Comisia Europeana a selectat 5 autoritati nationale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria si Croatia, sa faca parte dintr-un proiect-pilot care vizeaza consolidarea guvernantei si a capacitatii administrative de a gestiona fonduri europene.
Lipsa Romaniei din acest proiect-pilot pare, la prima vedere, greu de explicat.
Campioana fondurilor UE aruncate
Potrivit unei informari privind Cadrul Financiar Multianual 2007 - 2013, peste o treime din fondurile dezangajate in precedentul exercitiu financiar european sunt fonduri pierdute de Romania.
Pare la fel de greu de explicat includerea Poloniei in lista, in conditiile in care aceeasi informare arata ca acest stat a pierdut doar 353.409 euro din fondurile repartizate, sau a Bulgariei, care are sume dezangajate de aproape 6 ori mai mici decat Romania.
O treime din fondurile europene pierdute in toata Europa ii apartin Romaniei: un esec de 1,64 miliarde de euro.
Afla adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile
Exista totusi o explicatie simpla: Comisia Europeana a publicat, pe 9 februarie 2018, un anunt care continea solicitarea adresata autoritatilor nationale de a-si exprima eventualul interes pentru imbunatatirea capacitatii lor administrative in materie prin includerea unuia dintre programele nationale in proiectul-pilot.
Termenul limita de transmitere al aplicatiilor a fost 9 aprilie.
Surse din... mai mult
Sambata, 26 Mai 2018, ora 08:33
La fondurile europene nu se face politica sau, mai bine zis, nu ar trebui sa se faca politica. A nu se face confuzie intre politicile UE care sunt menite sa guverneze fondurile europene si politica partinica ce foloseste fondurile europene in scopuri politicianiste.
In ultimul timp, asistam la o promovare fortata a "marilor succese" inregistrate in absorbtia fondurilor europene, la batalia cifrelor si a raportarilor induse si conduse: ministrul de resort, Rovana Plumb, iese cu raportari care acopera (ne) reusitele tuturor guvernelor care au gestionat mecanismul de atragere a fondurilor aferente perioadei 2014 - 2020.
Ca cercetator in domeniu si specialist cu multa experienta, va spun ca genul asta de raportari nu au niciun fel de relevanta, deoarece mecanismul este atat de complex si informatiile atat de interpretabile, incat fiecare ministru numit politic creeaza o imagine de poveste, iar realitatea este cu totul alta si rezultatele sunt elocvente.
Daca la ministere precum cele de la munca, educatie, economie si altele, ruperea camasii in piata publica permite o doza mai mica sau mai mare de propaganda politica, iata ca la ministerele tehnice de genul fondurilor europene, finantelor, dezvoltarii regionale, nu e loc de prea multa aplicare a doctrinei de partid.
Cifrele te lovesc dur in fata: inflatie 5%, absorbtie undeva intre 0% si 9% la principalele programe, iar la nivel de trai suntem depasiti de tari precum Panama, Trinidad Tobago, Mauritius.
Doamna... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 09:15
Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.
Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.
Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.
De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.
Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.
In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.
Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).
Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.
Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:16
Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Comisia Europeana a rambursat Romaniei putin peste 500 de milioane de euro pana pe 25 octombrie, ceea ce inseamna ca rata de absorbtie a ajuns la 24,97%. Programul care a atras cei mai multi bani este POSDRU, cu 204 milioane de euro, dar POS CCE ameninta "detronarea" acestui.
Nici in aceasta luna autoritatile nu au reusit sa repete succesul din luna iulie cand s-au atras in tara 730 de milioane de euro. Atunci, doar Transporturile au "tractat" 360 milioane de euro.
Sistemul merge in continuare in pasul melcului si totusi ministrul are vise "marete" o rata de absorbtie de 80% pana la finalul lui 2015.
Desi Comisia Europeana a trimis mai multi bani in Romania fata de luna septembrie, semn ca autoritatile "si-au revenit dupa concediul din luna august", scuza folosita de ministrul Teodorovici pentru a explica esecul in atragerea de fonduri din ultima luna de vara, nici in octombrie situatia nu este tocmai "en rose".
Cu toate programele pe fonduri europene deblocate, deci cu toate "motoarele" ruland, Romania a atras de la Comisia Europeana 522 de milioane de euro prin cele sapte programe operationale.
Cei mai multi bani au venit prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) peste 204 milioane de euro. Acesta este urmat de Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) care a "atras" 196 de milioane de euro.
Era de asteptat ca acest program sa fie "fruntas" la absorbtie intrucat sunt multe... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 17:15
Lipsa aptitudinilor tehnice sau a capacitatii decizionale reprezinta principalele obstacole intampinate in pregatirea marilor proiecte eligibile pentru cofinantare din fonduri europene in Romania si Bulgaria, potrivit unui raport al institutiilor financiare internationale.
De asemenea, pregatirea proiectelor pentru cofinantare UE este ingreunata de intarzieri si tergiversari administrative repetate in procesul de avizare a proiectelor, se arata intr-un raport transmis de Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Problemele au fost depistate in Romania si Bulgaria dupa extinderea prezentei teritoriale a proiectului JASPERS in cele doua tari.
JASPERS este un proiect de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor mari eligibile pentru cofinantare din fonduri europene, destinat statelor UE care au aderat in perioada 2004-2007. Facilitatea este oferita in parteneriat de Comisia Europeana, BEI, BERD si banca germana de investitii KfW.
Raportul institutiilor financiare internationale releva ca Bulgaria, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia au rate relativ scazute de absorbtie a fondurilor europene, principalele motive fiind probleme in procesul de pregatire si documentare, dar si in ceea ce priveste cofinantarea proiectelor.
Identificarea implicatiilor fiscale ale proiectelor cu fonduri UE, inclusiv necesarul de cofinantare, este unul dintre criteriile de referinta structurale... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 16:50
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49