BCE da bani pentru bancile grecesti, in regim de urgenta

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 09:57
1568 citiri
BCE da bani pentru bancile grecesti, in regim de urgenta
Foto: allmoldova.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa majoreze cu cinci miliarde de euro, pana la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA), care poate fi acordata bancilor grecesti, au declarat joi pentru AFP mai multe surse bancare.

Imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE, transmite Agerpres.

"La o conferinta telefonica organizata joi, BCE a decis sa prelungeasca cu o saptamana linia de finantare de urgenta si de asemenea a decis sa dea Greciei sumele pe care le-a solicitat", a declarat o sursa din interiorul Bancii centrale a Greciei fara a dezvalui despre ce suma este vorba.

Insa, potrivit unei alte surse, plafonul pentru aceste fonduri de urgenta a fost majorat cu cinci miliarde de euro. Saptamana trecuta acest plafon a fost fixat la 60 de miliarde de euro.

In mod normal, bancile grecesti isi asigura necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana (BCE) insa cresterea retragerilor de depozite, dupa rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.

Separat, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca absenta unui acord cu privire la planul de asistenta a Greciei nu inseamna automat ca va fi suspendata furnizarea de lichiditati in regim de urgenta pentru bancile grecesti.

Nowotny a mai spus ca programul ELA este supus unor revizuiri periodice iar urmatoarea decizie va fi luata la urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE majorare finantare urgenta, #finantare urgenta banci grecesti , #Stiri Banci