Germania a lansat un plan de 86 de miliarde de euro (95 de miliarde de dolari) pentru a moderniza si extinde reteaua de cai ferate, o decizie menita sa faca sectorul transporturilor mai ecologic, transmite Bloomberg.
Planul pe zece ani nu se refera doar la modernizarea cailor ferate, a podurilor si a vagoanelor, ci si la imbunatatirea capacitatii si electrificarea mai multor rute pentru a-i convinge pe pasageri sa renunte la masini si avioane in favoarea trenurilor.
Guvernul federal va asigura o finantare de 62 de miliarde de euro, in timp ce compania de cai ferate Deutsche Bahn AG va veni cu 24 de miliarde de euro.
"Va fi deceniul cailor ferate", a afirmat ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, la o ceremonie in Berlin.
Acordul semnat marti intre Guvernul cancelarului Angela Merkel si firma de stat Deutsche Bahn face parte dintr-un plan mai amplu de imbunatatire a infrastructurii Germaniei si de reducere a emisiilor de carbon, in special din transport si generarea energiei. Alte masuri includ taxe mai ridicate pentru zborurile aeriene interne si stimulente pentru eficientizarea incalzirii locuintelor.
Pana in 2030, principalele orase germane vor fi conectate printr-o retea de trenuri care vor circula la intervale de 30 de minute
Deutsche Bahn, care are 11.000 de angajati, opereaza cea mai lunga retea de cale ferata din Europa, aproximativ 39.000 de kilometri.
Operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn este sub presiune din partea calatorilor... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 16:46
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Franta ca marti va avea loc o greva a Societatii Nationale a Cailor Ferate Franceze (SNCF). MAE a transmis un avertisment si referitor la Grecia.
Potrivit MAE, vor fi perturbari ale circulatiei feroviare pe liniile: Transilien, Intercite, TER si RER.
SNCF recomanda calatorilor sa urmareasca informatiile de pe site-ul sau oficial - https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/itineraire, noteaza News.ro.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Paris: +33147052966 si +33147052755, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie urmatoarele telefoane de permanenta: misiunea diplomatica a Romaniei in Republica Franceza: +33680713729, Consulatul General al Romaniei la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al Romaniei la Lyon: +33643627736 si Consulatul General al Romaniei la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela in functie de circumscriptia consulara in care se afla.
Grecia - intensificari ale vantului, ploi si caderi de grindina in Vest
Tot pentru marti, Secretariatul General de Protectie Civila din Grecia... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 09:58
Compania germana de cai ferate Deutsche Bahn se asteapta ca pachetul pentru protectia mediului, in valoare de cel putin 100 de miliarde de euro anuntat vineri de Guvernul german, sa genereze cea mai puternica crestere inregistrata de Deutsche Bahn in istoria de 180 de ani a companiei, a declarat duminica directorul Deutsche Bahn, Richard Lutz, transmite Reuters.
Printre masurile vizate de Guvernul de coalitie condus de cancelarul Angela Merkel se numara promovarea transporturilor publice si a calatoriilor cu trenul, cresterea pretului calatoriilor cu avionul in Germania si diverse subventii pentru dezvoltarea de automobile electrice sau pentru instalatii de incalzire ecologice.
Desi pachetul de masuri i-a dezamagit pe activistii de mediu, o serie de masuri individuale precum promovarea calatoriilor cu trenul ar putea avea un impact asupra companiilor vizate.
Intr-o conferinta telefonica organizata duminica, Richard Lutz a precizat ca pachetul pentru protectia mediului include si o reducere a TVA pentru biletele de tren, ceea ce ii va aduce Deutsche Bahn venituri suplimentare in valoare de 20 de miliarde de euro pana in 2030.
"Am spus intotdeauna: Germania are nevoie de o cale ferata puternica. Incepand de vineri putem spune: Germania va primi o cale ferata puternica. Acum suntem in ofensiva si reconstructie" a spus Richard Lutz.
Companiile europene de cai ferate ar urma sa fie principalele beneficiare ale tranzitie dinspre transportul cu automobilul si... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 10:20
Romania se plaseaza pe locul 26 din 28 de tari ale Uniunii Europene in ceea ce priveste infrastructura feroviara, pentru ca urmatoarele doua tari din clasament, Cipru si Malta, nu au cai ferate, a declarat marti presedintele onorific al Club Feroviar, Octavian Udriste.
