Orange pune presiune pe Vodafone si Cosmote pe segmentul video

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:29
2920 citiri
Orange pune presiune pe Vodafone si Cosmote pe segmentul video

Orange, unul dintre principalii operatori de telecomunicatii la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 43,5 miliarde de euro anul trecut si liderul pietei de telefonie mobila pe plan local, continua seria investitiilor masive, intrand si pe piete care nu se afla in aria principala de "acoperire" si punand presiune pe concurenti.

Cea mai recenta investitie anuntata de grupul francez Orange este cea de 30 de milioane de euro in site-ul de video sharing Dailymotion, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 37 de milioane de euro. Initial, grupul francez planuia sa il vanda o participatie de 75% catre Yahoo!, dar guvernul francez s-a opus tranzactiei.

Orange a platit pe site-ul Dailymotion 127 de milioane de euro si a preluat site-ul prin doua tranzactii, derulate in 2011 si la inceputul acestui an. Potrivit datelor ComScore, Dailymotion are peste 112 milioane de vizitatori unici lunar si 2,5 miliarde de vizualizari de filme la nivel mondial.

Prin aceasta decizie si prin investitiile de pana la 50 de milioane de euro in site-ul Dailymotion, menite sa tripleze vanzarile platformei in urmatorii trei ani, pana la aproximativ 100 milioane euro, Orange ataca si piata de video sharing.

Si televiziunea digitala "suna bine"

Anuntul investitiei in Dailymotion, facut de Orange, vine la scurt timp dupa ce grupul francez si-a consolidat pozitia de lider pe piata locala, atacand si segmentul televiziunii digitale si luptandu-se cu jucatorii mari deja existenti, precum RCS&RDS, UPC sau Romtelecom.

Miza este una importanta, in conditiile in care in primul semestru al anului trecut, veniturile companiilor de retransmisie TV prin cablu si satelit se ridicau la 176 milioane de euro, in crestere cu trei milioane de euro fata de perioada similara, conform lui Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Grupul Orange a punctat o premiera pe piata locala cand a lansat televiziunea Orange TV, in luna iunie a acestui an, care ofera 100 de canale TV, dintre care mai mult de 40 sunt in format HD.

Orange a reusit sa puna si mai multa presiune pe competitorii sai, Vodafone si Cosmote, care nu oferau, cel putin pana acum, servicii similare. Grupul britanic Vodafone anunta in luna iunie a acestui an ca discuta preluarea Kabel Deutschland, cel mai mare operator de televiziune prin cablu din Germania, cu o capitalizare de piata de peste sapte miliarde de euro.

Vodafone "pariaza" pe tehnologia 4G

Grupul Vodafone a anunta tot anul acesta ca a semnat contractul pentru ultima transa de 100 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de 400 de milioane de euro, contractat de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) pentru investitii in Romania si Turcia.

Compania britanica a anuntat ca pregateste investitii pentru cresterea vitezei si a acoperirii pentru serviciile de date prin tehnologia 4G, un segment unde grupul si-ar putea consolida pozitia de lider, asa cum sustin reprezentantii Vodafone.

"Ca lider pe piata de business, ne asiguram ca clientii nostri companii beneficiaza de cel mai bun serviciu si de ultimele tehnologii. Serviciile 4G sunt acum disponibile abonatilor nostri cu o acoperire crescuta a retelei in Bucuresti dar si in alte 9 orase mari, majoritatea cu peste 90% acoperire LTE. La aceasta se adauga recunoasterea independenta primita de Vodafone, pentru cea mai buna experienta de navigare pe smartphone oferita de un operator mobil din Romania" a spus Markus Lause, Director Enterprise Business Unit Vodafone Romania.

In ultimele trei luni ale anului trecut Vodafone a inregistrat venituri din servicii de 177,3 milioane de euro, inregistrand o crestere in cu 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior, a spus Inaki Berroeta, directorul general al companiei. In primele trei trimestre ale anului fiscal, incheiate in decembrie 2012, Vodafone Romania a avut venituri de aproximativ 545 milioane de euro.

Cosmote raspunde prin extraoptiuni

Cosmote, al treilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila dupa venituri si numarul de clienti, a lansat doua noi extraoptiuni pentru clientii prepaid prin care ofera SMS-uri nelimitate in retea, dar si SMS-uri nationale nelimitate. Noile extraoptiuni pentru care pot opta atat clientii prepaid noi, cat si cei existenti ai Cosmote sunt Start Unlimited si Super Unlimited.

De asemenea, Cosmote a introdus noi planuri tarifare individuale in portofoliul Business XXS-XXL Plus, care ofera apeluri si SMS-uri nationale nelimitate, trafic de date national si aplicatii mobile incluse. Clientii business care aleg planurile tarifare Business XXL Optim Special sau Business XXL Optim Plus pentru o perioada contractuala de 12 luni, beneficiaza de o luna de abonament gratuit. De asemenea, cei care aleg o perioada contractuala de 24 de luni, beneficiaza de 3 luni de abonament gratuit.

Cosmote a inregistrat in ultimul trimestru din 2012 un profit operational de 30,2 milioane de euro, in crestere cu 0,3% fata de anul precedent la o cifra de afaceri de 113,7 milioane de euro, in scadere cu 9,9%. Scaderea a fost pusa pe fondul reducerii cu 40% a tarifelor de interconectare, potrivit datelor financiare ale grupului elen OTE, actionarul majoritar.

La nivelul intregului an profitul operational al Cosmote a ajuns la aproximativ 120 de milioane de euro, o majorare de 19,4%, in timp ce cifra de afaceri a fost de 462,8 milioane de euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2011.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Orange investitii, #Vodafone investitii, #Cosmote investitii, #piata telecom 2013, #piata telecom Romania , #Investitii