Afacerile din industria romaneasca TI&C au urcat cu 6% in 2010

Luni, 30 Mai 2011, ora 12:40
1462 citiri
Afacerile din industria romaneasca TI&C au urcat cu 6% in 2010

Cifra de afaceri din industria romaneasca TI&C a atins anul trecut 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009 si cu 3,3% sub nivelul din 2008, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC), anunta Mediafax.

"Pe ansamblu, bilantul pare neasteptat de pozitiv pentru o perioada de recesiune atat de severa, dar, la o analiza de detaliu, trebuie notate traiectorii diferite si decalaje considerabile in evolutia sectoarelor TI&C (Tehnologia Informatiei & Comunicatii)", a declarat, intr-un comunicat, Mircea Vuici, coordonatorul studiului.

Segmentul productiei de echipamente IT (hardware) a contribuit "aproape in intregime" la cresterea cifrei de afaceri din industria TI&C, propulsata de exporturi si dominata de platforma Nokia, in timp ce sectoarele de servicii au evoluat negativ, fiind influentate puternic de contractia pietei interne. 

Sectorul telecomunicatii, care depinde cel mai mult de consumul intern, a fost si cel mai puternic afectat de criza. Cifra de afaceri a sectorului a scazut cu 14% in 2009 si cu inca 10% in 2010, la 3,97 miliarde euro, in conditiile declinului veniturilor din telefonie fixa si mobila si din cablu TV analogic, necompensat de avansul segmentelor Internet broadband si TV digital. 

"In doi ani sectorul telecom a pierdut 1,1 miliarde euro, din care circa 850 milioane euro reprezinta reducerile insumate ale primelor trei companii telco, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom", se arata in studiu.

La randul sau, sectorul software si servicii TI a inregistrat, in 2009, o scadere cu 13%, la 2,19 miliarde euro, dar a urcat in 2010 cu 9% la 2,39 miliarde euro, nivel cu cinci puncte procentuale sub cel din 2008.

"Socul resimtit in primul an de criza de majoritatea companiilor de software si servicii a fost deosebit de puternic, mai ales ca a survenit dupa opt ani de cresteri continue ale sectorului cu rate anuale depasind 20%", conform ITC.

Sectorul hardware si electronica a fost singurul care a evoluat ascendent pe intrega perioada a crizei, cu cresteri de 16% in 2009 si 43% in 2010. 

"Reducerea consumului intern la aproape jumatate a afectat producatorii locali, in special retailerii-asamblatori de calculatoare, care au cunoscut un declin dramatic soldat cu insolvente si falimente.

Unitatile de productie ale companiilor straine au intampinat dificultati in 2009, dar au avansat puternic in 2010, o data cu revenirea comenzilor externe.

Contributia cea mai importanta a avut-o platforma Nokia de la Jucu/Cluj, care a ajuns sa reprezinte doua treimi din productia totala", conform ITC.

Valoarea adaugata bruta realizata de cele trei sectoare a coborat cu 15%, datorita contractiei din servicii si mai ales din telecomunicatii, care nu a putut fi compensata de sectorul hardware unde, desi in crestere, valoarea adaugata se mentine la un nivel coborat. 

"Contributia industriei TI&C la PIB (ponderea in totalul valorii adaugate brute pe intreaga economie) s-a situat la circa 3% in 2010, cu o zecime de punct procentual mai putin decat in 2008", se arata in studiul ITC. 

Exporturile romanesti din industria TI&C au inregistrat cresteri "remarcabile", cu 10% in 2009, considerat an de regres general al exporturilor romanesti, si cu 30% in 2010, provenind preponderent din hardware si datorandu-se in special productiei de la Nokia, care a devenit al doilea mare exportator al Romaniei. 

Soldul negativ al balantei comerciale s-a diminuat (46%), iar ponderea TI&C in totalul exporturilor romanesti a urcat la 9,8% in 2010. 

In sectorul software si servicii IT, exporturile au revenit in 2010 la o crestere mai viguroasa (11%), dupa ce au stagnat in 2009, generata atat de centrele de servicii si de dezvoltare software ale multinationalelor, cat si de vanzarile de solutii software si contractele externe ale companiilor locale.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri , #stiri Nokia