"Si noi - Clubul Feroviar si Asociatia Inginerilor Feroviari, AGIR, Academia de Stiinte Tehnice, toti incercam sa convingem autoritatile sa se intoarca cu fata spre calea ferata, pentru ca am ramas in coada Europei.
O spune toata lumea, si tabloul de bord publicat de DG MOVE (Directia Generala pentru Transport a Comisiei Europene - n.red.) ne situeaza pe locul 28 la toate sistemele de transport analizate - feroviar, rutier, naval, aerian si transportul public, cu 30 de criterii si cu puncte: suntem pe ultimul loc.
La infrastructura feroviara am castigat doua locuri, suntem pe locul 26, pentru ca Malta si Cipru n-au cai ferate. Trebuie sa parasim ultimul loc", a aratat presedintele onorific al Club Feroviar, la expozitia feroviara InfraTRANS 2019.
Acesta a amintit ca in ultimii 30 de ani in Romania nu a fost electrificat nici macar un kilometru de cale ferata.
"Avem multe de facut in tara romaneasca in domeniul feroviar. Nu vreau sa va indispun, ca suntem intr-un moment festiv, dar va amintesc totusi ca in 30 de ani nu am electrificat un kilometru de cale ferata, ca ritmul de modernizare este lent, ca in ritmul asta numai pentru coridorul IV ne mai trebuie inca vreo 15 ani, iar pentru toata... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 16:43
Compania CFR Infrastructura nu mai are motive sa se planga de lipsa banilor pentru reabilitarea caii ferate, deoarece au fost alocati peste 300 de milioane de euro pentru acest proiect, suma care, daca va fi cheltuita, va fi suplimentata la rectificarea bugetara, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Dragos Titea, intr-o conferinta de profil.
Reprezentantul Ministerului Transporturilor a facut aceste afirmatii ca reactie la declaratiile presedintelui onorific al Club Feroviar, Octavian Udriste, care a acuzat starea invechita a infrastructurii feroviare din Romania.
Dragos Titea a sustinut, in context, ca actualul Guvern "a auzit strigatul de disperare al membrilor comunitatii feroviare romanesti", astfel ca Ministerul Transporturilor a alocat in prezent sistemului feroviar cei mai multi bani.
"Este onorant sa vorbesc dupa dumneavoastra, domnule Udriste. Spuneati ca strigatul dumneavoastra catre autoritati sa fie auzit. Sa stiti ca a fost auzit, iar anul acesta pot sa va spun ca la nivelul Guvernului condus de Viorica Dancila, al Ministerului Transportului, al domnului Cuc (Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, n.r.), si eu care astazi vremelnic gestionez acest domeniu al feroviarului, ne-am aplecat spre domeniul feroviar. Pentru prima oara in bugetul Ministerului Transporturilor au fost adusi cei mai multi bani. Cei de la CFR Infrastructura nu se mai pot plange astazi ca nu mai au bani pentru reabilitare de cale ferata, pentru... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 14:36
Compania chineza care a achizitionat recent portul elen Pireu, cel mai mare din tara, este pe punctul de a face din Grecia principalul avanpost al Chinei in sud-estul Europei.
Conform unor surse din interiorul guvernului de la Atena, COSCO intentioneaza sa depuna o oferta si pentru compania de cai ferate Trainose, pe care statul elen o va scoate la privatizare in primavara acestui an, conform Hurriyet Daily News.
COSCO a devenit un adevarat colos in transportul de marfa, dupa fuziunea cu China Shipping Group de la sfarsitul anului trecut, iar detinerea portului Pireu si a operatorului de transport feroviar din Grecia ar deschide accesul catre canalul Suez si pietele din sud-estul Europei.
Un astfel de scenariu s-ar incadra in politica Beijingului de recreare a unui nou "Drum al Matasii", care sa uneasca China de Europa.
"Cred ca orice alt port aflat in legatura directa cu Mediterana, fie ca este din Grecia, Turcia, regiunea Marii Negre sau din nordul Africii, va fi o atractie pentru investitori", confirma Jonathan Beard, vicepresedinte al firmei de consultant ICF International-Hong Kong.
