Pretul petrolului Brent cu furnizare in iunie a scazut marti dimineata cu 7,4% si s-a situat la 23,68 dolari, din cauza colapsului cererii determinat de criza COVID-19 si dupa o prabusire istorica a pretului petrolului Texas, scrie agentia EFE.
Pretul petrolului din Marea Nordului, de referinta in Europa, si-a continuat marti tendinta de scadere dupa inchiderea de luni, cand a terminat sesiunea de la International Exchange Futures la 25,58 dolari barilul.
Luni a fost o zi nefasta pentru "aurul negru" dupa ce pretul petrolului Texas (WTI), de referinta in SUA - a trecut in teren negativ, barilul ajungand la -37,63 dolari.
Contractele futures ale WTI cu furnizare in mai au inchis cu o scadere istorica de 305%.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si partenerii sai (OPEP+) au decis reducerea productiei comune cu aproape 10 milioane barili pe zi.
Prabusirea cererii poate depasi 20 milioane barili pe zi, ceea ce ameninta cu inundarea pietei cu un exces de oferta ce va fi dificil de inmagazinat, subliniaza EFE. mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:49
China a introdus luni propriile sale contracte petroliere futures, in ideea de a oferi o alternativa la Brent si WTI, contractele in dolari care in prezent sunt indicatori de referinta pe piata petroliera mondiala, transmite Xinhua.
Contracte futures sunt fi denominate in yuan si sunt tranzactionate la Bursa Internationala de Energie de la Shanghai (Shanghai International Energy Exchange). Noile contracte cotate la Shanghai ar urma sa concureze cu Brent-ul londonez si West Texas Intermediate (WTI) de la New York, ambele denominate in dolari, care domina in prezent tranzactiile mondiale cu titei brut.
Ele sunt deschise si investitorilor straini, sporind utilizarea yuanului pe piata internationala, in conditiile in care Beijingul vrea sa faca din yuan o moneda de referinta mondiala, in pofida restrictiilor draconice cu privire la convertibilitatea sa.
Petrolul inclus in contractele futures va fi livrat in perioada septembrie 2018 - martie 2019. Preturile de referinta ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani si 375 yuani per baril, in functie de data de livrare.
China este cel mai mare importator mondial de titei si introducerea contractelor futures denominate in yuani reprezinta o piatra de hotar pentru piata chineza, a afirmat David Martin, seful diviziei Global Clearing pentru regiunea Asia Pacific la J.P. Morgan. Acesta a adaugat ca J.P. Morgan este incantata sa ofere imediat aceste contracte futures clientilor din... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:16
Pretul barilului de titei Brent a coborat vineri sub pragul de 63 de dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat pentru anul viitor o scadere a cererii de petrol, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA publicate vineri cererea mondiala de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi in 2015, pana la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat estima IEA in luna noiembrie, si un avans modest fata de cresterea de 700.000 de barili pe zi inregistrata in acest an, informeaza Agerpres.
'Astfel se explica principalele scenarii de pe piata iar stocurile vor fi substantial mai ridicate in primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB in Oslo.
In jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de centi mai putin comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la nivelul record scazut de 62,75 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut vineri cu 0,79 dolari, ajungand la 59,16 de dolari. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la 58,80 dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009.
De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotatia titeiului Brent a... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:36
Pretul petrolului Brent s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, potivit casei de brokeraj Noble Securities.
La inceputul anului 2013, petrolul Brent a avut un pret de 111,32 USD/ baril, iar in luna februarie, a atins maximul pe anul in curs, cand s-a apropiat de 120 USD/baril.
"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane (in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca), dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013.
Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:17
Pretul petrolului Brent a atins vineri un maxim al ultimelor noua luni, de peste 124 de dolari pe baril, dupa ce autoritatea pentru energie nucleara a Natiunilor Unite a anuntat ca Iranul a intensificat activitatile de imbogatire a uraniului.
Investitorii anticipeaza ca informatia va amplifica si mai mult tensiunile dintre Iran si statele occidentale, transmite Reuters.
Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, cu livrare in aprilie, a urcat cu 1,36 dolari, la 124,98 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins dupa 3 mai 2011.
Piata este influentata si de deprecierea dolarului. Euro este in crestere cu 0,7%, la 1,3462 dolari pe unitate, dupa un varf al tranzactiilor de la New York de 1,3475 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 21:37
Pretul petrolului Brent a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, din cauza tensiunilor legate de Iran, desi datele economice sub asteptari din Europa si China au pus sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.
