Va iesi Grecia din zona euro?

Luni, 06 Iulie 2015, ora 11:51
3059 citiri
Va iesi Grecia din zona euro?
Foto: Pixabay

Grecia a aruncat intreaga Europa intr-un taram necunoscut, odata cu respingerea prin vot popular a ofertei facute de creditorii internationali. Toata lumea se intreaba care va fi urmatoarea miscare, pe masura ce apele in care se scalda liderii de la Atena si Bruxelles au devenit brusc foarte tulburi.

Luni, consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene se intruneste pentru a analiza continuarea progamului de urgenta pentru sistemul bancar elen, in timp ce situatia economica a zonei euro si efectele politice ale votului din Grecia fac obiectul summit-ului UE de marti, arata revista Market Watch.

Fir retezat

Intrunirea economistilor de la BCE va fi de fapt cea care va decide si soarta Greciei pe termen scurt. Consiliul de Guvernare al institutiei se intruneste pentru a analiza data la care va intrerupe programul de asistenta financiara ELA alocat bancilor elene, singura sursa de lichiditati a Greciei in acest moment.

"S-a discutat destul de mult despre data la care programul ELA va fi intrerupt de catre BCE. De fapt este ziua in care Grecia va parasi zona euro", explica Michala Marcussen, economist sef al Societe Generale.

In vreme ce liderii guvernului de la Atena sustin ca vor face eforturi pentru a pastra tara in zona euro, in ciuda crizei financiare si a incapacitatii de plata inregistrate catre FMI, analistii Barclays sustin ca odata retezat firul dintre BCE si bancile elene, iesirea din zona euro devine un simplu calcul matematic.

"Criza lichiditatilor bancare se va transforma intr-o criza a solvabilitatii bancilor elene, odata ce se opreste programul ELA, probabil pana in 20 iulie, cand Grecia trebuie sa plateasca 4,2 miliarde de euro catre BCE", arata economistii bancii britanice.

"Problemele fiscale se vor acutiza, fortand guvernul sa emita bonuri IOU, care vor functiona precum o moneda paralela. In cele din urma, o noua moneda emisa de Banca Centrala a Greciei va fi necesara pentru a recapitaliza bancile si a asigura lichiditatea pe piata interna", scoate in evidenta analiza Barclays.

Ultima suta de metri

Ramane de vazut, desigur, daca BCE va prelungi linia de finantare a bancilor elene cu euro pana pe 20 iulie sa va reteza acest fir mai devreme.

In vreme ce mai toti analistii considera ca o intrerupere a programului ELA in cursul acestei saptamani este improbabila, discutiile apar atunci cand se pune problema prelungirii acestuia dincolo de luna iulie.

"Este clar ca BCE nu are de gand sa o ia inaintea procesului politic privind stabilirea soartei Greciei.

Cata vreme exista un dialog pe aceasta tema intre guvernul de la Atena si reprezentantii zonei euro, BCE nu va intrerupe lini de lichiditati pentru bancile grecesti", crede Michala Marcussen.

Analistii Braclays vad iesirea Greciei din zona euro ca un fapt inevitabil, odata ce populatia decis sa respinga un acord cu creditorii.

Mai sunt insa sanse de a evita acest lucru, dar cele doua scenarii luate in calcul de economistii englezi par improbabile in acest moment.

"Poate fi evitat Grexit-ul? Sunt doua posibilitati in acest sens, chiar daca ambele sunt mai putin probabile decat iesirea din zona euro.

In primul scenariu ar trebui ca UE si Grecia sa cada de acord asupra unei intelegeri care sa fie semnata in termenii recent adaugati de FMI (stergerea unei parti a datoriei si acordarea unui nou imprumut de 60 miliarde euro-n.r.).

Cel de-al doilea scenariu prevede o inrautatire rapida a situatiei economice din Grecia, urmata de caderea guvernului Syriza si instalarea unui guvern de centru-dreapta care sa reia negocierile cu creditorii", arata analiza Barclays.

Ultima varianta pare si mai putin credibila, din momentul ce sustinerea aratata politicii anti-austeritate promisa de guvernul Syriza stabilizeaza pozitia lui Tsipras in fruntea guvernului elen.

O alta varianta, luata in calcul de Claus Vistesen, economist sef al Pantheon Macroeconomics, prevede o exceptie de la regula facuta de liderii europeni pentru a mentine Grecia in zona euro.

Este insa un scenariu incarcat de incertitudine, dupa cum recunoaste chiar autorul. "Pariul Syriza de a spune NU Europei pentru a impune liderilor UE respect pentru denocratia din Grecia este un act de curaj.

Daca Germania decide insa sa ramana fema pe pozitii, Grexit va fi singura optiune rezultata din acest pariu", comenteaza Vistesen.

#Grexit, #moneda paralela Grecia, #criza financiara Grecia, #faliment banci elene , #Criza financiara