Dragnea: Romania, capabila sa absoarba fondurile UE pentru perioada 2014-2020

Marti, 12 August 2014, ora 16:40
5134 citiri
Dragnea: Romania, capabila sa absoarba fondurile UE pentru perioada 2014-2020

Romania este capabila sa absoarba in urmatorii sase ani fondurile alocate de Comisia Europeana pentru politica de coeziune, in valoare de peste 22 de miliarde de euro, a sustinut marti vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale.

"Romania acum intr-adevar este pregatita sa absoarba nu numai aceasta suma, daca am fi primit, daca s-ar fi negociat si Comisia ne-ar fi alocat si noua o suma mai mare pe cap de locuitor - noi avem 1.000 de euro pe cap de locuitor, celelalte tari, majoritatea au 2.000 de euro pe cap de locuitor. Se pot absorbi, pentru ca noi avem deja experienta acestor doi ani de zile si experienta bazata pe cifre seci, dar care sunt foarte clare. Numai la Ministerul Dezvoltarii, care gestioneaza trei programe europene (...) pana la guvernarea Ponta - mai 2012 - fusesera absorbite 656 de milioane de euro in sase ani, o medie de 110 milioane de euro pe an. Numai in 2013 am absorbit in sapte luni 1,1 miliarde de euro. 1 la 10 s-a marit gradul de absorbtie. Nu am facut minuni, dar la solicitarea prim-ministrului am propus si s-au aprobat o serie de masuri simple care au eliminat aproape toate blocajele care generau foarte multe intarzieri si care puneau foarte multe piedici", a afirmat Dragnea intr-un interviu la postul public de radio.

Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

Astfel, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocati pentru politica de coeziune.

La nivelul programelor operationale, sumele alocate sunt: Programul Operational Infrastructura Mare - 9,41 miliarde euro, Programul Operational Regional - 6,7 miliarde euro, Programul Operational Capital Uman - 4,22 miliarde euro, Programul Operational Competitivitate - 1,33 miliarde euro, Programul Operational Capacitate Administrativa - 0,55 miliarde euro, Programul Operational Asistenta Tehnica - 0,21 miliarde euro, plati directe in agricultura-10 miliarde euro, Programul National pentru Dezvoltare Rurala - 8 miliarde euro, Programul Operational Pescuit - 0,17 miliarde euro, Facilitatea "Connecting Europe" - 1,23 miliarde euro, iar pentru programele de cooperare teritoriala au fost alocati 0,45 miliarde euro.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene politica coeziune , #Absorbtie fonduri europene