Romania trebuie sa ajunga la o rata de ocupare a fortei de munca de 70% in 2010

Luni, 23 Octombrie 2006, ora 14:14
1021 citiri

A¢inta Romaniei pentru 2010, in ceea ce priveste programul national pentru ocuparea fortei de munca, finantat din fonduri europene, este o rata a ocuparii de 70% si o participare de 12% la cursuri de formare profesionala, a spus directorul pentru ocupare din Comisia Europeana, Septimia Dobrescu.Dupa intrarea in UE, Romania va primi fonduri europene care vor fi folosite pentru instruirea capitalului uman, pentru dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea regionala si pentru agricultura si mediu. Din fondurile structurale alocate Romaniei, in perioada 2007-2013, cei mai multi bani vor fi acordati pentru gasirea si aplicarea de strategii de ocupare, de reducere a somajului si de dezvoltare a resurselor umane. In acest scop, Romania va primi de la UE peste trei miliarde de euro.

A¢inta Romaniei pentru 2010 este o rata a ocuparii fortei de munca de 70% (60% in randul femeilor si 50% in randul persoanelor in varsta). De asemenea, rata abandonului scolar timpuriu nu trebuie sa depaseasca 10%, cel putin 85 de procente dintre persoanele de 22 de ani sa fi finalizat cursurile unei scoli, iar 12% din populatie sa participe la cursuri de formare profesionala adulta. Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2005, Romania avea o rata a ocuparii de peste 57%, comparativ cu media europena de 63 de procente, o rata a somajului de 7,7% si o rata a somajului pe termen lung de 4,4%. Totodata, rata de ocupare in randul persoanelor intre 55 si 64 de ani este de peste 39%, in timp de media din UE este este de 42,5%. Sitatia cea mai dezastrouasa se inregistreaza in cazul formarii profesionale adulte. In timp de in 2005 procentul de formare profesionala in randul populatiei Romaniei era de 1,4%, acest procent trebuie sa ajunga, pana in 2010, la 12%.

Tendinta Uniunii Europene este ca, pana in 2013, sa se ajunga cat mai aproape de un grad de ocupare deplina, prin cresterea ofertei de locuri de munca si a calitatii acestora, ceea ce va duce la calitate si productivitate in munca, a spus Septimia Dorescu. De asemenea, trebuie actionat asupra grupurilor vulnerabile (tineri care parasesc sistemul de invatamant, femei, persoane varstnice si persoane cu dizabilitati) pentru atragerea si retinerea pe piata muncii.

Pentru indeplinirea acestor obiective, in perioada 2007-2013, Romania va primi peste trei miliarde de euro, adica 20% din totalul banilor de la UE, pentru dezvoltarea de resurse umane. Banii din Fondul Structural European (FSE) vor fi investiti in programe de invatare pe termen lung, de adaptabilitate in companii, in masuri active de angajare, in special in randul populatiei rurale sau in educatia pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere.

Pentru contractarea acestor fonduri, autoritatile publice, regionale sau locale vor dezvolta parteneriate cu parteneri economici si sociali. De asemenea, in aceste parteneriate pot fi incluse societatea civila sau organizatiile neguvernamentale. O suma importanta din banii alocati proiectului trebuie folosita pentru cresterea capacitatii partenerilor si anume pentru formare profesionala sau pentru intarirea dialogului social.

Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va primi de la UE bani din FSE, destinati dezvoltarii de strategii de ocupare si pregatire a fortei de munca, din Fondul de Dezvoltare Regionala (FDR) pentru micsorarea disparitatilor dintre nivelele de dezvoltare la nivel de regiuni si din Fondurile de Coeziune. Suma de care va beneficia tara noastra, intre 2007 si 2013, din fonduri structurale si de coeziune va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care 60% pentru infrastructura de baza, 15% pentru competitivitate economica, 20% pentru capital uman si 5% pentru capacitate administrativa.

NewsIn