aceștia generează circa 600 de milioane de euro în taxe, anual, cu un grad de colectare de aproape 100% - deoarece taxele pe câștiguri se rețin la sursă.

Având în vedere natura industriei, aceasta se încadrează o categorie specială - și are nevoie de o permisiune specială, licența, pentru a funcționa.

Împărțirea veniturilor

Operatorii de jocuri de noroc, precum și furnizorii de soluții pentru jocuri de noroc (cabinete de jocuri și aparate diverse din sălile de jocuri), împreună cu toți ceilalți implicați în această industrie, trebuie să plătească o taxă de licență pentru a-și desfășura activitatea, plus taxele și impozitele aferente activității. O bună parte a acestor sume intră în visteria statului, și o parte din ele ajunge direct la Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, respectiv Comitetului Naţional Paralimpic. Plus, o parte din sumele plătite de industrie este folosită și pentru tratamentul și prevenirea dependenței de jocuri de noroc - despre eficiența prevenției vom discuta altădată.

Eliminarea concurenței

Licența mai are un rol important în România: protejarea operatorilor locali de concurența externă. Industria jocurilor de noroc este foarte competitivă: există zeci de grupuri majore de jocuri de noroc, atât online, cât și offline, și mii de operatori mici, independenți.

Un operator fără licență de operare în România nu trebuie să se conformeze cu aceleași reguli de protecția consumatorului și de impozitare ca și cei licențiați. Ei pot încasa banii jucătorilor români dar nu generează taxe în România. De aceea, doar operatorii licențiați au dreptul de a-și oferi serviciile pe piața locală, iar paginile web a majorității operatorilor externi sunt chiar blocați în România, de celebra „listă neagră” ONJN.

Protecția jucătorilor

Prin blocarea accesului la operatorii externi, ONJN protejează nu doar operatorii ci și jucătorii. Deși există multe grupuri mari, internaționale de jocuri de noroc care nu sunt prezente în România - cum ar fi The Super Group cu brandul Betway sau Bet365 - există și operatori cu „licențe” mai permisive care nu sunt renumite pentru conformarea cu regulile de protecția consumatorilor. Nu toți operatorii „offshore” sunt rău intenționați - printre ele regăsim unele dintre cele mai populare branduri din restul lumii - precum Casumo sau LeoVegas - dar încă mai există unii care nu sunt tocmai corecți.

De ce este importantă licența de jocuri de noroc?

Pentru că oferă jucătorilor un grad mai ridicat de siguranță și încredere, autorităților un anumit nivel de control asupra operatorilor, iar operatorilor un anumit nivel de protecție de concurența externă. Plus, și bugetului un flux continuu de venituri din taxe și impozite.

Decizie ONJN Nr. 2432 / 26.11.2020. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.

FBI a deblocat telefonul atacatorului care a tras asupra fostului președinte Trump
FBI a deblocat telefonul atacatorului care a tras asupra fostului președinte Trump
FBI a anunțat că a reușit să deblocheze telefonul lui Thomas Matthew Crooks, individul care a tras cu arma asupra fostului președinte american Donald Trump în timpul unui miting. Există...
Autostrada Unirii suferă noi amânări. Contractul de aproape 4 miliarde de lei care stă fără constructor
Autostrada Unirii suferă noi amânări. Contractul de aproape 4 miliarde de lei care stă fără constructor
Compania de Drumuri a prelungit, din nou, pentru 24 iulie, respectiv 31 iulie, depunerea ofertelor pentru proiectarea și execuția loturilor de munte Pipirig – Leghin și Miercurea Nirajului –...
#licenta, #licenta jocuri de noroc, #jocuri de noroc , #Stiri Companii

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Cât costă o noapte de cazare la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia. Ce tarife a stabilit Gică Hagi, la hotelul său de lux
  2. Cum se conduce pe caniculă. Ce e absolut important să faci înainte de a te urca la volan
  3. O familie de 4 persoane are nevoie de 2.000 de euro lunar pentru a trăi decent: “Să-şi asigure mâncarea, să-şi plătească facturile şi să supraviețuiască”
  4. Un oraș aflat la 8.700 de km zguduie lumea: Toate produsele se scumpesc, cel mai grav blocaj de la pandemie
  5. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  6. Panică la un gigant mondial al industriei „junk food". Cât de mult au scăzut vânzările
  7. Surpriza mașinilor viitorului anunțată de cea mai mare companie din lume: ”Americanii și chinezii nu merg în direcția asta”
  8. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  9. O firmă românească se extinde peste hotare cu un model de afacere atipic. Ținta următoare este Europa de Vest
  10. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”