La ora 14:44 GMT, petrolul Brent cu livrare in aprilie era tranzactionat in crestere cu 36 de centi, la 122,02 dolari pe baril, dupa un varf de 122,19 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa mai 2011.
Cotatia petrolului destinat pietei americane, pentru luna aprilie, este in scadere cu 26 de centi, la 105,99 dolari pe baril.
O delegatie a agentiei Natiunilor Unite pentru supraveghere in domeniul nuclear a plecat din Iran dupa esuarea discutiilor legate de programul autoritatilor de la Teheran pentru energie atomica, care este suspectat de Occident ca ar masca activitati militare.
"Iranul este principala problema care sustine preturile la un nivel ridicat", a declarat Andy Sommer, analist la compania EGL din Elvetia.
Rusia a avertizat miercuri Israelul sa nu atace Iranul din cauza programului nuclear, intrucat o actiune militara ar avea consecinte catastrofale.
Cumparatorii din Europa si Asia isi reduc achizitiile de titei iranian. Uniunea Europeana va opri complet importurile de petrol din Iran,din iulie, in timp ce China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de titei iranian cu cel putin 10%.
Pe de alta parte, activitatile din sectorul serviciilor al zonei euro au scazut... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 21:33
Goldman Sachs estimeaza ca pretul barilului de petrol Brent ar putea ajunge la 120 de dolari pe baril, pana la sfarsitul acestui an si la 130 de dolari pe baril in decurs de 12 luni, relateaza Financial Times.Banca apreciaza ca procesul de corectie al cotatiilor pe bursele de marfuri a atins nivelul minim si recomanda clientilor sa cumpere petrol, cupru si zinc, dupa ce preturile au scazut cu 9% de la inceputul lunii mai.
Pretul cuprului va urca in urmatoarele 12 luni de la 8.823 dolari tona la 11.000 de dolari tona, anticipeaza Goldman Sachs.
In luna aprilie Goldman Sachs a provocat agitatie pe piete, recomandand investitorilor reducerea expunerilor pe pietele de marfuri.
Cateva saptamani dupa aceasta recomandare, preturile marfurilor au inregistrat una dintre cele mai ample scaderi din istorie, cotatia petrolului coborand cu pana la 12 dolari intr-o singura zi.
Goldman Sachs si-a modificat insa marti estimarile, argumentand ca dupa corectiile de preturi din aceasta luna au aparut conditii favorabile pentru asumarea unor pozitii pe termen lung.
In urma informatiilor, pretul petrolului Brent, cu livrare in iulie, a crescut cu 1,58 dolari, la 111,68 dolari pe baril.
Cotatia petrolului destinat pietei americane a avansat cu 1,45 dolari, la 99,15 dolari pe baril. mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 16:18
Pretul petrolului Brent a scazut luni cu aproape trei dolari, la minimul ultimelor doua saptamani, de 111,16 dolari pe baril, in conditiile in care tensiunile din Orientul Mijlociu s-au redus, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Cotatia petrolului Brent, cu livrare in aprilie, s-a redus in cursul sedintei de luni cu 2,4%, la 111,16 dolari pe baril, cea mai scazuta valoare de dupa 25 februarie. Pana la ora 7:50 GMT, pretul a ajuns la 112,2 dolari pe baril, in scadere cu 1,64 de dolari.
Titeiul Brent a atins pe 24 februarie maximul ultimilor doi ani si jumatate, de aproape 120 de dolari pe baril, in conditiile in care investitorii se temeau ca tensiunile sociale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de petrol in aceste regiuni.
Scaderea cotatiei de luni reflecta si ingrijorarile pietelor ca seismul din Japonia, cel mai puternic inregistrat in acest stat, si valurile tsunami care au urmat vor avea efecte negative asupra economiei.
Cutremurul a avut ca urmare inchiderea unor rafinarii si uzine, iar distrugerile provocate infrastructurii ar putea limita cererea pe termen scurt. Japonia este al treilea mare consumator de petrol al lumii.
Analistii anticipeaza ca majorarea cererii pentru gaze naturale lichefiate din partea Japoniei pentru a acoperi scaderea capacitatii de a genera energie nucleara in urma cutremurului va duce la cresterea cotatiilor petrolului Brent. mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 12:26
Stocurile dealerilor auto se apropie vertiginos de limita normala, astfel incat toti vor incerca sa evite pierderile si sa vanda la un nivel de pret care sa le permita supravietuirea, a declarat Brent Valmar, directorul general Porsche Romania si vicepresedinte APIA, intr-un interviu Bloombiz. mai mult
Miercuri, 05 August 2009, ora 18:25