Insa, daca pentru licitatia organizata pentru vinderea pachetului de 67% din actiunile portului Pireu oferta de 400 de milioane de dolari a companiei chineze nu a fost concurata de o alta, privatizarea Trainose se anunta mult mai disputata.
Oricum, portul Pireu era concesionat inca din 2009 pentru 30 de ani catre COSCO Pacific, o subsidiara a giganticei companii din... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:30
Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a fost aprobat, duminica, de membrii comisiilor reunite de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, cu amendamente.
Bugetul MT a trecut cu 25 de voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri.
Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, in scadere cu 7,6% raportat la executia preliminata din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finante.
Cele mai importante sume se indreapta catre continuarea urmatoarelor proiecte:
Autostrada Transilvania - 450 milioane de leiAutostrada Lugoj - Deva - 348 milioane leiAutostrada Sebes - Turda - 247 milioane leiAutostrada Campia Turzii - Ogra - Tg. Mures - 230 milioane leimodernizare CF Sighisoara - Coslariu - Simeria - 542 milioane leiModernizare CF km 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane leimodernizarea caii ferate Brasov - Sighisoara - 887 milioane leiMagistrala 5 Metrou, Etapa I - ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Sume importante pentru 4 autostrazi, 3 cai ferate si 2 magistrale de metrou" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 18:14
In cea mai mare tara din lume, caile ferate sunt inca o metoda de imbogatire. Cu aproape un miliard de pasageri anual si cu vanzari de 42 de miliarde de dolari pe an, compania de cai ferate din Rusia, detinuta de stat, este o oportunitate uriasa.
La conducerea acesteia este Vladimir Yakunin, vechi prieten al presedintelui Vladimir Putin. El conduce o companie care emite obligatiuni pentru investitii majore si are un plan costisitor de extindere a retelei de mare viteza. Din orice punct de vedere, compania este un standard al corporatiilor uriase, apreciaza Reuters.
Dar o ancheta Reuters a dezvaluit o alta fata a companiei de stat: sub conducerea lui Yakunin, a platit miliarde de dolari contractorilor privati care au proprietari bine ascunsi, care rarerori trec pe la birourile centrale trecute in actele acestora.
Companii rivale participa impreuna la licitatii si castiga sute de milioane de dolari
O alta ancheta a Reuters, despre licitatiile organizate de compania cailor ferate, a identificat contracte, valorand sute de milioane de dolari, castigate de companii aparent rivale.
In 43 de licitatii organizate intre 2010 si 2013, valorand 340 de milioane de dolari, de exemplu, doua companii s-au numarat printre participantii la aceste licitatii. Aceste doua firme au fost infiintate in aceeasi zi, de aceeasi persoana, care reprezinta proprietarii anonimi.
Aceste companii au deschis conturi la aceeasi banca in aceeasi zi si au declarat acelasi numar de... mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 13:30
Grecia ia in considerare separarea operatiunilor feroviare si vanzarea dreptului de a opera anumite rute unor companii diferite, intr-o incercare de a maximiza castigul din privatizare si de a evita obstacolele autoritatilor de reglementare, transmite Reuters.
Initial Grecia vroia sa vanda Trainose - monopolul care opereaza 500 de rute de transport pasageri si marfuri pe 2.500 kilometri de cale ferata - ca parte a programului de privatizare la care s-a angajat tara in schimbul pachetului de asistenta financiara de la UE si FMI. Grecia spera sa obtina din privatizarea cailor ferate 200 milioane de euro (265 milioane de dolari).
Dar Costas Mitropoulos, seful Agentiei de privatizare a Greciei (HRADF), a declarat pentru Reuters ca pentru a valorifica la maximum vanzarea Trainose, statul elen examineaza acum un model diferit de privatizare, similar cu cel folosit in Marea Britanie.
"HRADF ia in considerare lansarea unei oferte dupa modelul folosit in Marea Britanie, in care vanzarea se face prin impartirea diferitelor segmente ale retelei, care vor fi oferite investitorilor interesati", a explicat Costas Mitropoulos, adaugand ca in curand va fi numit un consilier al privatizarii cailor ferate elene.
Reteaua de cai ferate din Grecia este detinuta de Railway Organization of Greece (OSE).
Un oficial elen a declarat sub protectia anonimatului ca un alt motiv al vanzarii francizelor de operare si nu a companiei Trainose insesi este ca Grecia vrea sa evite obtinerea... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:10