Teodorovici, ministrul care a promis intr-un an cat au facut altii in sase. Vezi ce a iesit

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 13:30
3663 citiri
Teodorovici, ministrul care a promis intr-un an cat au facut altii in sase. Vezi ce a iesit
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene (Foto)

Ministrul Eugen Teodorovici a atras atentia opiniei publice, la preluarea mandatului, datorita obiectivelor foarte indraznete pe care si le-a propus, de a depasi intr-un singur an, rezultatele obtinute de sistem in sase ani. Iata ca anul 2013 se apropie insa de final, iar Business24 trage linie si prezinta performantele unui ministru optimist, dupa cum a fost caracterizat chiar de premierul Victor Ponta.

La finalul anului trecut, cand a preluat functia de ministru al Fondurilor Europene, de la predecesorul Leonard Orban, Eugen Teodorovici si-a propus pentru 2013, o rata de absorbtie de 50% si rambursari de 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana. In conditiile in care la finalul anului trecut, rata de absorbie era de circa 10%, iar valoarea rambursarilor de doua miliarde de euro, premierul Victor Ponta l-a catalogat pe Teodorovici, drept "un om foarte optimist":

"Nu,De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici - n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus, in aceasta toamna, Victor Ponta.

Teodorovici si-a mai propus sa transfere anumite proiecte de infrastructura cu finantare BEI, pe fonduri europene, sa obtina o prelungire de un an pentru cheltuirea fondurilor europene alocale pentru perioada 2007-2013 si sa restructureze sistemul local de administrare a fondurilor europene.

Rata de absorbtie de 25% si rambursari de peste 2,6 miliarde de euro

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune rambursate Romaniei in perioada 1 ianuarie -7 noiembrie 2013 a ajuns la peste 2,6 miliarde de euro. Suma mentionata a fost rambursata in contul proiectelor derulate de beneficiarii din sectorul public si privat.

"Fondurile incasate de Romania in acest an, de peste 2,6 miliarde euro, demonstreaza eficienta masurilor implementate, care au permis reluarea platilor de catre Comisie pentru toate programele blocate in trecut, dar si asigurarea platilor catre beneficiari. Subliniez ca suma rambursata in acest an este mai mare decat cea incasata in perioada 2007-2012, in care Romania a atras doar 2,2 miliarde de euro", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei de la inceputul acestei perioade de programare si pana la data de 7 noiembrie a.c. se ridica la peste 4,8 miliarde de euro, echivalentul a peste 25% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate. In acelasi timp, valoarea sumelor solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate Romaniei se ridica la peste 5 miliarde de euro, la data de 7 noiembrie a.c, rata de absorbtie curenta depasind nivelul de 26%.

Romania se afla pe locul 12 in topul beneficiarilor fondurilor europene, in 2012, cu aproape 4 miliarde de euro absorbiti, in timp ce Polonia este principalul beneficiar - cu 15,7 miliarde de euro primite de la Comisia Europeana, potrivit Raportului financiar pe anul trecut, publicat marti de CE.

Contributia Romaniei la bugetul UE in 2012 a fost de 1,32 miliarde de euro. Cu cele aproape 4 miliarde de euro absorbite, Romania se numara, astfel, printre beneficiarii neti ai fondurilor europene. In schimb, Comisia Europeana a aplicat Romaniei corectii financiare in valoare de 139 de milioane de euro in 2012, fata de 53 de milioane de euro in 2011.

Inca un an pentru cheltuirea banilor europeni alocati pentru exercitiul financiar 2007-2013

Parlamentului European a votat in aceasta luna, aplicarea regulii "N+3" pentru Romania si Slovacia, ceea ce inseamna ca Romania va avea la dispozitie inca un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 si 2012.

Aplicarea regulii "N+3" pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. In acelasi timp, trebuie subliniat ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare ramane neschimbat: pana la data de 31 decembrie 2015.

Infrastructura pe bani europeni

Comisia Europeana a aprobat, in luna mai, includerea magistralelor de metrou M4 (Parc Bazilescu - Straulesti) si M5 (Drumul Taberei - Universitate), precum si a tronsonului de autostrada Sebes-Turda in randul proiectelor care sunt finantate prin Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T).

Obiectivele de investitii mentionate au o valoare estimata de peste 2 miliarde de euro si urmeaza sa fie finantate din instrumente structurale, cu durata de implementare pana la sfarsitul anului 2015.

la inceputul lunii noiembrie, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Transport 2007-2013 a transmis la Comisia Europeana, spre evaluare, cererea de finantare pentru proiectul major "Linia de metrou Magistrala 5: Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomitei".

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita, pana la sfarsitul anului 2016, legatura intre vestul si centrul orasului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construita de 6,87km, un numar de 10 statii si un depou, se arata intr-un comunicat al AM POST.

Proiectul are un buget total de 730 de milioane de euro, din care 400 de milioane de euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POST, 123,5 milioane de euro din imprumut BEI, restul sumei de circa 200 de milioane de euro fiind asigurata de la Bugetul de Stat.

Tot in noiemvrie, AM POST a transmis la CE si cererea de finantare pentru proiectul "Modernizare ecluze. Echipamnete si Instalatii". Obiectivul proiectului consta in modernizarea si reabilitarea echipamentelor si instalatiilor pe canalele Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba- Midia Navodari pentru garantarea unei bune conexiuni intre Portul Constanta si Dunare.

Conform cererii de finantare, proiectul aferent Fazei I are un buget total de 100 de milioane de euro, din care 55 de milioane de euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial Transport 2007 - 2013, restul sumei fiind asigurata de la Bugetul de Stat.

Restructurarea sistemului de administrare a fondurilor europene

Pe langa masuri pentru reducerea birocratiei si pentru fluidizarea circulatiei banilor, Teodorovici si-a mai propus si restructurarea sistemului, pe care il considera vinovat pentru rezultatele dezamagitoare din anii trecuti.

"Sunt mai multi factori care in trecut au tinut rata de absorbtie la fondurilor europene la un nivel extrem de redus - au franat atragerea de fonduri europene. Printre acestia se numara capacitatea administrativa scazuta, o lipsa de viziune, o centralizare excesiva a unor activitati, lipsa asumarii raspunderii atat la nivel executiv cat si la nivel de conducere, lansarea cu intarziere a achizitiilor publice in cazul marilor proiecte, eventual si unele orgolii", a spus Teodorovici, in cadrul unui interviu acordat Business24.

Astfel, el doreste pentru urmatorul exercitiu finaniciar, reducerea numarului de programe operationale prin care Romania va atrage banii europeni in perioada de programare 2014-2020.

"Vor fi patru programe operationale sectoriale in subordinea Minsiterului Fondurilor Europene: Infrastructura mare, Competitivitate, Fond Social si Asistenta Tehnica. In acelasi timp, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor fi doua programe operationale: Regional si Capacitate Administrativa. Ministerul Agriculturii va avea in subordine doua programe si platile directe. Arhitectura programelor operationale pentru 2014-2020 a fost deja trimisa Comisiei Europene si va fi descrisa si in Acordul de Parteneriat pe care il vom transmite Comisiei la momentul in care vom transmite Acordul de Parteneriat pentru viitoarea perioada de programare", a mai spus atunci Teodorovici.

In plan mai era si restructurarea personalului din aparatul central, de la 300, la 200 de angajati si inlocuirea, eventual, cu experti supercalificati din mediul privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#obiective 2013 Teodorovici, #fonduri europene 2013, #absorbtie fonduri UE 2013 , #Absorbtie fonduri europene