Punctul de referinta al pietei locale de telefonie mobila in 2012 a fost licitatia pentru licentele 4G, pentru care operatorii vor plati in total peste 682 de milioane de euro.
Licitatia 4G l-a facut pe premierul Victor Ponta sa declare de mai multe ori ca bugetul statului si, in special contributia pentru Agricultura, va fi suplimentat cu sume importante de la operatorii de telefonie mobila.
Sumele la care facea referire premierul vor fi platite in urma achizitiei pe care au facut-o operatorii de telefonie la sfarsitul lunii septembrie, cand ANCOM a scos la licitatie licentele 4G.
Mai precis, Vodafone Romania va plati 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
Licitatia ANCOM, sub asteptari: Statul obtine aproximativ 682 milioane de euro
Vodafone Romania a si lansat primele servicii 4G dupa a doua jumatate a lunii noiembrie.
Reteaua 4G Vodafone este disponibila in Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara si permite, in momentul de fata, furnizarea de servicii 4G la viteze de pana la 75 Mbps. Acoperirea outdoor este de peste 90% in majoritatea oraselor, cu exceptia Bucurestiului, din motive legate de utilizarea curenta a spectrului.
Vodafone: Serviciile 4G, disponibile in oferta
In 2013, Vodafone Romania va oferi servicii 4G la viteze de pana la 100 Mbps. Romania este una dintre primele piete... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:05
Romtelecom si Cosmote au obtinut profituri record pe piata romaneasca in primul semestru al anului 2012, pe fondul eficientizarii activitatii, urmand trendul companiei-mama, OTE.
Romtelecom a inregistrat un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 80,8 milioane euro, cu 57,3% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, dupa reducerea costurilor legate de programe de retragere voluntara a angajatilor.
In schimb, veniturile au scazut cu 4,8% in primul semestru, ca urmare a deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare de scadea aceste tarifele de intercontectare.
De asemenea, profitul Cosmote, a crescut cu 35%, la 55 milioane de euro, ca urmare a concentrarii pe segmentul corporate.
In cazul Cosmote, veniturile au crescut cu 4,4% in primul semestru, la 231,1 milioane euro. Rezultatele financiare ale companiei sunt explicate de mentinerea numarului de clienti la 6,4 milioane la jumatatea acestui an, dintre care 23,6% reprezinta abonati, iar restul utilizatori pe baza de cartele preplatite.
Numarul clientilor business a avansat cu 32% fata de jumatatea anului trecut, iar numarul utilizatorilor serviciilor 3G s-a dublat, precizeaza compania elena.
"Cresterea puternica si sustinuta a segmentului corporate consolideaza pozitia Cosmote pe piata. (...) Volumul de telefoane inteligente vandute a crescut cu 150% in primul semestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011", a declarat intr-un comunicat Konstantinos Apostolou,... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 14:15
Grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania si au anuntat ca vor continua sa aloce fonduri in acest sens odata cu licitatia pe care ANCOM o va organiza in acest an pentru licentele de telefonie mobila.
In cazul Vodafone Romania, investitiile grupului britanic au insumat 2,8 miliarde de euro in ultimii 15 ani, o data cu lansarea operatiunilor pe piata romaneasca.
"Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca", a declarat directorul general al companiei, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment de specialitate.
Berroeta: Situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala
"Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor", a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
"Cu peste 2.500 de salariati in... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 17:20