Preţurile petrolului au urcat vineri cu 1%. Impactul atacurilor rebelilor din Yemen

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 07:10
0 citiri
Preţurile petrolului au urcat vineri cu 1%. Impactul atacurilor rebelilor din Yemen
FOTO Pixabay

Preţurile petrolului au urcat cu 1 vineri, în timp ce unele petroliere au deviat cursul de la Marea Roşie în urma loviturilor aeriene şi maritime din timpul nopţii ale Statelor Unite şi Marii Britanii asupra ţintelor Houthi din Yemen, după atacurile rebelilor din Yemen asupra transportului maritim, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 90 de cenţi, sau cu 1,13%, la 78,31 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă în SUA, au urcat cu 88 de cenţi, sau cu 1,15%, la 72,85 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au consemnat scădere ped ansamblul acestei săptămâni, ca urmare a reducerilor drastice de preţuri de către Arabia Saudită şi a creşterii surprinzătoare a stocurilor de petrol din SUA.

”În timp ce cererea şi oferta de ţiţei se apropiau de echilibru, cu preţuri apropiate de 70 de dolari pe baril, escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu are acum prioritate şi ar putea plasa o primă de 5-7 dolari pe baril pentru contractele futures pe ţiţei pe termen scurt” a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior de tranzacţionare la BOK Financial.

Companiile care operează tancuri petroliere Stena Bulk, Hafnia şi Torm au spus că au decis să oprească toate navele care se îndreaptau spre Marea Roşie.

Atacurile SUA şi Marea Britanie împotriva rebelilor Houthi vin ca răzbunare pentru atacurile acestora efectuate din octombrie asupra navelor comerciale din Marea Roşie, concentrate pe strâmtoarea Bab al-Mandab, la sud-vestul Peninsulei Arabe, într-o demonstraţie de sprijin pentru grupul militant palestinian Hamas în lupta sa împotriva lui Israel.

Escaladarea a alimentat îngrijorările pieţei cu privire la extinderea războiului Israel-Hamas într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, care să afecteze livrările de petrol din regiune.

Aceasta include importanta strâmtoare Ormuz, de pe partea opusă a Peninsulei Arabe, între Oman şi Iran.

Iranul a confiscat joi un tanc care transporta ţiţei irakian, la sud de strâmtoare, destinată Turciei.

”Dacă o mare parte a fluxurilor din Strâmtoarea Ormuz ar fi oprită, ar prezenta de până la trei ori impactul şocurilor preţului petrolului din anii 1970 şi ar fi peste dublu impactului războiului din Ucraina asupra pieţelor de gaze, asupra lanţurilor de aprovizionare şi stocurilor deja fragile”, a spus Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee.

Deturnarea tancurilor în jurul Africii de Sud va creşte, de asemenea, tarifele transporturilor de marfă, deoarece navele parcurg rute mai lungi, mărind costurile de transport şi petrol.

Preşedintele american Joe Biden a spus că ”atacurile direcţionate” din Yemen sunt un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii săi nu vor tolera atacurile asupra personalului său şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigaţiei”.

Un purtător de cuvânt al Houthi a declarat că grupul va continua să vizeze transportul maritim îndreptat spre Israel.

Arabia Saudită, un exportator de petrol de top şi o putere regională, a cerut reţinere şi ”evitarea escaladării” şi a spus că monitorizează situaţia cu mare îngrijorare.

...citeste mai departe despre "Preţurile petrolului au urcat vineri cu 1%. Impactul atacurilor rebelilor din Yemen" pe Ziare.com

#petrol, #preturi petrol, #Yemen , #Stiri Macroeconomie