Razvan Vasile, Vonino - Un business angel din pasiune

Sambata, 29 Martie 2014, ora 00:00
12655 citiri
Razvan Vasile, Vonino - Un business angel din pasiune

Razvan Vasile, CEO Vonino Corporation GmbH, a intrat in afaceri la 16 ani, cand a transformat joaca pe PC, in treaba serioasa. Acum conduce o corporatie care a inregistrat afaceri de 64 de milioane de dolari in 2013, prezinta produse pe aceeasi scena cu Steve Wosniak (Apple) si il are drept model pe fondatorul PayPal, pe care l-a si cunoscut.

"Elon Musk este omul care m-a inspirat si pe care l-as putea considera un mentor. L-am cunoscut acum cativa ani si cred ca este un om extraordinar, care poate influenta viata nostra, a tuturor cu ideile pe care le-a avut. Pentru cei care inca nu stiu, Elon Musk este fondatorul Paypal si a multor companii de renume, precum Zip2, Space X, Tesla Motors si SolarCity", spune antreprenorul, intr-un interviu acordat Business24.

Nu in ultimul rand, managerul si actionarul Vonino este si business angel, si sprijina tinerii cu idei fezabile, cu proiecte ce se pot implementa la nivel international.

In timpul liber, insa, se relaxeaza la munte, una din pasiunile sale fiind chiar "snowboard-ul". "Val Thorens in Franta este locul in care ma vad petrecand vacanta de iarna perfecta, pentru ca una dintre pasiunile mele este snowboard-ul", spune Razvan Vasile.

Inteleg ca ati intrat in mediul antreprenorial la 16 ani. Ne puteti spune care a fost prima dumneavoastra experienta antreprenoriala?

Am simtit dintodeauna dorinta de a construi ceva. Am fost autodidact din copilarie, iar cand la varsta de 13 ani mama mi-a cumparat primul PC, am inceput, ca orice copil, sa ma joc. Ulterior insa aceasta joaca s-a transformat in ceva mult mai serios.

Astfel, la varsta de 15 ani am facut primul program de prezentare grafica, ce era folosit de o fabrica de mobila la targuri. Am fost si rasplatit pentru acest proiect atunci cand fabrica de mobila ne-a mobilat bucataria.

Treptat am inceput cu programe mai complexe si au venit primele cereri din partea firmelor sa emit factura pentru aceste servicii, astfel ca pe cand ajunsesem la varsta de 17 ani, l-am rugat pe bunicul meu sa infiinteze o firma.

Ceva mai tarziu, in 1996, am infiintat Advanced Technologies, care este unul dintre cei mai vechi distribuitori pe piata din Romania.

In 2014, desfasurati activitati variate, din Statele Unite pana in China si Romania, si sunteti si "Business Angel". Spuneti-ne mai multe despre activitatile pe care le desfasurati in prezent.

Ma implic in proiecte cu valoare adaugata mare, cu arii de activitate foarte diversificate. Desigur, proiectul care ma pasioneaza cel mai mult in prezent si caruia ii dedic foarte multa atentie este aducerea brandului Vonino in cat mai multe tari din Uniunea Europeana. Implicarea mea ca "business angel" este doar din pura pasiune, intotdeuna mi-au placut ideile indraznete.

Ce proiecte speciale va capteaza atentia in prezent?

Luna viitoare va fi lansat la New York cel mai nou joc pentru telefoane si tablete, care se numeste "Pele: King of Football". Acesta este distribuit in exclusivitate in Europa de catre VONINO si va fi preinstalat pe toate tabletele si telefoanele produse de noi si vandute in intreaga Europa.

La ce cifre se ridica afacerile dumneavoastra in acest moment? Estimati cresteri pentru 2014?

Pentru 2013, cifra totala a grupului de firme este 64 milioane USD. Preconizam o crestere de aproximativ 20% pentru 2014.

Ce trebuie sa faca oamenii care ne citesc si care au o idee buna de afacere pentru a va atrage atentia?

Am intalnit, de-a lungul carierei mele, foarte multi antreprenori tineri si pot spune ca nu le lipseste imaginatia. Daca ar fi sa le recomand ceva, inainte sa-mi trimita un mail cu ideea lor de afaceri, este sa se gandesca daca proiectul lor se poate implementa pe o piata globala, nu doar in Romania.

