CRIZA DIN CIPRU. Nicosia a 'pompat' sute de milioane de euro in Rusia si Marea Britanie ca "ajutor umanitar"

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
2463 citiri
CRIZA DIN CIPRU. Nicosia a 'pompat' sute de milioane de euro in Rusia si Marea Britanie ca "ajutor umanitar"

Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.

In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.

In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.

Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale

In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.

Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala Europeana (BCE) din Frankfurt.

Dupa cum transmite Mega, "guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, se afla in vizorul intregii clase politice din Cipru pentru actiunile sale din perioada crizei, cerandu-se demiterea sa". Pentru ca acest lucru sa se intample se impune schimbarea Constitutiei insulei. Bancherul insusi sustine ca BCE a fost multumita de activitatea sa in postul de guvernator.

Postul de televiziune din Grecia a mai relatat ca, in prezent, presedintele parlamentului cipriot Yiannakis Omiru dispune de o lista cu toate tranzactiile bancilor cipriote in timpul in care conducerea tarii negocia cu Eurogrupul impozitarea depunerilor bancare pentru ca Ciprul sa poata obtine asistenta financiara de 10 miliarde de euro, urmand ca acestea sa fie verificate.

#tranzactii bancare Cipru, #bani Rusia Cipru, #criza bancara Cipru, #transfer bani Cipru, #ajutor umanitar Cipru , #Cipru