Grecia vrea sa imprumute 5 miliarde de euro pentru plata obligatiunilor scadente

Duminica, 12 August 2012, ora 15:20
1281 citiri
Grecia vrea sa imprumute 5 miliarde de euro pentru plata obligatiunilor scadente

Grecia va incerca sa imprumute marti cinci miliarde de euro prin vanzarea de de titluri pe termen scurt. Acesta este singurul mod in care statul elen poate accesa piata financiara, pentru a acoperi plata unor obligatiuni ajunse la scadenta si cheltuieli generale.

Guvernul de la Atena va reusi, probabil, sa atraga intreaga suma vizata, scrie cotidianul american Wall Street Journal, intrucat datoria pe termen scurt a tarii este acceptata ca garantie de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Bancile elene, dornice sa acceseze facilitatile de urgenta ale BCE, vor cumpara, probabil, titlurile.

Agentia Elena de Administrare a Datoriei a anuntat ca va scoate la licitatie titluri pe 13 saptamani de 3,1 miliarde de euro. Alte doua emisiuni ar putea urca totalul imprumutat la cinci miliarde de euro, daca atrag maximul sumelor vizate.

Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe 26 de saptamani in valoare de un miliard de euro.

Cresterea imprumuturilor pe perioada scurta a ramas singura optiune a statului elen, dupa ce partenerii din zona euro au refuzat sa asigure tarii un credit punte pana la eliberarea unei noi transe cruciale din ajutorul extern.

Grecia discuta cu creditorii internationali - UE, FMI si BCE - un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul sa primeasca urmatoarea transa, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luata pana in octombrie.

Statul elen trebuie sa rascumpere la 20 august obligatiuni de 3,1 miliarde de euro, aflate in cea mai mare parte in posesia BCE.

Somajul din Grecia a atins un nou maxim istoric in luna mai, depasind pentru prima data 23%.

Somajul din Grecia a atins in luna mai un nou record, depasind 23%

Rezervele de lichiditati ale Greciei, aproape de zero

FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia imprumut, #Grecia vanzare titluri, #Grecia plata obligatiuni, #Grecia imprumut FMI, #Grecia somaj , #Grecia