De ce operatorii mobili virtuali (MVNO) nu au nicio sansa in Romania

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:40
2820 citiri
De ce operatorii mobili virtuali (MVNO) nu au nicio sansa in Romania

Lansarea unui operator virtual de telecomunicatii mobile in Romania este un demers dificil, cu sanse reduse de reusita, intrucat preturile practicate de celelalte companii prezente pe piata sunt "foarte jos", potrivit operatorilor.

Operatorii mobili virtuali (MVNO) sunt operatori care furnizeaza servicii de voce si date mobile fara a-si construi propria retea de antene si fibra optica, ci inchiriind infrasstructura de la operatori existenti.

"Suntem in discutii cu o serie de parteneri care urmaresc lansarea unui MVNO, dar Romania este o piata dificila daca luam in calcul preturile practicate pe piata telecom. In alte tari, MVNO-urile au avut succes pentru ca si preturile sunt de 10 ori mai mari fata de cele practicate in Romania", a declarat la ZF Digital '12 directorul general al Vodafone Romania, Inaki Berroeta.

Directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a afirmat ca "in Romania nu este loc pentru MVNO din cauza preturilor".

Retelele 2G nu vor disparea in urmatorii cinci ani

Directorii celor trei mari operatori de telefonie mobila au fost intrebati daca retelele 2G vor disparea in urmatorii cinci ani in Romania.

Fallacher a spus ca majoritatea clientilor Orange Romania au telefoane care folosesc tehnologia 2G si ca nu se pune problema renuntarii la reteaua 2G in viitorul apropiat.

Seful Vodafone a afirmat ca retelele 2G vor fi utilizate si peste 5 ani, dar peste 15 ani s-ar putea sa dispara.

Viitorul retelelor 4G in Romania

La cea mai recenta licitatie organizata de stat pentru licentele 4G, operatorii au facut achizitii de peste 680 de milioane de euro.

Defalcat, Vodafone Romania va plati 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).

"Vom lua banii pentru licente de la banci. Grupul din care facem parte se ocupa de acest aspect", a spus Fallacher, care a mentionat ca nivelul tarifelor de interconectare, impuse de ANCOM, va determina cuantumul si dinamica investitiilor pe care Orange le va realiza in Romania.

Seful Vodafone Romania a afirmat ca banii pentru licente vor fi imprumutati de la grupul britanic Vodafone.

"Desigur, avem banii pentru ca altfel nu ne-am fi inscris la licitatie. Investitiile viitoare vor fi semnificative, pentru ca trebuie sa facem un tunning al retelei . Vor avea loc investitii in adaptarea unei tehnologii de noua generatie la reteaua actuala. Motivul pentru care Romania are actuala industrie de telecomunicatii este ca industria a putut pastra un bun echilibru intre profit si investitii", a spus Berroeta.

Orange Romania este liderul pietei locale de telefonie mobila, cu 10,05 milioane de clienti la 30 iunie, iar Vodafone Romania este parte a grupului britanic de telecomunicatii mobile Vodafone si ocupa pozitia a doua in clasament, cu 7,79 milioane de utilizatori.

Anul trecut, afacerile Orange Romania au sc?zut cu 4,3%, la 3,98 miliarde de lei, iar profitul net a coborat cu 13,7%, la 805,6 milioane de lei.

In cazul Vodafone Romania, cifra de afaceri a scazut cu 2,3%, la 3,39 miliarde de lei, in timp ce profitul net a urcat cu 0,2%, la 487,7 milioane de lei.

Al treilea jucator de profil este Cosmote Romania, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia).

Grupul Cosmote controleaza in Romania si Telemobil.

Cu 6,4 milioane de clienti la 30 iunie, Cosmote Romania a consemnat afaceri de 1,94 miliarde de lei in 2011, in urcare cu 8,9% fata de nul precedent, in schimb ce profitul net a coborat cu 78,3%, la 30,8 milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#operator mobil virtual, #operator MVNO, #retele 4G Romania, #servicii 4G operatori Romania , #Stiri Mobile