Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat luni seara ca va mentine nivelul actual al programului de asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, dar va inaspri conditiile de acordare a finantarii, relateaza Ouest France in pagina electronica.
Consiliul guvernatorilor "a decis astazi (luni) sa mentina aportul de lichiditati de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul decis la 26 iunie 2015, dupa ce a discutat o propunere a Bancii ...citeste mai departe despre "Grecia a spus NU Europei: Anuntul facut de Banca Centrala Europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 23:36
Masura de control al capitalului impusa in Grecia este de asteptat sa dureze luni in sir, in timp ce bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de miliarde de euro ori ar putea face chiar obiectul nationalizarii, avertizeaza surse din industria bancara.
Decizia de impune controlul capitalului si de a inchide bancile incepand cu aceasta saptamana a fost una dificila, dar adevaratele probleme se vor ivi la redeschiderea lor si cresterea plafonului de retrageri, sustin expertii consultati de Reuters.
Riscuri majore
Creditorii internationali au anuntat ca mentin usa deschisa pentru reluarea procesului de negocieri pe criza datoriilor Greciei.
Aceasta, chiar daca guvernul Syriza a pus acceptarea reformelor cerute de creditori in sarcina populatiei prin organizarea referendumului de duminica, 5 iulie. Un vot negativ ar da semnalul iesirii Greciei din zona euro.
"In cel mai fericit caz, vor reusi sa gestioneze bine vacanta impusa bancilor, le vor redeschide, vor stabiliza sistemul dupa cum au facut-o si cipriotii si isi vor gasi o cale de mijloc printre numarul mare de credite neperformante si lipsa de lichiditati", sustine un expert in reorganizarea bancara.
"Chiar si asa, exista riscul unui faliment al statului grec, urmat de falimentul sistemului bancar", a adaugat acesta.
Un alt bancher elen sustine ca scenariul negativ este si mai infiorator: "Suntem in ape tulburi. Putem ajunge la ruinarea bancilor si nationalizarea lor".
Grecia a recurs la... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:19
Banca Centrala Europeana a transmis ca va mentine finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.
BCE a anuntat ca este gata sa revizuiasca decizia privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati si va lucra indeaproape cu Banca Greciei, relataeza BBC.
Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati
Potrivit sursei citate, BCE nu furnizeaza ajutor suplimentar Atenei, ceea ce va duce la o presiune uriasa pentru controalele capitalului.
"Grecia inca are acces la Asistenta de Urgenta cu Lichiditati", a spus un purtator de cuvant al Bancii Centrale Europene.
In prezent, nivelul asistentei de urgenta este la putin sub 90 de miliarde de euro.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei ...citeste mai departe despre "Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 16:11
Banca Centrala Europana urmeaza sa puna capat imprumuturilor de urgenta pentru bancile Greciei, duminica, potrivit unor surse.
O decizie privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati va fi luata de consiliul de guvernare al BCE, duminica seara, transmit surse citate de BBC.
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei euro, urmand sa fie impuse controale ale capitalului.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Unii analisti sunt de parere ca BCE va opri asistenta de urgenta, dar nu o va incheia complet. Premierul francez Manuel Valls a spus ca BCE "este independenta, dar nu cred ca poate taia ratiile (pentru greci) ".
Decizia de duminica, daca va fi luata, ar urma sa fie una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat vreodata BCE, de cand a fost lansata moneda unica europeana euro, pe 1 ...citeste mai departe despre "Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:17
Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 84,1 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.
Saptamana trecuta, plafonul a fost majorat cu 2,3 miliarde de euro.
Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro.
Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la ...citeste mai departe despre "Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:19
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Datoria publica a Greciei este plasata in categoria "junk", astfel ca BCE a oferit tarii un avantaj prin renuntarea la cerinta ca obligatiunile guvernamentale sa fie evaluate ca recomandate pentru investitii pentru a putea obtine finantare ieftina din partea institutiei europene, relateaza MarketWatch, citata de Mediafax.
Una dintre conditiile puse de BCE pentru a acorda acest sprijin Grecia a fost ca guvernul de la Atena sa respecte programul de bailout convenit cu creditorii internationali.
"Decizia Consiliului Guvernatorilor se bazeaza pe faptul ca nu se poate presupune in acest moment ca revizuirea programului va fi indeplinita cu succes", se arata intr-un comunicat al BCE.
In aceste conditii, banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilitatii de finantare de urgenta. Prin acest program, imprumuturile sunt mai scumpe si sunt oferite de banca centrala a Greciei, nu direct de catre BCE.
Actiunea BCE este perceputa de catre analisti drept un semnal al faptului ca, asemenea Germaniei, BCE nu este dispusa sa accepte inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene.
De... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:53
Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras. In acelasi timp, oficialul elen a precizat ca BCE poate sprijini Grecia printr-o noua restructurare a bondurilor elene care ajung la scadenta.
Grecia are nevoie de lichiditati, de aceea urmatoarea transa de credit este atat de importanta, a declarat Antonis Samaras, dupa care a adaugat: "Pana la sfarsitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar".
BCE ar putea fi de ajutor acceptand rate mai scazute ale dobanzii pentru obligatiunile elene pe care le detine "sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri cat ajung la scadenta", a explicat premierul elen.
"Mi-as putea, de asemenea, imagina o recapitalizare a bancilor elene asa cum este luata in considerare pentru Spania, unde nu va fi inclusa in datoria tarii, ci va fi realizata direct via ESM (Fondul European de Stabilitate Financiara). Ar fi de mare ajutor pentru Grecia", a afirmat Samaras.
Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internationali (UE, BCE si FMI) vizand deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro, in schimbul noilor masuri de austeritate ce prevad economii de 13,5 miliarde de euro.
Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro
Conform unei surse din Ministerul de Finante, masurile de austeritate includ taieri de circa sapte miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 15:50
Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa asigure lichiditati suficiente bancilor comerciale, daca Grecia creeaza noi tulburari pe piata financiara, a indicat, vineri, presedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Financial Times.
Draghi se alatura astfel unui cor de sefi de banci centrale care promit sprijin sectorului financiar in contextul alegerilor de duminica din Grecia.
Comentariile lui Draghi urmeaza unui anunt al Bancii Angliei ca va ajuta economia Marii Britanii cu 100 de miliarde de lire sterline si sugereaza o strategie coordonata a celor mai mari banci centrale din lume.
"BCE are rolul crucial de a asigura lichiditate bancilor sigure in schimbul unor garantii adecvate. Asta am facut in timpul crizei (...) si asta vom continua sa facem", a spus seful BCE.
Bancile centrale din zona euro vor "continua sa furnizeze lichiditate bancilor comerciale solvabile daca este nevoie", a spus Draghi, fara sa ofere detalii.
BCE a pus la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate pe trei ani prin doua licitatii in decembrie si februarie, iar bancile au imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro. Repetarea unei astfel de masuri ar fi o optiune daca alegerile din Grecia duc la blocarea accesului bancilor din piata, potrivit Financial Times.
"In perioade de instabilitate financiara sporita, "lichiditate adecvata" indica un volum de bani ai bancii centrale care contracareaza o incapacitate temporara a bancilor in a se refinanta de pe piata, situatie care ar... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 15:59
Lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu peste 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.
Banca Centrala Europeana (BCE) reduce sustinerea pentru Grecia, intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.
Reprezentantii BCE nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Instabilitatea politica a alimentat temerile investitorilor si ale populatiei
Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu s-au inteles pentru formarea unui nou guvern... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:25