Insulte ca la usa cortului: Grecii s-au certat cu nemtii la negocierile privind soarta tarii

Joi, 12 Martie 2015, ora 16:25
12374 citiri
Insulte ca la usa cortului: Grecii s-au certat cu nemtii la negocierile privind soarta tarii
Foto: Katoikos

Noua runda de negocieri intre Grecia si reprezentantii zonei euro se transforma intr-un circ total. Nervii au rabufnit in ambele tabere, joi, dupa ce ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a acuzat conducerea Bancii Centrale Europene ca incearca sa "asfixieze Atena".

Varoufakis a acuzat conducerea Bancii Centrale Europene ca a strans latul in jurul Greciei, "aplicand metode care se dovedesc asfixiante pentru guvern".

Replicile nu au intarziat sa vina, membrii delegatiei germane dand dovada de aceeasi verva si aciditate in limbaj, arata The Telegraph.

"V-ati pierdut credibilitatea!"

Jens Weidmann, presedintele Bundesbank si unul dintre membri comitetului director al BCE, nu a pierdut ocazia sa-i reproseze grecului Varoufakis mai multe lucruri.

"V-ati pierdut credibilitatea in ochii partenerilor europeni", a punctat Wiedmann, fara sa se mai stapaneasca.

I-a tinut isonul si ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, care a catalogat comportamentul lui Varoufakis drept o "naivitate prosteasca".

Grecii au anuntat ca vor depune o plangere prin ambasada de la Berlin pentru comentariile facute de ministrul neamt de Finante.

Tema discutiilor de joi intre delegatia Greciei si reprezentantii creditorilor din zona euro o reprezenta nivelul de asistenta financiara necesar bancilor elene pentru a supravietui.

Pana la izbucnirea scandalului, reprezentantii BCE aprobasera majorarea plafonului de lichiditati acordat bancilor din Grecia la 600 de milioane de euro.

Tsipras, marul discordiei

Tensiunile par sa rezide insa mai mult in declaratiile publice facute de premierul grec Alexis Tsipras, decat in discutiile tehnice purtate la masa negocierilor.

La inceputul acestei saptamani, seful guvernului de la Atena a acuzat Germania ca nu si-a platit in mod corect toate datoriile din cel de-al doilea Razboi Mondial fata de tara sa.

Calculele prezentate de Tsipras indica faptul ca nemtii ar mai avea de platit 160 de miliarde de euro pentru distrigerile provocate in timpul conflagratiei de acum sapte decenii.

Premierul grec a amenintat inclusiv cu confiscarea tuturor proprietatilor detinute de germani in Grecia pentru recuperarea pretinsei datorii.

Berlinul a negat categoric existenta unei asemenea obligatii adaugand ca problema a fost transata inca din anii '60.

Chiar si fostul premier belgian Guy Verhofstadt l-a acuzat pe Tsipras ca nu "face altceva decat sa alimenteze ura dintre greci si germani".

Grecia datoreaza creditorilor internationali peste 240 de miliarde de euro, iar in acest moment guvernul de la Atena se afla in imposibilitatea de a plati transele de 29,4 miliarde de euro aferente anului in curs.

Aproximativ 60% din datoria Greciei este catre Germania.

#negocieri credit Grecia, #insulte Greci Germania, #creditori internationali Grecia , #Grecia