Daca ideea este buna, pot sa ma implic sa o promovez si pe plan international, pe toate pietele externe unde suntem prezenti. Email-ul meu este angel-investor@vonino.eu

Ati revenit de curand de la un eveniment IT de anvergura, in cadrul caruia Speaker a fost si Steve Wosniak, co-fondator Apple. Ce produse ati prezentat anul acesta la CebIT?

Da, am prezentat 4 produse noi, dintre care 3 tablete cu capabilitati 3G si un smartphone de ultima generatie cu 5" HD display, 16GB and 13Mpx camera. Toate aceste noi device-uri vin cu serviciul Arpacloud, dezvoltat in exclusivitate pentru produsele VONINO.

Pachetul de servicii VStorage este oferit gratuit de VONINO impreuna cu ArpaCloud si este singurul de acest fel pe piata din Romania, oferind nu mai putin de 512GB spatiu de stocare in Cloud, cu posibilitatea de a face "streaming" direct de pe dispozitivul tau VONINO, fara a fi necesara descarcarea videoclipului sau a melodiei.

Acest serviciu, o noutate pentru piata din Europa, este disponibil pe calculator sau pe oricare dispozitiv mobil (telefon sau tableta).

Produsele Vonino se gasesc, in Romania, la toti marii retaileri traditionali, precum Flanco, Domo, Altex, Arsis, in magazine online (Emag, PcGarage, Cel) si la operatorul de telefonie mobila Orange.

Care sunt avantajele produselor Vonino comparativ cu alte branduri locale?

Produsele Vonino se disting printr-o calitate superioara produselor oferite de brandurile locale, design remarcabil, inovatii tehnologice interesante si pachete de servicii spectaculoase.

Sunt produse cu valoare adaugata mare, care ofera constant nu doar un nivel ridicat de calitate si inovatie, ci si un concept complex si foarte atragator de servicii, oferite la pachet cu device-ul propriu-zis.

Revenind la co-fondatorii Apple, povestea brandului lor a inceput tot in tinerete, ca si pentru dumneavoastra. Credeti ca este pur intamplatoare aceasta asemanare?

Nu ma pot compara cu fondatorii Apple, dar cred ca pasiunea pentru tehnologie, imaginatia si indrazneala sunt fundamentele unui astfel de traseu profesional si se manifesta, adesea, din copilarie sau adolescenta. La acest pachet de baza se adauga o munca asidua si, desigur, norocul de a intalni oameni care sa te inspire si sa ti se alature in proiectele pe care le visezi.

Cine v-a inspirat pe drumul profesional pe care l-ati urmat?

Elon Musk este omul care m-a inspirat si pe care l-as putea considera un mentor. L-am cunoscut acum cativa ani si cred ca este un om extraordinar, care poate influenta viata nostra, a tuturor cu ideile pe care le-a avut. Pentru cei care inca nu stiu, Elon Musk este fondatorul Paypal si a multor companii de renume, precum Zip2, Space X, Tesla Motors si SolarCity.

Ati regretat ceva, vreodata, din alegerile profesionale facute pana acum?

Niciodata. Azi castigi, maine pierzi, inveti din asta si devii mai bun. Cine nu se poate obisnui cu asta nu este un om de afaceri veritabil.

Cum reusiti sa va impartiti intre atatea responsabilitati?

Timpul este ceva ce pretuiesc foarte mult. Incerc sa ma impart intre familie si afaceri, dar imi iau cu mine munca oriunde as fi si orice as face. Este important si sa gasesti asociati si parteneri, care sa gandeasca ca tine si in care sa ai incredere.

Va ramane timp si pentru dumneavoastra? Cum alegeti sa va petreceti acest timp? Ce pasiuni aveti?

Construiesc acest timp, uneori cu mari eforturi. Este important sa existe acest timp personal, cele mai bune idei le-am avut cand eram acasa si citeam o carte sau ma uitam pe posturile TV preferate.

Dar destinatia preferata pentru vacanta?

Val Thorens in Franta este locul in care ma vad petrecand vacanta de iarna perfecta, pentru ca una dintre pasiunile mele este snowboard-ul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Razvan Vasile Vonino, #fondator Vonino , #Afaceri de succes